251
af: Max M Rasmussen
@
delt

CHOI og 123 - asiatiske tricks

123 choi - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Jeg laver en del asiatisk mad. Det er nemt, det er sundt og det smager godt. Det er perfekt hverdagsmad. Der er mange elementer der går igen i asiatisk mad. Den kinesiske treenighed er chili, hvidløg og ingefær. Det er i næsten alle asiatiske retter. Vietnameserne bruger meget en anden treenighed. Soyasauce, fiskesauce og sesamolie. Hvis man forblander de to treenigheder så bliver det meget let at lave asiatisk.

Ingredienser CHOI

  • 1 chili (Du bestemmer selv hvor stærk)
  • ½ hvidløg (5-6 fed)
  • 1-2 dl olie
  • ½ ingefær

Fremgangsmåde

OK. Der findes ikke noget der hedder CHOI. Ikke så vidt jeg ved da. Det er et huskeord for ingredienserne. Det er bare en hurtig krydderblanding der gør asiatisk mad meget nemmere. Asiatisk barbque sauce kunne man også kalde det.

Riv, hak, blend, eller hvordan du nu kan komme til det, alle delene.

Bland det med olien.

Når du skal stege noget så hæld det på panden. Kan sagtens bruges sammen med almindelig olie for en blidere smag.

Ingredienser 123

  • 1 del sesam olie
  • 2 dele vietnamesisk fiske sauce
  • 3 dele soya sauce

Fremgangsmåde

Navnet 123 er også hjemmelavet. Det har jeg givet det både fordi det er en grundlæggende blanding, og fordi det beskriver blandingsforholdet. Clever eh?

Bland det hele sammen og ryst det.

Brug det til at komme på dine stegte grøntsager eller wokmad når det er ved at være færdigt.

Opbevaring: Opbevares i køleskabet i op til en uge.

0
af: Anonymous

Jo navn CHOI er almindeligt koranske familie nav.  2015 var der 4,7 %  af befolkning som havde dette efternavn. 

0
af: Anonymous

CHOI

Først og fremmest tak for en virkelig god side. Jeg fik blendet en ordentlig portion CHOI i forvisning om at det kunne holde sig meget længe, og skulle således nok have læst i forummet først. I stedet for Rapsolie som bliver brugt på videoen, har jeg brugt olivenolile, og jeg ved ikke om det er derfor at blandingen er blevet meget tyk, men samtidigt også lidt "flødeskumsagtig" ? Gør det nogen forskel hvilken olie man bruger

CHOI

Det kan holde længe. Bare frys det ned. Hvis du fryser der i en flad plade kan du knække stykker af. En isterninge poser er også godt. Du kan sagtens bruge olivenolie. Det er fint at stege i. Men det er spild af penge. Når man varmer olivenolie op så mister den alt smagen. Det samme gælder for alle "jomfru olier. Man kan ikke smage nogen kvalitetsforskel hvis man steger med det.
0
af: Anonymous

CHOI og 123

Super lærerig side for mig der aldrig har kastet mig ud i wokretter før.. Glæder mig til flere spændende opskrifter :) Jeg vil bare lige høre om både CHOI og 123 kan fryses ned? Det ville være lidt smart, da jeg nok ellers aldrig ville få brugt det hele.

CHOI og 123

Choi kan med fordel fryses i isternigneforme. 123 kan holde sig så længe at det ikke kan betale sig.
0
af: Anonymous

Vegetaralternativ

Har du et vegetarisk alternativ til fiskesovsen?

Vegetaralternativ

Nej. Det eneste jeg kan abefale er at lave enten et svampeudtræk (consomme) ved at blødgøre og koge nogle tørrede svampe. Eller at bruge mere soya.
0
af: Anonymous

Østerssauce

Vil der evt. kunne bruges østerssauce i stedet for fiskesauce, i din 1-2-3? Konsistensen vil selvfølgelig blive en anelse tykkere, men er det noget du har erfaring med?
0
af: Anonymous

Østerssauce

Nej. Østersacue er mere som en brun sauce og på trods af det fiskeklingende navn har det intet med fiskesauce at gøre.- max
0
af: Anonymous

CHOI

Tak for opskriften på CHOI. Jeg har i lang tid været på jagt efter opskriften på en chilli - hvidløgsdressing de serverer på et pizzaria i Kolding midtby, og jeg tror faktisk din CHOI er grundopskriften. Jeg forsøgte at komme en ekstra chilli i, men kunne ikke rigtig smage nogen forskel. Ved du om chillien bliver mere gennemtrængende i smagen efter nogle dage?

