211
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hindbærmarmelade - jordbærmarmelade

Hindbær marmelade - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Hindbær og jordbær marmelade laver man på den samme måde. Faktisk kan du bruge næsten alt slags frugt til den samme opskrift. Det er den klassiske bondeopskrift. Pund til pund: "Et pund sukker til et pund bær og kog til den rette konsistens". Der er dog lige et par fif det er værd at vide.

Ingredienser

  • ½ dl vand
  • 300 gram bær
  • 300 gram sukker
  • ½ citron, saften af (kun hvis bærrene ikke selv er syrlige nok.)

Fremgangsmåde

Dæk bunden af en gryde med vand.

Kom bærrene i.

Hæld sukkeret over.

Lad det hele koge. Rør rundt ind imellem så det ikke brænder på.

Når det er ved at være færdig så smag til med citron.

Når boblerne begynder at hænge sammen på hele overfladen er marmeladen færdig.

Har du et stegetermometer eller sukkertermometer skal temperaturen vær imellem 103°C og 105°C.

Noter

Marmeladen bliver mest frisk hvis den får lov at koge ind ved relativ lav temperatur. Det er mest skånsomt for bærrene. Så det er en fordel at lave det på en pande, eller i en bred gryde. Ved små portioner som den her gør det og ikke den store forskel. Jeg bruger en almindelig kasserolle.

Jeg bruger altid frosset frugt til mit marmelade. Den lokale frugtpusher sælger i 300 grams poser, derfor er opskriften som den er. Ok. Det passer faktisk også fint med den mængde der skal bruges til en gang hindbærsnitter.

Hindbær koger ud af sig selv. Jordbær og andre hårdere frugter plejer jeg at hakke i kvarter så der ikke er alt for store klumper.

Forskellen på marmelade og syltetøj er svær at definere. Det er en underlig kombination af historie og fødevarelovgivning.Lovmæssigt så skal der bare være 25% frugt i marmelade og 45% i syltetøj. Så syltetøj er altså det "fine". Og denne opskrift burde egentlig hedde "Hindbærsyltetøj - jordbærsyltetøj" Men jeg tror nu ikke madpolitiet kommer efter mig af den grund.

Den vigtigste årsag til at man laver marmelade er fordi et højt sukkerindhold konserverer frugten. Så kan den holde sig vinteren over. Men marmelade giver også en konsistens som sukkeret og frugten ikke kan få hver for sig.

Marmelade består normalt af 45%-55% sukker, efter vægt. Når marmeladen er kogt ind er det op til 2/3 af vægten der er sukker. Man kan godt bruge mindre sukker i sin marmelade, så den smager mere af frugt, men så bliver den mindre holdbar. I disse køleskabsdage er det dog ikke det store problem. Det kan jo også fryses ned.

Marmelade kommer af det italienske ord marmelatta, som kommer af det portugisiske ord marmelo, som betyder kvæde. Det blev brugt om den græske "melimelon" som er kvæde marmelade med honning som sukker og konserveringsmiddel. En af de allerførste marmelader. Så græsk kvædemarmelade er faktisk moderen til den marmelade vi kender.

0
af: Anonymous

Kogetid

Hvor lang tid tager det ca før det har kogt nok?
0
af: Anonymous

Kvæde!!!

Jeg har en pærekvæde som giver store flotte frugter - dufter dejligt. Jeg har prøvet at lave "flæsk" (slik) af frugterne,men det faldt ikke i god jord hos børnene. Har du en god opskrift på eks. Pærekvæde marmelade eller?? Jeg syntes det er synd at de går til spilde, men ved ikke lige hvad jeg skal bruge dem til. De skal koge temmelig længe for at blive møre Gitte
0
af: Anonymous

Kvæde!!!

