277
af: Max M Rasmussen
@
delt

Falafel - stegte kugler af kikærter

Falafel med lidt humus og oliven. - Max M Rasmussen
"Arabiske frikadeller" Ja ok. Det er måske nok et navn jeg selv har fundet på, men det er ikke helt forkert. For hvis der findes en arabisk nationalret, så er det nok falafel. Selv er jeg helt pjattet med kikærter, og når de så samtidig er friturestegte så kan det ikke gå galt.

Ingredienser

  • 250 gram kikærter (tørvægt)
  • 1 bundt persille, frisk
  • 1 bundt koriander, frisk 
  • 4 fed hvidløg 
  • 1 mellem løg
  • 1 tsk koriander, stødt
  • 1 tsk spidskommen, stødt
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 4 spsk mel

Til stegning

  • 1 liter olie (eller mere)

Fremgangsmåde

Læg kikærterne i blød om morgenen, eller aftenen før.

Blanding

Når de er opblødte, så hæld vandet fra og skyl dem.

Hak dem i en foodprocessor så fint du kan.

Læg de hakkede kikærter over i en skål.

Kom resten af ingredienserne, undtagen mel og bagepulver, i foodprocessoren sammen med ca. lige så meget af de hakkede kikærter.

Bland mel og bagepulver først, så bagepulveret kan bliver jævnt fordelt i kikærterne.

Bland nu alle ingredienser sammen med kikærterne.

Stegning

Varm olien op til 160 til 180 grader. Jo tættere på 180 grader jo bedre.

Form "farsen" til faste kugler på samme måde som med frikadeller. Brug en ske og en håndflade.

Steg dem i olien til de er godt brune. 2-3 minutter afhængigt af oliens temperatur.

Jeg plejer at stege 4 af gangen i en kasserolle.

Læg dem over på en riste eller noget køkkenrulle.

Noter

Kikærter svulmer op til dobbelt størrelse og vægt når de bliver lagt i blød, så sørg for din skål er stor nok. Der skal ca. ½ del ekstra vand på for at kikærterne er godt dækket. Kig eventuelt til dem efter et stykke tid og se om de mangler vand.

Når man hælder lidt kikærter tilbage sammen med løg osv. så er det fordi det gør det nemmere at hakke resten, og blande det jævnt tilbage i resten af kikærterne.

Vil dejen slet ikke hænge sammen når du former den til kugler så rør lidt vand i, men den må ikke blive for våd.

Steg hellere for få end for mange af gangen. Steger du for mange så falde oliens temperatur for meget. Jeg bruger et stegetermometer og holder øje med at temperaturen ikke falder til under 150 grader. Så ved jeg hvor mange der kan steges af gangen.

Normalt så afgiver falaflerne en masse damp når de steger i den varme olie. Den damp skubber olien tilbage, så den ikke trækker ind i falaflerne. Du kan derfor se at temperaturen på din olie og din stegetid er i orden, hvis falaflerne næsten ikke afgiver olie når de ligger på en køkkenrulle. Hvis køkkenrullen bliver våd af olie, og dine falafler fedtede, så er temperaturen for lav og stegetiden for lang, og de har opsuget for meget olie.

Nogen opskrifter anbefaler at man skal koge kikærterne før man hakker dem. Hvis du ser sådan en opskrift så ved du at dem der har lavet den har skrevet den af fra en der aldrig har prøvet at lave falafel!

De første 5 gange jeg forsøgte mig på det, der lavede jeg det på kogte kikærter. Fordi jeg havde fået mine hænder i et par opskrifter af den art. Det der skete var at falafel bollerne gik i opløsning så snart de kom i den varme olie. Det faldt 100% fra hinanden. Sortstegte kikærtegryn er altså ikke det samme!

1
af: Anonymous

Olie

Jeg har ikke friturestegt noget før og troede derfor at olien skulle op og boble som kogende vand, det resulterede i en heftig oliebrand da jeg løftede låget. Så en lille note til nybegyndere i friturestegning - brug et termometer og vær forsigtig.

