237
af: Max M Rasmussen
@
delt

Chokolade macarons - franske "småkager"

Chokolade Macaroons - Max M Rasmussen
Der er få kager der ser så indbydende ud som Macarons. Små "kugler" med creme imellem. I alskens farver. De er ikke så svære at bage som de ser ud til, og de er et godt indslag på ethvert kagebord. Eller som tilbehør til dessert. Is, panecotta osv. Min yndlings er den her med chokolade.

Ingredienser

Fyld / 1 portion ganache (sarah bernard creme)
  • 100 gram chokolade, 70%
  • 3/4 dl fløde
  • 25 gram smør
det våde
  • 80 g æggehvider (ca. 3 stk)
  • 20 g sukker
det tørre

Fremgangsmåde

Fyld / ganache

Ganachen skal nå at blive kold inden den kan piskes til skum. Derfor skal den laves først.

Hak chokoladen fint.

Kom chokolade, smør og fløde i en skål. Helst en metalskål.

Smelt blandingen i skålen i et varmt vandbad. Bare brug vand fra den varme hane, det plejer at være fint.

Rør det sammen til en ensartet creme.

Stil det på køl indtil det er helt koldt og mere stift. Gerne natten over. Helst et par timer.

Pisk det til en så let skum som du har lyst til lige inden det skal imellem to bunde.

Bundene

Pisk æggehviderne stive sammen med sukkeret. Skal kunne vendes på hovedet men ikke mere end det. Skal ikke være fuldstændigt stift.

Bland alle det tørre ingredienser og kør dem sammen igennem en sigte. Det er vigtigt at undgå klumper.

Bland det våde og det tørre med et en skraber eller et piskeris. Bland dem godt.

Kom dejen i en frysepose og klip et ca ½-1 cm hul i den.

Dæk en bradepande med bagepapir.

Hold fryseposen stille ca. ½ cm over bagepapiret og sprøjt flade cirker ud. Du skal ikke bevæge posen i nogen retning. De skal blive ca. 4 cm store cirkler blot ved at blive presset ud af fryseposen.

Når du holder posen tæt på bagepapiret presser du samtidig makronerne lidt flade. Det gør dem pænere.

Tænd ovnen på 160° (varmluft).

Lad dem hvile 20-30 minutter indtil de får et "skin" der ikke klistrer fast til fingrene ved en let berøring.

Bages ca. 15 minutter, måske lidt mindre.

Fjern dem fra bagepapiret ved at køre en tynd kniv hurtigt under dem imens de stadigvæk er lune.

Lad dem køle af og skrab så en god teskefuld ganache creme på den ene bund, og pres den anden bund fast på.

Noter

Det er en god idé at parre dem når de er kolde. Dvs. at lægge dem to og to, i par der er lige store. Så passer over og under jo sammen i størrelse. Så gør det ikke så meget at de ikke helt får samme størrelse når man sprøjter dem ud af fryseposen :-D 

Mandelmel kan købes i nogle helsebutikker man kan også laves selv.

Det er ikke en katastrofe hvis ganachen ikke bliver pisket helt luftig. Det er en god creme alligevel :-D

0
af: Anonymous

Konsistens

Jeg er i gang med at bage mine macaroons nu, men jeg syntes at da jeg blandede "den våde del" med "den tørre del" fik jeg en rimelig tør konsistens, jeg ved ikke om det er meningen, men de får i hvert fald ikke en blank overflade selvom at jeg fulgte opskriften til punkt og prikke- desværre. måske er det mit mandelmel. Men ellers ser det fint ud og jeg ser frem til at nyde en dejlig macaroon. :-)
0
af: Anonymous

Konsistens

Hvis du har fulgt opskriften til punkt og prikke ville du ende med samme resultat som mig ;-) Opskriften er *meget* gennemtestet. Men madlavning er et håndværk, det kikser tit første gang. Prøv nogle flere gange. vh Max
0
af: Anonymous

chokolade macarons

det er den bedste opskrift nogen sinde jeg har prøvet mange opskrifter men denne her er afgjort den bedste :-)
0
af: Anonymous

Mandelmel

Skal man bruge mandelmel, eller kan man bruge andet mel i stedet for?

Mandelmel

Hvis du ikke bruger mandelmel er det ikke macarons. Men jeg mener at almindelige danske makroner er med hvedemel.
0
af: Anonymous

Mandelmel

jeg bruge blendede valnødder - det er næsten mere lækkert... Mvh. EVA
0
af: Anonymous

Bagetid

Hejsa :o) Hvor lang tid skal de bages?

Bagetid

15 min. Som det står i opskriften :-D
0
af: Anonymous

3/4 dl ???

Hej Max Tak for endnu en lækker opskrift :-) jeg tod dog fejl at 3/4 dl fløde.. var sikker på det var 75 ml.. meen kunne se på chokoladen i køleskabet, det måtte være 3 eller 4 dl.. meen varmede det bare op igen og tilsatte lidt mere fløde.. så det gik selv om det ikke nåede at blive helt koldt igen, nu glæder jeg mig til at smage.. :-D

3/4 dl ???

Nej. 3/4 dl er 75 ml. Du skal ende med 2 dl færdig ganache, som så piske op.
0
af: Anonymous

3/4 dl ???

tak tak.. jeg brugte odense 200g mørkt chokolade, bliver hårdt igen og umuligt at piske ved for længe i køleskabet, så 2 gang fik det kun kort i køleskabet og gik bedre :-)
0
af: Anonymous

3/4 dl ???

brugte selvfølgelig kun de 100g som der står i opskriften :-)

3/4 dl ???

Det lyder som om du bruger en håndmixer. Jeg smider som regel bare i bordmixeren. Den er lidt ligeglad.
0
af: Anonymous

3/4 dl ???

