Grøn Ærtesuppe
Der er til 12 personer i denne opskrift. Suppen kan nemt tilberedes dagen før du skal bruge den, men så vent med at tilsætte creme fraichen før den skal serveres.
Ingredienser #1 (Nem med tern og soya)
- 2 dl vand
- 2 spsk. hvedemel
- 1½ dl. piskefløde
- 4 spsk kyllingepulver eller 4 bouillon tern
- 4 spsk soya sauce
- 2 spsk asiatisk fiskesauce (kan undværes)
- 350 gram frosne fine ærter
- friskkværnet peber
- 1-2 tsk salt. Lidt mere hvis du ikke bruger fiskesauce, som er meget salt.
- 1/4 liter creme fraiche 38%
Fremgangsmåde 1 (Som i videoen)
Bland vand og mel i en gryde. Rør godt rundt så der ikke er klumper.
Bland resten af ingredienserne i. Undtaget creme fraiche.
Kog ca. 10 minutter.
Hvis du ikke skal servere suppen med det samme så lad det hele køle af inden du blender det. Det er meget nemmere at have med at gøre.
Er du nødt til at blende varm, så fyld kun blenderen op med 1/4 - 1/3 af suppen. Blend den helt cremet.
Nu kan den så gemmes eller fryses ned til den skal bruges. Men den kan også spises med det samme :-S
Når der skal serveres skal suppen bringes i kog med ca. 1½ liter vand. Afhængigt af hvor kraftig du ønsker den.
Når suppen har kogt, så sluk for den og tilsæt creme fraiche , som skal rørest helt ud.
Du kan også vælge bare at tilsætte en klump creme fraiche i suppen hvis du portionsanretter. Som jeg gør i videoen.
Noter #1
Fidusen ved at lave det på denne måde er at man kun tilsætter lige nok af væsken til at koge ærterne. Så er der mindre der skal blendes. Det er nemmere at blende og det fylder ikke så meget i fryser/køleskab. Man kan endda have det stående i køleren og så blande en enkelt portion af gangen i en kop eller tallerken, så man kan få suppe hver dag i en uge. Hvis man har lyst til det.
Metode #1 er faktisk samme opskrift som metode #2, men er meget nemmere da der ikke skal bruges fond. Den er også god at lave lang tid i forvejen hvis den skal bruges som forret til en fest. Det er den som videoen viser.
Metode #2 er den højeste kvalitet, og smager bedst. Men jeg har aldrig fået nogen klager over metode #1
Ingredienser #2 (Luksusudgaven med fond)
- 2 liter lys kyllingefond
- 350 gram frosne fine ærter
- 1½ dl. piskefløde
- 2 spsk. hvedemel
- 1/4 liter creme fraiche 38%
- 1 spsk. groft salt
- friskkværnet peber
Fremgangsmåde #2
Kog kyllingefonden og ærterne i en gryde. Ca. 10 minutter.
Blend det i en bordblender indtil ærterne er cremede. En stavblender hakker det ikke fint nok.
FARE! Pas på med at fylde for meget suppe i blenderen af gangen. Højst 1/3. Den varme suppe udvider sig fordi der bliver pisket kold luft ind i, som udvider sig når det bliver varmet op. Jeg ved snart ikke hvor mange gange jeg har pyntet mine køkkenvægge med grønt! Heldigvis har jeg ikke brændt mig alvorligt endnu. Men det sprøjter faktisk så tit, at jeg er begyndt at si ærterne fra, og så fylde blenderglasset 1/3 op med ærter, som jeg lige dækker med fond. Det giver en tykkere creme som ikke sprøjter.
Lav en jævning af ½ dl. af fløden og melet, der piskes sammen.
Pisk resten af fløden i lidt efter lidt.
Rør jævningen i suppen og kog den ved svag varme og under omrøring.
Tilsæt creme fraiche, salt og peber.
Kog suppen op igen under omrøring.
Husk at smage til.
Noter
Hvis du portionsanretter suppen ser det godt ud med en klat creme fraiche i midten af suppen.
Pynt evt. med lidt persille og drys med nogle dråber god jomfruolie. Raps smager specielt godt til ærter.
Serveres med et godt brød til.