Ginger ale eller andre sodavand med brus - uden maskine

Ingredienser
grundblanding
- ½ ærtestørrelse gær
- 2 liter vand
- 2½ - 3½ dl sukker
- 1 citroner, saften af
smagsstoffer
- 1-2 spsk revet ingefær (15 gram per spsk skrællet.)
Fremgangsmåde
Bland det hele sammen i en 2 liters sodavandsflaske. Kom det i køleskabet i 12-24 timer.
Si smagsstofferne fra så der ikke er trevler i sodavanden. I mange opskrifter på nettet lader de dem blive i, men det er altså ingen fornøjelse at drikke.
I videoen tilsættes gæren på dette tidspunkt. Men hvis du sætter blandingen i køleskabet for at trække smag kan du sagtens komme den i fra starten. Det begynder ikke at gære før blandingen når stuetemperatur.
Hæld det tilbage i flasken og lad det stå mørkt og varmt i 1-2 dage.
Når flasken er lige så hård at føle på som en købt sodavand er, og den ikke giver sig når man trykker på den, så sætter du den i køleskabet og drikker den inden for en måned.
Noter
Hvis du laver den klassiske opskrift med ingefær og citronsaft behøver du ikke stille det i køleskabet først. Bare klem saften ud af den revne ingefær og ned i vandet. Så kan du gå direkte til gæringen.
Grundblandingen kan du lave ens i nogenlunde alle slags sodavand. Smagsstofferne kan du udskifte efter behov og lyst.
Idéen er at man laver en saft som er tilpas kraftig sur og sød til at man kan drikke den uden brus.
Kog fx saft af nogle bær, bland sammen med grundblandingen og så smag til med citron.
Man tilsætter så en lille smule gær, så den kan udvikle kulsyre. På den måde kommer der naturligt brus i.
Opskriften kan bruges på alle slags saft og limonade. Bare smag til med sukker og citron indtil det smager som du har lyst til.
Du kan også købe færdigt sodavandsekstrakt.
På grund af gæret er der en lille smule alkohol i sodavandet ca. 0.6%, men ikke nok til at man kan blive beruset. En 2 liters flaske svarer til mindre end én øl.
Brug plastikflasker i stedet for glas, og lad den ikke stå for længe ude. Jo længere den står jo mere kulsyre får du. Det giver mere brus, men også risiko for at flasken springer i luften.
Mere alkohol
Vil du have mere alkohol i den, så lad være med at komme låget på, men dæk hullet i flasken med cellofan som du holder fast med elastik. Jeg vil skyde på at der bliver lavet ½% alkohol per døgn. Så efter 1 uger har du øl, og efter 2 har du vin :-D
Gæret spiser sukker for at lave alkohol, så jo mere alkohol der er, jo mindre sød er den.
Du kan også købe ølgær. Det smager mindre af gær.
Når du er tilfreds med den så kom låget på, og lad den stå den samme tid og gære som den "alkoholfri" version, så du får brus i den. Og kom den så så i køleren!
Husk den er levende, så hvis den mister brus, kan du bare give den 12 timer ved stuetemperatur med låg på, og så er bruset tilbage. Det trick virker ikke med købesodavand ...
Smagsstoffer til andre opskrifter
Du bestemmer selv om du også vil komme ingerfær i disse opskrifter. Jeg plejer det. Det er en herlig nem opskrift at eksperimentere med. En 2 liters flaske fylder ikke meget i køkkenet.
Alle opskrifter smages til med sukker og citron inden den gærer.
te
Kom 2-3 spsk tørrede teblade i blandingen. Du behøver ikke koge teen. Faktisk bliver det bedre uden. Mindre bittert. Det er det der hedder sol-te.
appelsinsmag
Kom 2-3 appelsiner eller 3-4 dl appelsinjuice i.
grape
Kom saften af 1-2 grapefrugter i.
hindbær
Kog 300 gram hindbær med lidt vand i 20 minutter. Bland den udkogte saft i.
Limonade
3 citroner + 3 dl sukker og ingen ingefær
Cola
Jeg har ikke fået prøvet "Open Cola" opskriften endnu, men den er her hvis du skulle føle trangen: http://www.colawp.com/colas/400/cola467_recipe.html

Feeeedt!
Super sej opskrift - og hjemmeside i det hele taget!! MVH LauraSodavand ved et uheld :-)
Jeg har været i gang med at lave hyldedrik, som jeg plejer, men der var ikke plads til den store gryde i køleskabet, så den stod på gulvet i køkkenet i 3 dage. Og så var det jo at jeg opdagede at der var kommet brus i da det skulle hældes på flasker. Nå, men det smager forrygende og det synes min datter på 4 år også...og her er det så at jeg lige har brug for lidt input. For jeg aner jo ikke hvad alkoholprocenten er om det overhovedet er forsvarligt at servere det for hende. Opskriften på den hyldedrik jeg laver er som følger: 5 l vand, 50 skærme hyld, 2 øko citroner, 400 gr. sukker og så sødemiddel for resten (i et forsøg på at lave en knap så kalorieholdig drik).Altså ingen gær hvorfor gære det så??Slutteligt; tak for en superfed hjemmeside, som jeg ofte benytter mig af.Sodavand ved et uheld :-)
Når det hæver så kort tid er der typisk under en halv procent. Så jeg ville roligt lade mit barn drikke. Der er noget mere diskussion under min ginger ale opskrift. Bare få den på køl så den ikke springer flaskerne i luften. Du kan lade den koge op. Det vil fordampe alkohol og stoppe gæringen.Sodavand ved et uheld :-)
Nå ja! det med at koge den op havde jeg ikke tænkt på - go' ide. Kan jo altid tage lidt fra som de voksne kan drikke ;-)Sodavand ved et uheld :-)
Nu skriver du ikke hvordan du har behandlet ingredienserne før du blandede det sammen. Men hvis du bare har skyllet det værste af hylden, så kan du muligvis have fanget en vildgær som det kaldes. Gær lever frit i naturen og hvis man har lyst til at eksperimentere kan man "fange" en gær selv ved at stille en kop udenfor med en vand/mel blanding. Det skal dog siges at man godt kan være uheldig at fange en gærtype som giver en kraftigere gærsmag end normalt.Sodavand ved et uheld :-)
Ha. Så lige at dette er ginger ale opskriften :-)Sodavand ved et uheld :-)
ja - mere eller mindre :-)Sodavand ved et uheld :-)
Nå,ja glemte lige at tilføje 5 spsk. citronsyre til opskriften.Sodavand ved et uheld :-)
Hejsa, der er sket det at din hyldeblomstdrik er begyndt at gære. Sukkerholdigt væske + varme + tid (blot et par dage) giver gæring - også uden gær :) M.h.t alkoholen så er der næsten ikke noget i - måske 0,1-0,3 % vil jeg tro, hvis den ikke har stået mere end 3 dage :)Sodavand
Kan børn drikke det ???Sodavand
De bliver ikke fulde, hvis det er det du tænker på.Øl :)
Kan man godt lave øl på denne måde ? og var det ikke noget at give sig i kast med? :) hammer god side du har. mvh HenrietteØl :)
Øl er mere besværligt og nemmere at få til at blive dårligt. Jeg har set en del simple ølopskrifter rundt omkring. Men jeg er ikke nået til dem endnu.Øl fra flere belgiske klostre, er lavet på den måde - uden gær, men med vildgær.