Olie

Ja det er noget der kan få pulsen op hvis man ikke har prøvet det før. Godt du ikke smed vand på så.
0
af: Anonymous

Olie

termometer ikke nødvendigt. Når olien syder (bobler som sodavand) når man stikker en tændstik (eller en tandstikker eller lignende tynd træpind - spid kan bruges) så har olien den rette friteringstemperatur. Men det er selvfølgelig meget nemmere hvis man anskaffer sig en frituregryde som ofte fås på tilbud til et par hundrede kroner. - Ganske udmærket investering som hurtigt har tjent sig ind, og så undgår man besværlig rengøring af gryder samt oliespild (man lader jo olien blive i gryden og udskifter den kun når det er nødvendigt).

Olie

Tændstikken syder ved 100 grader. Hvilket er ret langt fra 150 grader. Så jeg vil bestemt anbefale et termometer.
0
af: Anonymous

frysning

jeg har tænkt mig at lave en stor omgang falafel fars. Som jeg så vil fryse i flere portioner. Men jeg er lidt usikker på om jeg skal blande alle ingredienser i med det samme også fryse, eller om der noget af det, som feks. mel og bagepulver det er bedst at jeg blander i når jeg tager en pose fars op af fryseren. tak for en skøn hjemmeside med masser dejlige inspiration line

frysning

jeg tror at dem man køber frosne er delvist steg og så frosset ned. Men jeg har dog ikke prøvet det selv.
0
af: Anonymous

frysning

hej line, du skal lave dem helt færdig også stege dem, så kan du fryse dem ned, hvis du kun fryser farsen, bliver den alt for vandet når du tør den op, jeg fryser dem total færdig og så kan du jo bare tø/varme dem op som du skal bruge i en mikro ovn, hilsen marilis
0
af: Anonymous

frysning

Jeg har lært af en araber at man kan fryse den færdige falafeldej. Dog brugte han natron og ikke bagepulver og tilføjede det først efter at dejen var tøet op. Det skal tø til stuetemperatur(ca 5 timer på køkkenbordet)herefter drysses natron/bagepulver på og røres i, det skal så hvile igen inden stegning. Fordelen er at man kan fryde ned i passende portioner.
0
af: Anonymous

frysning

hej Rigtig dejlig side. Jeg former falaflerne og fryser dem ned på en tallerken, når de er frosne sætter jeg tallerkenen på en pande fyldt m varmt vand - og vupti kan de kommes i en pose og derfra direkte i frituren.
0
af: Anonymous

Olie

Det lyder dog skrækkeligt.det er nu aldrig sket for mig.jeg skruer ikke alt for højt op og så ligger jeg ikke låg på. Stikker en tændstik ned i ind i mellem for at se om det syder omkring den. Det er ikke den ende med svovlet på.; - )
-1
af: Anonymous

Olie

Hej, læg aldrig låg på, så kan det gå rigtig galt, fordi så kommer der ilt ind og så er det der kan opståg ild, du kan finde ud af varmen af olien, ved at komme et lille stk brød i, hvis den bliver brun med det sammen er olien klar, ca.180, men jeg friture steger dem aldrig, jeg kommer ikke ret meget olie på panden,og ikke for varmt, så er jeg sikker på de bliver rigtig lavet indeni.
0
af: Anonymous

Falafler

Øeh.....Bagepulver skal der altså IKKE i !!
0
af: Anonymous

falafel

Jeg bruger is skeen når jeg former farsen.dejlig let og ingen snavsede hænder.Ikke den af plastik, men den af stål
0
af: Anonymous

Tak for tippet

Hejsa Jeg vil bare sige tak for den gode opskrift jeg har i aften prøvet at lave falafler selv for første gang, og denne efter din opskrift. Og det har været en kæmpe succes. Så tak for tippet hilsen sofie
0
af: Anonymous

kikærter

En anden lækker lille sidedish man kan lave lynhurtigt med kikærter er Panelle Siciliane. Man skal bruge kikærtemel, vand,salt og persille. Man kan selv lave sit kikærtemel hvis man har en god blender. Du skal bruge 200g kikærtemel 5 dl vand et lile bundt hakket persille 1 tsk salt bland det hele sammen i en gryde og varm det op indtil det begynder at blive tykt. Bred massen ud i en oliveoliesmurt fad og sæt på køl i et par timer. Skær massen ud i passende firkanter og steg dem i oile et par minutter på hver side eller i friturebad.

kikærter

Ah ... den havde jeg ikke hørt om. En Polenta af kikærter. Ja det skal da prøves.
0
af: Anonymous

kikærter

Nej polenta er da majs?