CHOI

Chili ndrer sig ikke over tid i min erfaring. Men der er jo stor forskel på chilier. Tommelfingerreglen er "jo mindre jo stærkere". Så hvis du tager nogle mindre chilier og bruger i stedet for, så skal der nok komme noget knald på.
0
af: Anonymous

CHOI

Er det ikke meget nemmere og lige så godt at bruge tørrede krydderier og hvidløg fra glas med krydderolier? Hedder det marinerede hvidløg? Med venlig hilsen Per H. Christiansen

CHOI

Jo det kan man sagtens, men hvidløg og ingefær ændrer sig alligevel en del når de har været gemte. Så jeg foretrækker dem friske.
0
af: Anonymous

bytte hvidløg ud?

hej max. her hjemme er vi ikke så glad for hvisløg så jeg tænker om der er nogwt jeg kan skifte hvidløgen ud med?
0
af: Anonymous

For-blanding

Det er jo en god idé hvis man er lidt doven. Selv ynder jeg altid at overdosere min ingefær (fordi jeg ælsker det). Men også at iblande den min asiatiske mad af flere etaper: 1 del i starten, 1 del i mellemrunden og en sidste del til allersidst (sammen med en kæmpeladning skråtskårne springløg) Det gir' nogen flere "lag" i smagen. Sesamolien og fiskesaucen synes jeg heller ikke har så godt af for meget varme i for lang tid?

For-blanding

Der er jo ikke noget til hinder for at man kan tilsætte det af nogle gange. Så længe sesamolien og fiskesaucen ikke er alene på panden, så her jeg ikke oplevet at det er et problem. Asiatiske retter er jo som regel ikke på panden ret længe.
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Først og fremmest vil jeg lige rose din side - jeg har lige fundet et link til den et andet sted på nettet, og kan slet ikke forstå hvordan jeg har kunnet leve uden dine videoer indtil nu :-) Dernæst - jeg mener man siger at man ikke må opbevare rå hvidløg i olie uden at varmebehandle hvidløgene først, da der ellers er risiko for at nogle (jord?)bakterier "forgifter" blandingen. Er det noget du har hørt om, eller tænkt over i forbindelse med din CHOI? Jeg synes det er ret genialt med denne blanding, da det gør det meget nemmere og hurtigere at tilsætte de ingredienser i asiatisk mad, men man skulle jo nødig ende med at blive syg af det - og det er sikkert heller ikke relevant, da det trods alt er rimelig små mængder vi snakker om. Men jeg håber det er ok jeg bringer dette på bane... Mvh Heidi

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Du har ret i at botulisme bakterier kan være et problem i et iltfrit miljø. Jeg gemmer altid mit choi i køleskabet, og ikke mere end en uge. Kogning ødelægger giftstofferne, så når man varmer panden op med choi på, vil det også ødelægge eventuelle giftstoffer. Så selv hvis det står ude er risikoen lille. Men det er en fejl at jeg ikke har skrevet hvordan det skal opbevares. Det vil jeg fluks gøre. Så tak for kommentaren.
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Okay, jeg troede faktisk ikke at disse bakterier ville dø ved opvarmning - men noget helt andet er at jeg på ingen måde ville få brugt sådan en blanding på en uge, medmindre jeg ligefrem laver asiatisk mad hver dag - så enten skal jeg forsøge med en meget mindre portion - eller også skal jeg bare tilberede disse ting fra gang til gang. Under alle omstændigheder er det en rigtig god ide :-) Mvh Heidi

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Giftstoffet bliver ødelagt men sporerne de overlever. De skal faktisk trykkoges for at dræbes. Sporerne er dog ikke farlige at spise. Det er giftstoffet der er. Så det hjælper faktisk ikke at koge hvidløgsblandingen og så lade den stå ude. Sporerne vil så bare udvikle nyt gifstof. Alt hvad der kan indeholde botulisme skal opbevares køligt elelr frosset. Mht. stor portion, så gøre jeg det at jeg arbejder i perioder. Vi får fx asiatisk mad i 1 uge eller to. Så dansk mad en uge eller to. Så evt. indisk. Det gør at man tænker i det samme køkken et stykke tid. Det giver mere erfaring, og man lærer mere. Man står så heller ikke med en stor portion ingredienser som kun kan bruges til én ret. At kun lave mad fra et køkken en enkelt gang, er en sikker måde at fylde køkkenskabene op med "engangs ingredienser".
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

det er også det samme som jeg lærte på teknisk skole da jeg skulle have hygiejne bevis, men ifølge statens serum institut så bliver toksinet inaktivt ved tilberedning på 80 grader i 30 min, eller ved 100 gr. i få min.
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Tak for forklaringen - jeg tænker på om man evt. kunne fryse en portion ned i mindre "stykker", feks. i en isterningbakke, og så bare tage det det op man skal bruge? Eller er det en dårlig ide når det er olie vi snakker om? Heidi