Her er Frk. Kristine Marie Jensen's kvædeopskrifter i udgaven fra 1921. De tidlige udgaver af hendes berømte kogebog havde ikke sylte opskrifter. Download den i søgbar Pdf fra Internet Arkivet her: ia700306.us.archive.org/26/items/frkenjensensko00jens/frkenjensensko00jens.pdf 52. Kvæder med Ingefær, 1/2 kg stødt Melis, 1/4 l Vand, 75 gr hel Ingefær til 1/2 kg skrællet Frugt. Der findes, som bekendt, baade Æble- og Pærekvæder; dog holder man for, at de sidste ubetinget er de bedste. De maa være smukt gule og helst forinden Nedplukningen have været udsatte for Frost. Kvæderne kommes i kogende Vand og koger, indtil de begynder at blive bløde; da optages de, afsvales, skæres i 4 a 8 Dele, og hele det haarde Kærnehus bortskæres; først nu vejes Frugten. Sukker og Vand koges til en Sirup, hvori Kvæderne koges fuldstændig more. Frugten optages med Hulske og lægges i Krukken, hvorefter Saften indkoges, til den er jævn, sammen med det i Forvejen skoldede og skrabede Ingefær, som optages, før den kogende Saft hældes over Frugten, som ophældes, og Glasset tilbindes. 53. Kvæder med Eddike. 375 gr stødt Melis, 1/4 l Eddike til 1/2 kg skrællet Frugt. Kvæderne skrælles og skæres i 8 Dele, og Kærnehuset afskæres. De sættes over Ilden sammen med Sukker og Eddike og koges møre, medens de samtidig skummes. Kvæderne optages, og Saften indkoges yderligere,før den hældes kogende over Frugten. Tilbindes, saa snart Syltetøjet er ophældt. 104. Kvæde-Gelé.1/2 kg melis til 1/2 kg Frugtsaft. Kvæderne aftørres og parteres i 4 å 6 Dele, hvoraf Blomsten bortskæres. De kommes i Gryden og overhældes med cirka 1/2 1 Vand til hvert V2 kg (Pund) Frugt eller med saa meget, at det staar lige med Kvæderne i Gryden. De maa være helt udkogte, forinden de ophældes i Klædet. Naar Saften den følgende Dag er løbet igennem, koges Geleen som alle øvrige Sorter. (Se Beskrivelse deraf i Nr 93.) Af Affaldet kan tillaves en udmærket russisk Marmelade, se Nr. 149. 133. Kvæde-Marmelade. 375 gr stødt Melis til 1/2 kg gennemstrøgen Mos. Modne Pærekvæder aftørres og skæres i 4 a 6 Stykker. Disse kommes i en Gryde med saa meget Vand, at de lige kan flyde deri, og koges fuldstændig møre. Henimod Slutningen maa der jævnlig røres deri, for at Mosen ikke skal brænde paa. Kvæderne gnides igennem en grov Sigte, hvorefter den gennemstrøgne Mos vejes og atter kommes i Gryden tillige med Sukkeret. Mosen koges under Omrøring, og Marmeladen maa, naar den er kogt færdig, være som en tyk sammenkogt Masse. Den fyldes i Glas, belægges med Papir og tilbindes.
0
af: Anonymous

Jordbær/rabarbermarmelade ...

Jeg lavede marmeladen med halv jordbær halv rabarber. Det blev virkelig godt :)) Den er stadig ved at køle af, men skulle lige smage først :)
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Jeg er blevet helt "hooked" på dine opskrifter og glæder mig til at komme igang med at prøve :) Hvor lang tid kan denne "marmelade" holde sig i køleskabet hvis den kommer i et lukket glas?

Holdbarhed

Det ved jeg faktisk ikke. Forstået på den måde at de plejer at være spist inden de bliver dårlige. Men hvis du er omhyggelig med at skolde glas, evt. skylle med atamon, så kan det holde lige så længe som købe marmelade. Sukkeret konserverer.
0
af: Anonymous

kogetid

Er det noget med at lang kogetid foringer vitamin indhold i bær? Tak for en god hjemmeside. Jeg bruger tit dine opskrifter. Hilsen else