kikærter

Ja polenta er af majs, men denne opskrift svarer til en polenta. Blot med kikærter.
0
af: Anonymous

kikærter

- og man behøver ikke selv lave melet. Det sælges i indvandrerbutikker og hedder Gram mel
0
af: Anonymous

kikærter

det er jeg altså ikke enig med, det er en anden mel, som er en blandning af flere slags, men jeg køber da kik mel i en helsekost butik, men man kan jo også selv lave den med en god blender.

kikærter

Jeg har lige været ude og købe en pakke. 35 kr/kg ... ehw :-S
0
af: Anonymous

nam nam

Jeg elsker arabisk mad
0
af: Anonymous

nam nam

det gør jeg også
0
af: Anonymous

nam nam

Kebab er ikke det samme som falaffel....... Charlotte :-)
0
af: Anonymous

nam nam

nej det er helt nogle anden
0
af: Anonymous

nam nam

du en guttermand!!!!
0
af: Anonymous

Tak for opskriften :)

Hej Max Tak for (endnu) en god opskrift!! Falaflerne blev jo så gode. Og især tak for tippet med IKKE at koge kikærterne - det har jeg prøvet nogle gange, da jeg ligesom dig fik fat i en opskrift der bød på det. Men det går jo slet ikke... Kikærtesplat stegt i olie - ikke lækkert!! Jeg valgte lige at piske et enkelt æg, og vende det i til sidst, så de blev lidt mere luftige (min prøveportion blev meget bastante, men det kan der jo være mange årsager til), og det fungerede rigtig godt! :) Måske man så kunne undevære bagepulveret...? Hm. Det må prøves en gang. I hvert fald - tak for god inspiration maaaange gange :) Mvh Sarah
0
af: Anonymous

sachablicher@hotmail.com

Rigtig god opskrift, er en som jeg kommer til at bruge for eftertiden, :-)
0
af: Anonymous

Ingen kogning?

Jeg har selv lavet dine falafler et par gange uden at koge kikærterne. De er rigtig gode. Efter denne http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadartikler/ECE1220869/eksperter-regler-om-opbloedning-af-boenner-er-foraeldede/ artikel på politiken er jeg dog lidt i tvivl om det er ok, ikke at koge kikærterne. Nogen der ved noget om det?

Ingen kogning?

Det er opvarmningen der fjerner lektinen. Opvarmning i frituregryde er helt lige så effektivt. Så spis du bare løs.
0
af: Anonymous

Ingen kogning?

der er ikke lektin i kikærter, det er i bønner.

Ingen kogning?

Jo det er der skam. Men indholdet er ikke så højt som i mange andre bønner/bælgfrugter.
0
af: Anonymous

Rigtig godt resultat

Hej, Jeg prøvede i dag for første gang, at lave falafel og det gik rigtig godt, på trods af, at jeg ingen food proccessor havde. Jeg var nødt til at bruge min blender. Jeg måtte blende små mængder ad gangen, og så ryste blenderen mens den var i gang.
0
af: Anonymous

Falafel slider

God opskrift Du er verdens bedste! Alle dine trykkoger opskrifter er helt uundværlige! Brothers Greens opskrift på falafel slider er fantastisk! Din opskrift bruger jeg til at lave falafel og tilbehøret laver jeg efter Brothers Greens anvisninger m.mtv.be/news/72554-brothers-green-eats-falafel-slider-recipe
0
af: Anonymous

Falafler

Jeg havde problemer med at røre det hele sammen til sidst, da jeg havde fået lavet en temmeligt stor portion. Så smed jeg røreskeen og håndæltede massen som en brøddej. Det gik lynhurtigt!
0
af: Anonymous

Tips til falafler

Jeg plejer at lave farsen ved hjælp af elektrisk kødhakker - det er meget nemt og effektivt. Desuden tilsætter jeg en rå, skrællet kartoffel, som får farsen til at hænge endnu bedre sammen under stegningen.
0
af: Anonymous

Hvor mange bliver der til?

Hej, opskriften ser rigtig spændende ud og jeg vil prøve at lave det til min fødselsdag, men jeg kan ikke helt regne ud hvor mange stk. falafler der bliver til - eller hvor mange personer? :-)

Hvor mange bliver der til?

