291
af: Max M Rasmussen
@
delt

Pommes Anna

En snitte Pommes Anna. - Max M Rasmussen
En ret der er opkaldt efter en "populær kvinde" ved Napoleons hof. Kokken Adolfe Duglere skabte retten til skuespillerinden Anna Deslion. Ok rygterne går også at hendes egentlige job var lidt mere farverigt. Det er kartofler der er snittet i meget tynde skiver og lagt i lag i en form, med smør og krydderier. Bagt til den er gylden. Minder lidt om flødestuvede kartofler, men virker ikke så fed.

Normalt laver man Pomme Anna i en stål eller støbejernspande inde i ovnen. Det er også fint hvis man kun er en 4-5 stykker til spisning. Er man flere end det så er en springform mere egnet. Ellers kan du altid bruge et par tusinde på en speciel Pomme Anna pande i kobber.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg kartofler
  • 125 gram smør
  • 1-2 tsk salt
  • peber
  • 1 spsk timian, kan undværes.

Fremgangsmåde

Til og med bagningen kan retten laves dagen før den skal bruges.

Smelt smørret.

Skræl kartoflerne og skær dem i så tynde skiver som muligt. Brug gerne foodprocesser eller mandolinjern.

Kom bagepapir i bunden af en springform.

Pensel med smeltet smør.

Dæk med et lag kartofler.

Pensel med smeltet smør.

Drys med lidt salt, peber og timian.

Fortsæt lag for lag indtil springformen er fyldt. Kartoflerne skrumper en del under stegningen.

Dæk springformen med sølvpapir.

Sæt springformen i ovnen i en times tid ved 200 grader. Inden i en dyb bradepande er bedst, da der løber smør ud. Mærk med strikkepind eller urtekniv om de er møre.

Køl kartoflerne af og gem dem til næste dag. Helst med noget tungt på, der presser dem sammen.

Inden servering skal du tager du "kartoffelkagen" ud af springformen og brune den i en 225 grader varm ovn i 15 minutter.

Kom den over på serveringsfadet.

Halvanden kilo kartofler i en springform. - Max M Rasmussen
En kartoffel i fine skiver. - Max M Rasmussen
Smør bunden af springformen. - Max M Rasmussen
Snittede kartofler med smør, salt og peber. - Max M Rasmussen
Snittede kartofler i springformen i en dyb bradepande. - Max M Rasmussen
Efter ca. en time i ovnen. - Max M Rasmussen
Køl kartoflerne under vægt, så det bliver en fast kage. - Max M Rasmussen
Et stykke Pommes Anna - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Kartoflerne bliver mørke

Jeg brugte bagekartofler og dagen efter var kartoflerne meget kedelige og grå-sorte - hvis bagekartofler ikke er egnet, hvilke er så?
1
af: Anonymous

Kartoflerne bliver mørke

Hej Hansen og evt. andre læsere. Max skriver selv i opskriften at kartoflerne skal stikkes med en kniv eller lignende. Det er den vigtigste og største fejlkilde ved pommes anna. Så snart man har styr på at få checket om kartoflerne er møre, er resten kosmetik. Herefter har man en simpel og lækker kartoffel, som lykkedes hver gang. Så for at gentage, kartoflerne skal være helt møre, kniven skal glide ned igennem uden meget pres, er de ikke møre skal de naturligvis bare have længere tid i ovnen. Hvis de ikke er færdig tilberedte, vil den dagen efter være grå og grim. Som et flot finish kan man stege sine kartofler istedet for at bage dem, eller en kombination. Madglade hilsner Den Kærlige Kok
0
af: Anonymous

Kartoflerne bliver mørke

Det er luft der gør det. Så de er enten ikke presset nok sammen, eller der er for lidt smør i.
0
af: Anonymous

Kartoflerne bliver mørke

En anelse Citron - enten revet skal eller som saft. Giver et "pift" til kartoflen - og forhindrer ilt-farvning.
0
af: Anonymous

Pommes Anna

Skal den ikke helst laves dagen før, hvis den skal hvile med noget tungt på efter første tur i ovnen? Vh. Kristian
0
af: Anonymous

YouTube

Hejsa :-) Kan det passe, at jeg ikke kan finde en video, hvor du laver pommes anna, på YouTube? Hvis jeg tager fejl, må du meget gerne linke :-) Men super fed side!
0
af: Anonymous