Jeg gjorde som opskriften siger 3/4dl fløde 100g mørk chokol.70% og smørret. Det blev så stift i køleskabet at det ikke kunne pikes uden at varmes op igen. Hvad er der galt.? Ester

3/4 dl ???

Der er ikke noget galt. Bare sørg for at det ikke er alt for koldt når du skal piske det. Det sker også for mig ind imellem. Du kan godt gøre det tyndere ved at komme mere fløde i, men så kan du ikke piske det op.
0
af: Anonymous

Choko Macarons

De er bare SÅ lækre, tak for opskriften, de eneste problemer jeg har opserveret med dem er at- 1. man bliver dybt afhængige af dem 2. man kan ikke have dem i fred :-) vh Helle
0
af: Anonymous

woowwww

1000 tak for opskriften. Har flere gange forsøgt at lave macarons, og gav dem en sidste chance med din opskrift. Og de lykkedes!!! Er mega glad. Så er der macarons til min datters fødselsdag på lørdag (samler dem først der) TAK :-)
0
af: Anonymous

pynte kagerne

Pynter man dem er det ikke længere macaron, men hvad gør det. Jeg vil tilslutte mig den med sigtet kacao på og tilføje "guld"støv, sigtetflormelis med kandiserede violer, himbær o.l. ville sikkert også være flot. Men guldstøv præsenterer sig altid godt. Jane
0
af: Anonymous

pynte kagerne

Hvordan får man f. Eks fryse tørret hindbær til st hænge fast?:)
0
af: Anonymous

pynte macarons?

Hej - jeg elsker din side og elsker at lave macarons :) laver dem dog med valnøddemel istedet. Lækkert :) Vi har en kagekonkurrence til vores vejfest og så vil jeg gerne pynte dem. Tror du man kan bruge glasur og lave noget lækkert mønster? Eller har du mon et andet forslag??
0
af: Anonymous

pynte macarons?

Du kan sigte kakao over dem.
0
af: Anonymous

Antal.

Hvor mange bliver de ca. af sådan en portion.
0
af: Anonymous

Antal.

De ser gode ud

Antal.

16-20 halvdele. Så 8-10 hele kager. Men da man sprøjter dem ud af en pose er det svært at ramme et præcist antal.
0
af: Anonymous

Antal.

Takker. :) Så en der tegnede en cirkel på bagsiden af sit bage papir, for at holde størrelsen "nemmere". JA altså hun tegnede mange cirkler ;) ud fra et glas eller noget så de også havde samme størrelse.

Antal.

Ja jeg kender godt teknikken. Men jeg skal ikke sælge mine, så jeg er ligeglad med om de er helt lige store. Jeg syntes det er nemmere bare at parre dem bagefter. Så tager man naturligt de større til at begynde med og de mindre når man ikke kan spise mere, men alligevel lige skal have en mere :-S
0
af: Anonymous

Antal.

Hehe lyder som om vi godt kunne være i familie :)
0
af: Anonymous

Vokser udad ikke opad

Hej, min dej var meget tør i konsistensen og så da jeg satte dem i ovnen flød de od og blev til blomsterformede monstre! Hvad gjorde jeg galt!!!!!!?
0
af: Anonymous

holdbarhed

Hvor længe kan de holde?

holdbarhed

2-3 dage vil jeg skyde på. Men du kan sikkert bage kagerne og fryse dem ned nogle mdr. Så kan du fylde creme i når de skal spises.
0
af: Anonymous

Tørretid

Mine absolut yndlingskager!!! Jeg har bagt disse en 3-4 gange, og det er bare super vigtigt at de tørrer nok, ellers får de ikke den flotte "fod". Nogle gange tager det timer... Min egen teori er at sukkeret i løbet af tørretiden løber ned i bunden og når de så bages, så bobler det op og danner den fine "fod". Men kan ikke læse mig til det nogle steder. Et andet trick er umiddelbart efter man har sprøjtet dejen ud på bradepanden, at banke bradepanden MEGET hårdt ned i bordet et par gange. Det fjerner evt luftbobler, der ikke bliver så pænt når de bages.

Tørretid

Når man bager kagerne vil de naturligt forsøge at vokse fordi der er luft i de piskede æggehvider, og varmluft udvider sig. Det er en klassisk hævemetode i kager, lagkagebunde osv. Tricket er at tørringen skaber en sej hinde som ikke kan skifte størrelse. De kan så udelukkende hæve ud igennem bunden. Det er det som laver den eftertragtede fod. Mht. bankningen så er det korrekt. Det kan også glatte overfladen ud på kagerne, hvis dejen er tyndtflydende nok. Bliver de for tyndtflydene tager det til gengæld længere tid at få skindet til at stivne.
0
af: Anonymous

Tørretid

Tak for svar Max Så når de nogle gange sprækker (hvilket er !"#€ irriterende) er det så fordi de ikke har tørret nok, eller dejen er for tynd? De smager lige godt af den grund, men så ligner det bare en stor cookie.

Tørretid

Begge dele kan være skyld i det. Det er svært at sige hvad det præcist er. jeg forsøgte at forenkle opskriften ved at piske hviden stiv først med alt sukkeret i, og så blande mandelmel i. Så lignede det bare makroner. Ru og revnede :-S Så trinnet med at piske først og så blande sukker og mandelmel i til sidst er også vigtigt.
0
af: Anonymous

ret opskriften

hvorfor retter man ikke opskriften, hvis man mener at sukkeret ikke skal piskes med hviderne. Så undgår vi andre jo fejlen. ;)
0
af: Anonymous

ret opskriften

Jeg forstår ikke din kommentar. - max