196
af: Max M Rasmussen
@
delt

Grøn Ærtesuppe

Grøn ærtesuppe - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Den let cremede og helt grønne suppe, der mest består af fond, creme fraiche og blendede ærter er ikke bare usædvanlig smuk, den er også usædvanlig velsmagende og let at lave. Her er to forskellige måder at lave retten på. Nem og luksus.

Der er til 12 personer i denne opskrift. Suppen kan nemt tilberedes dagen før du skal bruge den, men så vent med at tilsætte creme fraichen før den skal serveres.

Ingredienser #1 (Nem med tern og soya)

  • 2 dl vand
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1½ dl. piskefløde
  • 4 spsk kyllingepulver eller 4 bouillon  tern
  • 4 spsk soya sauce
  • 2 spsk asiatisk fiskesauce (kan undværes)
  • 350 gram frosne fine ærter
  • friskkværnet peber
  • 1-2 tsk salt. Lidt mere hvis du ikke bruger fiskesauce, som er meget salt.
  • 1/4 liter creme fraiche 38%

Fremgangsmåde 1 (Som i videoen)

Bland vand og mel i en gryde. Rør godt rundt så der ikke er klumper.

Bland resten af ingredienserne i. Undtaget creme fraiche.

Kog ca. 10 minutter.

Hvis du ikke skal servere suppen med det samme så lad det hele køle af inden du blender det. Det er meget nemmere at have med at gøre.

Er du nødt til at blende varm, så fyld kun blenderen op med 1/4 - 1/3 af suppen. Blend den helt cremet.

Nu kan den så gemmes eller fryses ned til den skal bruges. Men den kan også spises med det samme :-S

Når der skal serveres skal suppen bringes i kog med ca. 1½ liter vand. Afhængigt af hvor kraftig du ønsker den.

Når suppen har kogt, så sluk for den og tilsæt creme fraiche , som skal rørest helt ud.

Du kan også vælge bare at tilsætte en klump creme fraiche i suppen hvis du portionsanretter. Som jeg gør i videoen.

Noter #1

Fidusen ved at lave det på denne måde er at man kun tilsætter lige nok af væsken til at koge ærterne. Så er der mindre der skal blendes. Det er nemmere at blende og det fylder ikke så meget i fryser/køleskab. Man kan endda have det stående i køleren og så blande en enkelt portion af gangen i en kop eller tallerken, så man kan få suppe hver dag i en uge. Hvis man har lyst til det.

Metode #1 er faktisk samme opskrift som metode #2, men er meget nemmere da der ikke skal bruges fond. Den er også god at lave lang tid i forvejen hvis den skal bruges som forret til en fest. Det er den som videoen viser.

Metode #2 er den højeste kvalitet, og smager bedst. Men jeg har aldrig fået nogen klager over metode #1


Ingredienser #2 (Luksusudgaven med fond)

  • 2 liter lys kyllingefond
  • 350 gram frosne fine ærter
  • 1½ dl. piskefløde
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1/4 liter creme fraiche 38%
  • 1 spsk. groft salt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde #2

Kog kyllingefonden og ærterne i en gryde. Ca. 10 minutter.

Blend det i en bordblender indtil ærterne er cremede. En stavblender hakker det ikke fint nok.

FARE! Pas på med at fylde for meget suppe i blenderen af gangen. Højst 1/3. Den varme suppe udvider sig fordi der bliver pisket kold luft ind i, som udvider sig når det bliver varmet op. Jeg ved snart ikke hvor mange gange jeg har pyntet mine køkkenvægge med grønt! Heldigvis har jeg ikke brændt mig alvorligt endnu. Men det sprøjter faktisk så tit, at jeg er begyndt at si ærterne fra, og så fylde blenderglasset 1/3 op med ærter, som jeg lige dækker med fond. Det giver en tykkere creme som ikke sprøjter.

Lav en jævning af ½ dl. af fløden og melet, der piskes sammen.

Pisk resten af fløden i lidt efter lidt.

Rør jævningen i suppen og kog den ved svag varme og under omrøring.

Tilsæt creme fraiche, salt og peber.

Kog suppen op igen under omrøring.

Husk at smage til.

 

Noter

Hvis du portionsanretter suppen ser det godt ud med en klat creme fraiche i midten af suppen.

Pynt evt. med lidt persille og drys med nogle dråber god jomfruolie. Raps smager specielt godt til ærter.

Serveres med et godt brød til.

Ingredienser til den nemme ærtesuppe - Max M Rasmussen
Ærtesuppe - sådan helt oven fra - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Ideen med olie og krydderurte-drys på suppe

Hej Max, ved du hvad? Den der ide med olie og krydderurter den vil jeg faktisk også gøre på min portion suppe (svampe-suppe, rødbedesuppe, lamme-suppe eller kartoffel-porre-suppe. Synes du ikke det er en god ide? Hilsen Martin
0
af: Anonymous

Ærtesaft

Dette er den dårligste ærtesuppe jeg har smagt i mit liv. Føj for Puttgarden!
0
af: Anonymous

Elsker ærtesuppe så meget!

prøv med hvidløg i! Og jeg spiser den også med masser hakket frisk timian og stegt skinke (bacon, hcis jeg er syndig..) Elsker din blog i øvrigt. / Ginajaqueline.com
0
af: Anonymous