Stivelse

Hvis man varierer med andre grøntsager uden stivelse, såsom lidt spinat eller jordskokker, som én anden spurgte om, kan man lige drysse en smule kartoffelmel på. Så hænger det sammen :o) Vh. Kim
0
af: Anonymous

kartoffel pandekage/karbonader....

eller "kartoffel-karbonader", er det noget jeg kan finde en opskrift på? Altså sådan a la "røsti", som til sidst skal steges på en pande. Jeg vil servere dem til kalvefilet. Har forsøgt at lave dem af mos med grøntsager, men de flød bare helt ud.. ØV Sus
0
af: Anonymous

Pommes anna per mand

Hvor meget skal man regne med at der går per mand ? - 7 mand høj, så tænker springform.. første gang jeg begiver mig i kast med det, så ville lige høre hvor meget man ca spiser..

Pommes anna per mand

Det er jo afhængigt af hvad man ellers får, men op til 200 gram per person er min tommelfinger regel.
0
af: Anonymous

Hvor mange

Hej, til hvor mange er opskriften? Vi bliver 6 voksne, er det nok? Ser rigtig godt ud, jeg glæder mig til at prøve at lave det :-)

Hvor mange

Hvis du regner med 200 gram kartofler per person, så plejer det er at være fint. Så 6 personer er lige i øjet ;-)
0
af: Anonymous

Klaret smør ?

Hej Max, Også en af mine favorit kartoffelretter. Men jeg bruger klaret smør. Er det unødvendigt ?
0
af: Anonymous

Grill

Den er også god på grillen - inddirekte vel at mærke ;O)
0
af: Anonymous

fra Kanø

Et andet godt tip til tynde skiver er blot at bruge en skræller. Særligt de brede er velegnet til formålet, hvis man ikke har lyst til at slynge penge unødigt efter et mandolinjern, eller at skulle stå i timevis og snitte fint med en kniv.
0
af: Anonymous

pommes anna..

nu koster et mandolin jern jo ikke en formue, købte et i metro til 40 kr, og det er sq bedre end det jeg købte i jysk storkøkken til en formue.. :) Max.. Tak for et dejligt site.. mit første møde idag, har nu brugt 2 timer herinde indtil videre
0
af: Anonymous

pommes anna..

JAJAJAA
0
af: Anonymous

pommes anna..

En mandolinjern til 40 kr! Hold nu helt kæft... Det dér er jo ikke til at tage seriøst - vedkommende er jo tydeligvis helt ude af trit med virkeligheden. MAN SKAL mindst bruge 500 kr på sit jern! Færdig!
0
af: Anonymous

pommes anna..

Slap dog af mand.. Der er sku da ingen grund til at skrive sådan. Hvis personen har købt et mandolin jern til 40 kroner er det da bare fedt hvis vedkommende er glad for det. Tosse!!!!!!!!!!!!!!
0
af: Anonymous

pommes anna..

Jeg havde i mange år et 50 kroners mandolinjern i plastik, som virkede godt. Det er nemmere at have i et skab og ikke nær så tungt at bakse rundt med, og det kunne gå i opvaskeren. Så i praksis brugte jeg det faktisk oftere end det jeg har nu til 1000 kroner :-s ... Max
0
af: Anonymous

fra Kanø

Hej .En mandolin kan købes for næsten ingen penge og har man den vil mam ikke undvære den.
0
af: Anonymous

Kan man blande kortoflerne med Jordskokker?

Jeg tænkte at det kunne være en god variation.

Kan man blande kortoflerne med Jordskokker?

der er ingen stivelse i jordskokker, så hvis der er for mange i, vil den ikke hænge sammen.
0
af: Anonymous

Pommes Anna

Skal den ikke helst laves dagen før, hvis den skal hvile med noget tungt på efter første tur i ovnen? Vh. Kristian
0
af: Anonymous

Pommes Anna Pan

En "original Pommes Anna Pan i kobber kan købes på nettet for $137 (cirka kr. 820,-) Vh. Kim
0
af: Anonymous

Hvor? Har du et link?

0
af: Anonymous

Andre Anna'er?

Jeg har en vegetar til julemiddag i år, og vil gerne lave noget virkelig lækkert til hende. Jeg tænkte på bl.a. at servere nogle meget små stabler á la Pommes Anna, men lavet på hhv. kartofler (gul), jordskokker (hvid), gulerødder (orange) og rødbeder (rød). Jeg vil lave dem i små ramekiner, vende dem ud og skære dem i kvadrater inden de brunes en sidste gang. Spørgsmålet er om der er noget jeg bør være særligt opmærksom på. Skal de have lige lang tid, hvad med krydringen o.s.v.?