Holdbarhed hvidløg i blandingen

jeg har faktisk aldrig prøvet at fryse olie, så jeg ved ikke hvilken konsistens det får. Det burde vel blive fast, men jeg er ikke sikker.
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

det med at lave den samme slags mad over en periode er da noget af det smarteste, jeg længe har 'hørt'! Det prøver jeg straks ...tak!
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Hvornår har sidst hørt om botulisme bakterier eller sygdom i Danmark
0
af: Anonymous

Holdbarhed hvidløg i blandingen

Derudover vil Clostridium botulinum (som laver toxinet) er en bakterie der frigiver gas når den vokser så hvis din CHOI bobler ved stuetemperatur er det en god indikator for at den er inficeret. Maria
0
af: Anonymous

fiske sauce

Er der den store forskel på smagen af vietnamesisk og thailandsk fiskesauce?

fiske sauce

Jeg ved faktisk ikke hvor store de nationale forskelle er. Men der er stor forskel bare imellem fabrikanter, og det er vigtigt at købe en der er god. Evt. Ved at prøve sig frem.
0
af: Anonymous

Holdbarhed igen

Hej Max Tak for en super side, og nogle afslappede videoer uden så mange dikkedarer. Jeg havde heller ikke læst det med opbevaring, og har nu brugt det i en 3-4 uger tror jeg, da jeg hurtigt løb tør da jeg startede med en lille blanding. Indtil videre er jeg da ikke blevet syg, er du sikker på at det ikke kan holde sig længere end en uge? Jeg synes i hvert fald det er synd at smide det ud nu da der stadig er en del tilbage. Hilsen Rune

Holdbarhed igen

123 kan holde sig lige så længe som den kortest holdbare ingrediens. Sikkert olien. CHOI er mere følsomt da der er friske rodfrugter i.
0
af: Anonymous

123 og choi

Tak for en virkelig god side! Kunne godt tænke mig at høre din mening om forskellen på almindelige hvidløg og de kinesiske - altså dem, som ikke er delt op i fed. Jeg synes de sidste er ti gange nemmere at arbejde med, man har ikke alt det bøvl med at pille feddene (eller knuse dem, som du gør). Forskel i smagen synes jeg ikke der er - højst at de kinesiske måske er en anelse mildere. vh katinka

123 og choi

Jeg har faktisk ikke tænkt så meget over det. Plejer bare at bruge almindelige hvidløg fordi der er mindre spild.
0
af: Anonymous

CHOI

Kære Max Sikke en fantastisk side du har fået lavet her! Hvis man skal være ærkekonservativ kineser så er Chili ikke en del af grundopskriften ( medmindre man stammer fra enten Hunan eller Sichuan ) Den klassiske grundbestanddel er suan - cong -jiang (hvidløg - Porre/forårsløg - Ingefær) Hvis man gerne vil have en god Sichuan blanding så tag frisk stærk rød chili og blend det med sichuan peber(huajiao) og hvidløg. Gem det et par dage og brug det til at blande i. Så er det næsten som at sidde på gaden i Chongqing
0
af: Anonymous

Opskrifter

Hvad så med at "dele" nogen af dine opskrifter på asiatisk mad ;oD
0
af: Anonymous

Opskrifter

Nå godt så - hvis jeg nu havde læst det "med småt" også, så kunne jeg jo se, at du snart deler ud af et par stykker. Det glæder jeg mig til ;oD
0
af: Anonymous

123

Hej Max. Hvor har du den beholder fra, som du opbevarer din 123 i? Det var nemlig smart!!!

123

Du kan købe dem i "proffe" køkkenbutikker. H.W.Larsen eller Kunst og Køkkentøj osv. Ellers kan du bare bruge en der har været noget andet i fra en butik.
0
af: Anonymous

123

Tak for mange fif og gode opskrifter Jeg er så heldig at jeg har været på flere kokkeskoler i Vietnam - og har lige denne kommentar til dig: jeg kan nikke til "godekendende" til til dit valg af fiskesauce. Du kan roligt tilsætte hvidløg og chili til din blanding. Man kan IKKE udelade fiskesauce og erstatte det med andet, ligesom man heller ikke kan udelade friskpresset limesaft eller sukker Sukker er et absolut must i alle retter lige fra fisk, kød og til dressinger til ruller, marianader og supper