158
af: Max M Rasmussen
@
delt

Brun Sovs - Grundsauce

Brun brun sauce. - Max M Rasmussen
Klassisk bruns sovs skal laves med en kraftig mørk fond med de rigtige krydderurter. Så bliver den god! Et par suppetern og en skefuld kulør er bare ikke godt nok.

Grundreglen for jævning af sovs er 3 spsk mel per 1/2 liter væske. Så hvis du ved ved hvor meget sauce du skal ende med, kan du komme melet i med det samme.

Giver 5 dl sauce. (Regn med 0,7-1 dl sauce per person)

Ingredienser

  • 5 dl mørk fond
  • 3 spsk mel eller 1 1/2 spsk maizena eller arrowroot som jævner
  • 4 spsk madeira eller vand, til at røre jævneren ud i
  • 2-4 spsk tomatpure. Kan undværes.

Fremgangsmåde

Bring fonden i kog.

Pisk jævneren og vand/madeira sammen.

Pisk jævneren ud i fonden. Pisk kraftigt og hæld i, i en tynd stråle, for at undgå klumper.

Tilsæt tomatpure.

Hvis du bruger maizena eller arrowroot skal det kun koge en 3 minutter. Bruger du mel skal det koge 20-30 minutter for at fjerne melsmagen. Selv kan jeg bedst lide meljævning. Den er lidt mere bøvlet, men jeg er ikke meget for den gennemsigtige sovs man får med maizena.

Smag til med salt og peber.

0
af: Anonymous

Tynd stråle???

Hej du skriver "pisk kraftigt og hæld i, i en tynd stråle..." Hvordan kan melet blive en stråle - er det fordi det er rystet sammen med væske? Noget helt andet er, hvis man nu bare skal bruge suppeterninger i stedet for fond, skal man så koge vand og boullion op sammen og derfefter tilsætte mel og lade simre et godt stykke tid, eller skal man smelte smør, tilsætte mel og til sidst væske/terninger lidt efter lidt. Har aldrig forstået hvorfor man gør det i den rækkefølge??? Kan du uddybe lidt??

Tynd stråle???

Ok. Først så skal du lige læse opskriften igen ;-) Blandingen og ingrediensen af jævneren er beskrevet. Når man steget melet i fedstoffet hedder det en roux, og man gør det for at fjerne den rå melsmag fra melet, eller for at brænde melet mere bittert så det bidrager til sovsens smag. Funktionen er afhængigt af hvor længe man steger melet. Jeg har mere om roux her: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/roux-saucejaevner
0
af: Anonymous

Tynd stråle???

Hej igen Mange tak for svaret, jeg læste artiklen og blev klogere, men den førte mig til et par spørgsmål mere: Du skriver til sidst: "Min egen personlige tommelfingerregel for hvor meget der skal bruges er 2 dl fedt og 3 dl mel per ½ liter færdigjævnet sauce." Jeg har desværre svært ved at forstå denne - "per ½ liter færdigjævnet sauce"??? Hva skal der så mere i, for at nå den halve liter? Det andet spørgsmål var noget jeg spurgte om inde ved "grundsaucer" - men håber at få et svar herinde nu jeg har dig:-)Når man laver en gorgonzolasauce, er det bare en hvid grundsauce tilsat gorgonzola??? På forhånd tak :-)

Tynd stråle???

"2 dl fedt og 3 dl mel per ½ liter færdigjævnet sauce." Det er noget forbandet sludder. Der skulle stå "2 spsk fedt og 3 spsk mel per halve liter sauce". Godt du fangede den. jeg har rettet det i roux artiklen. Tak. Jeg har desværre ikke lavet gorgonzola sauce, da resten af familien ikke er så vilde med blåskimmel. Men så vidt jeg kan se på en hurig googler, så er der fløde og bacon i Så det er ikke bare en oppiftet bechamel.
0
af: Anonymous

Tynd stråle???

Tusind tak for det :-) Så er jeg med igen...
0
af: Anonymous

Tynd stråle???

Forresten står og skal til at lave saucen iaften - så faldt lige over noget i opskriften: Er det meningen der skal stå 2-4 dl tomatpure??? eller er det spsk...

Tynd stråle???

Phw... jeg må have får for meget rødvinssauce da jeg skrev de her. Det er spsk.
0
af: Anonymous

Brun sovs

Når man jævner sovs med maizena bliver den ganske rigtig gennemsigtig, hæld lidt piskefløde i til sidst og den ser ud som var den jævnet med alm.mel.:)
0
af: Anonymous

sovs

når jeg jævner med maizena kommer, jeg et par dråber kulør i,så forsvinder det gennemsigtige.