Alternativ

God suppe, men jeg har et tip til en ærtesuppe, jeg synes er en tand bedre og sundere (ingen fløde) 4 pers Ingredienser: Suppen: 2 fed hvidløg s skalotteløg 30 g smør 1/4 bdt løvstikke 3 spsk hvid balsamico 450 frosne ærter 4 1/2 dl hønsebouillon Karrycreme: 1 dl fløde 38% 1/2 dl creme fraiche 38% 1 spsk karry 100 g hel bacon Suppe: Hvidløg og skalotteløg pilles og hakkes fint. Dette sauteres i en gryde med smør. Hvid balsamico tilsættes og reduceres helt væk. 400 g ærter tilsættes (gem 50 g til at komme i suppen) sammen med hønseboullonen og koges sagte i 8 minutter, hvorefter det køres på en blender til en glat purésuppe. Suppen kommes tilbage i gryden og smages til med salt og peber. Karrycreme: Creme fraiche og fløde røres sammen og piskes stift og tilsættes karryen. Smages til med salt og peber. Bacon i tern på 1/2 * 1/2 cm. steges på en pande i 2-3 minutter og afdryppes. Baconternene skal være halvsprøde. Anretning: De resterende ærter lunes i en gryde med lidt vand og suppen varmes op og anrettes i en dyb tallerken sammen med ærterne. Med en varm ske laves der et "æg" af karrycremen, som lægges oven i suppen pyntet med et løvstikkeblad. Ved siden af kommes bacon i en lille skål. Vinforslag: Vin lavet på Sauvignon Blanc (evt. New Zealand) Alt indtil anretningen kan laves i god tid.

re: Alternativ

Den lyder godt. Jeg kan sagtens forestille mig at karryen vil løfte den. Løvstikken gør mig dog lidt bekymret ;-) Den er jo meget gennemtrængende. Jeg vil prøve opskriften og så starte med lidt mindre løvstikke. Bortset fra det, så har jeg en mistanke om at fløden og baconen går nogenlunde lige op hvad fedt angår :-) Tak.
0
af: Anonymous

re: Alternativ

løvstikken er nu blot pynt, så den kan udelades helt. :) /kanø
0
af: Anonymous

re: Alternativ

Du har ret. Jeg læser opskrifter ved at læse ingredienslisten. Jeg burde nok lige have kastet et blik på fremgangsmåden.
0
af: Anonymous

Alternativ

Fantastisk god og nem suppe, som varmt kan anbefales. Alt kan laves på forhånd, så suppen kun skal varmes op :-D
0
af: Anonymous

Alternativ

/kanø
0
af: Anonymous

Alternativ

Altså sundere, hvis du udelader karrycreme og bacon. Den kan varmt anbefales og har skabt lykke alle steder.
0
af: Anonymous

Alternativ

Den alternative stammer direkte fra bdr. Kocks kogebog. Det gør den ikke ringere, men man skylder at give dem æren.
0
af: Anonymous

Alternativ

Fantastisk god suppe. Man kan dog sagtens nøjes med creme fraiche 9% og det halve fløde - evt helt udelade fløden. Pynt med basilikum i stedet for løvstikke - det smager dejligt og ser godt ud
0
af: Anonymous

Et lille ekstra pift...

Man behøver faktisk slet ikke putte fløde i, tilføj lidt ekstra ærter, og så sparer du de kalorier. Og så smager det rigtig godt, hvis du blender lidt jalapenos med i suppen - det giver lige et ekstra pift :-)
0
af: Anonymous

Stavblender

Jeg synes slet ikke, at min stavblender, 600 watt fra Braun, har problemer med at blende sådan en suppe ordentligt glat. Til gengæld har jeg prøvet, hvor skidt en billig stavblender kan fungere. /David
0
af: Anonymous

Blender-'eksplosion'

Vedr. problemet med overtryk i blenderen - jeg har også pyntet mine køkkenvægge op med diverse supper, indtil jeg fandt ud af at skrue den lille 'dut' i blenderens låg af, så der kommer hul i blenderlåget - så er det slut med suppesplat på væggene, og man behøver heller ikke være så varsom med mængden af suppe i blenderskålen, selvom man selvfølgelig stadig ikke kan fylde helt op til kanten. Så det er altså det, den 'dut' i låget er til - bare husk at holde et klæde og hånden over hullet for en sikkerheds skyld! :)
0
af: Anonymous

Metode #2

Hej :-) Kan jeg bruge metode nummer to, og lave suppen dagen før? mvh Louise
0
af: Anonymous

Pift

Et lille lækkert pift på en hed, dampende grønærtesuppe er små frosne toppe af perberrodsflødeskum. Fløden piskes meget stiv med lidt salt og lidt sukker før der vendes temmelig meget friskrevet peberrod i (glem det færdigtrevne man kan købe i små bægre. Det består hovedsageligt af tilsætningsstoffer). Så sætter eller sprøjter man små toppe på et stykke bagepapir i bunden af et dybt fad, trækker film over og sætter fadet i fryseren. De frosne toppe lægges forsigtigt på suppen sekundet inden den sættes foran gæsten. PS: Er der ikke noget med at ærtesuppen mister den fine grønne farve når den koger for længe? Jeg har ikke selv turdet gøre forsøget, så jeg holder den som regel lige under kogepunktet når ærterne som det sidste kommer i. Det vil sige at jeg jævner og fløder suppen inden. Ærterne forvarmer jeg i en skål kogende vand inden jeg smider dem i suppen og så i blenderen. Så tilbage i gryden hvor den får de sidste grader op til underkanten af kogepunktet.

Pift

Jeg elsker peberrod! Desværre så har jeg et par hypersmagere i familien, som finder bitre smage ekstremt kraftige. Så det bliver aldrig et hit her :-S Men en lille skål ved siden af, som så ikke er frossen kan jeg nok få sneget ind. Det vil jeg prøve. Mht. farven så er jeg faktisk ikke sikker. Jeg lader den ikke stå og koge særligt længe. Jeg har dog aldrig oplevet at den skifter farve.