Det kommer jo an på hvor store du laver dem. Så det er ikke lige til at svare på. Men når du skal regne med hvor meget der bliver er det også bedre at gå ud fra vægt. Hvis jeg vægten af alle ingredienserne sammen er det 5-600 gram i alt. Skal falaflerne erstatte kødet så regner man med 150-200 gram per person. Så der er til en 4 personer. Men det er jo afhængigt af tilbehøret.
0
af: Anonymous

Falafel - the right way

Here a Palestinian girl and her mother from Bethlehem -- judging by the language she is currently living in the US -- are showing us how to make falafel: youtube.com/watch?v=aGY3LCZbJPc&feature=c4-overview-vl&list=PLm5-PI4h0s4rITyI6Hd9bn2R328rBe8CB
0
af: Anonymous

Hvad med kikærter i lage?

Hej Max Tak for en masse rigtig gode opskrifter som er afprøvet i real-life. Jeg er kommet i tvivl om hvor mange gram kikærter jeg skal bruge når de kommer i glas med lage?

Hvad med kikærter i lage?

Du kan ikke bruge dem i lage. De er kogt i forvejen. Så falder de fra hinanden i frituren. Du må ud at købe nogle tørrede :-S
0
af: Anonymous

Hvad med kikærter i lage?

Ok og tak for svar - andre gode opskrifter som dem i lage kan bruges til?
0
af: Anonymous

Hvad med kikærter i lage?

Humus er åbenlyst. Ellers en bønnesalat. Har ikke en opskrift på sitet, men en hurtig goggle burde være nok.
0
af: Anonymous

Tak for mad :)

Mums, de smagte godt :) Også selvom jeg ændrede lidt på metode og opskrift, da det hele ikke lige forefandt sig i mit køkken, så var det nemt at gå til og dejligt med nogle tips oveni.
0
af: Anonymous

Olie?

Hvilken type olie anvender du?

Olie?

Bare det er en der ikke har så meget smag så er det ikke så vigtigt. Typisk bruger jeg majs- eller raps-olie. Det de sælger som "friture-olie" kan også fint bruges.
0
af: Anonymous

Mel = hvedemel...

Vil du tro at jeg kan bruge en mere fiberrig mel i stedet for mel? I så fald, hvad er dine anbefalinger? Wauuuv, glæder mig til at lave mine egne, mon ikke der ryger et ekstra stængel persille i i min persilleglade verden ;-)

Mel = hvedemel...

Nej. Hvedemel er nok det bedste. Den er der for at holde sammen på kikærterne når de bliver stegt, og der skal man bruge stivelsen fra melet.
0
af: Anonymous

Mel = hvedemel...

Ud fra et ernæringsmæssigt synpunkt er der rigeligt med fibre i kikærter, så det behøver du ikke bekymre dig om
0
af: Anonymous

Mel = hvedemel...

jeg ville prøve med kikærte mel, det bruger jeg, held og lykke
0
af: Anonymous

Falafel i opløsning

Tak for oplysningen om at kikærterne ikke må koges. Vi kunne ikke forstå at de faldt fra hinanden.
0
af: Anonymous

Kikærter på dåse

Jeg havde kun kikærter på dåse i dag, og jeg har læst om problemet med at de smuldrer, og derfor ikke er gode til at lave falafler med. Jeg gjorde så det, at jeg fulgte din opskrift indtil der skulle mel i. Inden jeg gjorde som du skriver, blandede jeg en spsk mel i og satte farsen på køl i en time. Til sidst blandede jeg det mel og bagepulver i som du skriver i opskriften (så en spsk ekstra ialt). Kun én smuldrede og jeg tror det var fordi temperaturen var blevet for lav 150 gr. Så det KAN altså lade sig gøre i en snæver vending;-)
0
af: Anonymous

Rasp

Når jeg laver falafel er det altid lidt på slum. Men jeg bruger altid rasp istedet for mel. Efter jeg er er gået fra melet og over til raspen, så har de aldrig faldet sammen/smuldret. Det kan osse anbefales at stege dem :)
0
af: Anonymous

Nam nam

Det arabiske køkken er hot- vil jeg næsten sige. Hot.
0
af: Anonymous

Nam nam

Super god arabisk opskrift!
0
af: Anonymous

Rasp

Jeg bruger altid rasp istedet for mel. Oplevede tit at dejen ikke hang sammen under stegning, hvilket det gjorde/gør med rasp. Så et lille tip hvis melet ikke slår til. Og det bliver ikke brødagtigt af det :-)