Andre Anna'er?

Jeg tror du skal lave dem fuldstændig på sammen måde, dog med en forskel. Kartoflerne er det eneste der har stivelse i sig. Stivelsen er det der får det hele til at holde sammen. Så det kan blive et problem. Jeg ville nok lige prøve at få noget maizena eller kartoffelmel blandet imellem lagene på en eller anden måde. Ellers tror jeg dine kvadrater vil få et noget "skødesløst" udtryk når du skærer dem ;-)
0
af: Anonymous

Andre Anna'er?

Netop min tanke. Jeg spurgte min ven som er kok på den danske ambassade i London. Han sagde det samme, og forslog at jeg maser dem lidt når de er færdigbagte og inden jeg skærer dem i kvadrater, så en del af smørret siver ud og skiverne får mere kontakt. Gad vide om det er nok... Jeg kom selv i tanker om et snydetrick - hvis jeg nu stikker en tandstikker i før jeg skærer dem, og så først hiver den ud igen lige før servering, så er der vel en smule bedre hold på sagerne? Jeg er på vej ud for at købe diverse rødder nu, så jeg kan gøre et par forsøg i aften. Det bliver spændende! Jeg vil forsøge med alle tre forslag, og skal nok melde tilbage med forskningsresultaterne :-) Hvis det går helt skidt kan det være jeg laver dem stribede, altså med kartoffelskiver ind imellem lagene af hhv. gulerod, rødbede og jordskok, så de kan virke som lim. Nu til det andet spørgsmål: Hvad med krydringen? Jeg vil gerne sigte efter noget der fremhæver de forskellige rodfrugters karakteristika. Timian går perfekt til især de tre lyse, men er der andet man kunne overveje? De skal jo helst ikke blive for ens. Jeg tænker på peberrod eller sennep til rødbeden, citronskal til guleroden og måske noget sødt eller nøddeagtigt til jordskokken. Hvad siger eksperten?
0
af: Anonymous

Andre Anna'er?

Vi prøvekørte jordskok- rødbede- kartoffel- og gulerods-Anna'er her til aften. Af mangel på inspiration nøjedes jeg med at krydre med salt og ikke andet. Faktisk tror jeg det var en god idé, for på den måde kunne vi virkelig smage de forskellige rodfrugters karakter. Det var en god oplevelse. Især rødbederne var helt fantastiske. Jordskokkerne var lidt for bløde til min smag, så jeg tror de får lidt kortere tid næste gang. Jeg lavede to hold af hver, det ene hvor jeg sigtede en anelse Maizena imellem lagene, det andet uden. Der var en klar forskel, idet førstnævnte holdt formen fint og sidstnævnte blev noget møg. Tak for tippet!
0
af: Anonymous

Juliehoællloiiloii

Uisusuuskuzuzuiikzkilzkllozlluiolklnn Uioiilpmænææujnuiællnpmilollllllloiilloilliik lokiikkiokkiuukloilliiioiuiuiiiciiixlelzlddidlirlrildsiririruirrttk Ukriruruuururuuruduuuruuuryututuu

Andre Anna'er?

Jeg ved ikke om du kender det her site, men hvis du mangler inspiration til smagssammensætninger så er det tiptop http://www.foodpairing.be/FoodPairable.aspx?f=Beetroot http://www.foodpairing.be/FoodPairable.aspx?f=Carrot
0
af: Anonymous

Andre Anna'er?

Tak, jeg kender godt siden. Jeg er ikke altid 100% enig, men det er nok bare mig ;-)
0
af: Anonymous

Andre Anna'er?

Wauw lyder virklig som en god ide. Og mon ikke også det ser virklig smukt ud. ? Jeg tror umiddelbart ikke at det tager længere tid. Men prøv dig frem og steg ved lav tempratur i lang tid og så når de er møre så giv det høj varme i ti min så det får farve ovenpå. Held og lykke med det. Du har inspireret mig til at prøve det. tak..
0
af: Anonymous

Pommes Anna

Man kan også lave kartoflerne i små ildfaste skåle, så der er en til hver gæst + et par stykker som ekstra :-) Så skal de have lidt mindre tid i ovnen. Læg evt et stykke bagepapir i bunden , så kan man vende dem ud på tallerkenen.