114
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet feta ost ... eller som det hedder i dag - "hvide salatterninger"

Tomatsalat med *hjemmelavet* feta ost - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Det er sjovt at lave sin egen ost og det er faktisk ret nemt. Det kræver en lille smule ekstra grej og ingredienser som man normalt ikke har, men de er nemme at skaffe og det er helt klart besværet værd. Det sjove er at alle de oste vi kender har den samme grundopskrift. Blot små ændringer i hvordan man følger opskriften er det der giver de forskellige oste. Så kan man lave en slags ost kan man faktisk lave dem alle. Fetaost er en af de nemmeste og hurtigste, og man skal ikke vente en måned inden den kan spises. Derfor er det en ideel begynderost.

Ingredienser

osten

  • 4 liter sødmælk - helst homogeniseret
  • 1/8 tsk ostekultur (eller 3 spsk yoghurt naturel)
  • 1/8 tsk lipase enzym
  • ½ tsk osteløbe

saltlagen

  • 1-1½ dl salt
  • 1 liter vand

Fremgangsmåde

Syrning

Varm mælken op til 32 grader.

Bland ostekulturen og lipase enzymet op med ½ dl vand.

Bland det i mælken og rør godt rundt.

Lad det stå og fermentere i ½-1 time.

Tilsæt løben og rør godt rundt.

Lad det så stå helt urørt i 1 time.

Deling

Check med en finger om du kan "knække" mælken. Dvs. om den opfører sig som en stivnet gele. Hvis ikke, så vent indtil du kan.

Skær osten ud i tern på ca. 2cm x 2cm ved hjælp af en flad paletkniv, brødkniv eller lignende. Skær først et ternet mønster oppe fra og ned. Skær dernæst skråt ind fra siden. Du ender med nogle skæve tern, men det er godt nok. Det skal alle sammen være nogenlunde lige store.

Lad massen stå 10-20 minutter så vallen kan skille sig ud fra ostemassen.

Rør forsigtigt rundt ind imellem.

Hæld 3/4 liter valle fra. Det er nemmest med et låg på gryden som holder ostemassen tilbage imens du hælder.

Lad massen stå i 10-20 minutter mere imens der røres forsigtigt ind imellem.

Afdrypning

Fordel ostemassen i en eller flere utætte beholdere.

Lad vallen løbe fra.

Vend osten 2 gange med 10 minutter imellem hver gang.

Vend derefter 2-3 gange i løbet af det næste døgn.

Syrecheck

Check med en strimmel lakmus papir at PH graden ligger imellem 4,7 og 4,9. Gør den ikke det, så lad osten stå i nogle timer indtil den gør.

Udskæring

Skær blokkene ud i tern på ca. 4cm x 4cm - hvis osten ikke er fast nok til at skære i, så lad den stå og dræne i køleskabet nogle timer indtil den bliver mere fast.

Saltning

Hæld salt og vand sammen i en gryde, og varm det indtil salten er opløst. Du kan også bare opløse saltet ved at blende det i koldt vand.

Kom osteternene i saltlagen og lad det stå ude i et døgn. Det kan godt stå ude i længere tid. Så bliver det mere salt og mere skørt/krymlet.

Sæt det i køleskabet indtil du har lyst til at spise det. Kan sagtens holde sig i køleskabet op til en måned.

Noter

Du kan købe libease enzym, ostekultur og løbe i flere online butikker. Bare google det.

Hvis du ikke har præcis varmestyring som jeg har, så kan du vare mælken op til fx 34 grader, og så pakke din mælkebeholder ind i en dyne eller håndklæder imens den venter.

Du kan så gradvist varme op og røre rundt ind imellem og flytte tilbage til håndklæderne.

Gem vallen. Den kan bruges til at bage med.

0
af: Anonymous

hej. God opskrift. Jeg har en anova sousvide stav, kan den bruges til temperatur styring hvis man ikke har dit riskoger setup? 

0
af: Anonymous

SMAG

Hej. Rigtig god opskrift, jeg tænkte på om men kunne tilsætte smag, når man ligger det i saltlagen?? Måske hvidløg....

SMAG

Du kan blande den ind i når du ælte den sammen. Men du kan også komme det i lagen. Jeg ved dog ikke med hvidløg. Jeg tror det bliver for kraftigt.
0
af: Anonymous

Opbevaring

Hej. Hvad opbevare du fetaen i .? Ved godt den kan opbevares i olie, men når man køber fetaen kan den også fåes i "vand" Hvilke jeg syntes er lækrest Super side du har Har lige bestilt sous vide.. Pilleovnen plejer at have en god temp. Til osten. Men vil jo også gerne lave ost om sommeren ;-) Mvh Chanett

Opbevaring

Jeg opbevarer den i saltlage. Sous vide er også sjovt :-D
0
af: Anonymous

Spørgsmål

Har du prøvet af lave feta ost af laktosefrimælk ?

Spørgsmål

Nej. Men fetaen burde være laktosefri når den er færdig.
0
af: Anonymous

Fetaost

Det undrer mig at du angiver homogeniseret mælk. Jeg har godt nok ikke lavet fetaost, men jeg har lavet rygeost jævnligt igennem mere end 40 år, og det er langt lettere at have med uhomogeniseret mælk at gøre. Hvorfor homogeniseret til fetaosten?

Fetaost

Fedtet ligger sig i toppen under geleringen. Så skal man stå med en hulske og langsomt røre rundt i de øverste par centimeter indtil geleringen begynder at kunne holde fedtet på plads i ostemassen. Det er ikke umuligt at bruge uhomogeniseret, men jeg syntes det er noget bøvl.
0
af: Anonymous

Fetaost

Har kun prøvet med mælk direkte fra køerne (rød dansk malkerace), ingen problem i det, men man skal nok ikke bruge mælk fra jerseykøer da den er meget fed. Har haft problem med at fløden ligger sig øverst når jeg laver rygeost, men det klares med en håndmixer.
0
af: Anonymous

Fetaost

Er ingen kommentar ang.fetaost,undra bare om du har opskrift på hytteost også:)og har du lavet brieost,og har evt.opskrift:)utroligt alt det du laver.

Fetaost

Hvis du køber et færdigt ostekit på nettet, så er der som regel alle de ingredienser og opskrifter med du har brug for. Det er hurtigere end at vente på at jeg får dem alle lagt online ;-)
0
af: Anonymous

feta hjemmelavet

Har i fredags begyndt min egen lille produktion af feta, havde jeg været klar over hvor nemt det er så havde jeg da begyndt noget før. Har her til aften marineret min feta, mener saltlagen var meget salt, så næste gang prøver jeg da din saltlage og så på køl istedet for stuetemperatur.
0
af: Anonymous

Varmer

Hej Max, nu lokker du mig til lave FETA, da jeg ikke har en koger som du, kan jeg så evt bruge min SOUS VIDE, den har jo samme funktion. På forhånd tak for svaret Mvh Kirsten Arnsbæk
0
af: Anonymous

Mums

Hej Max! Flot gennemgang. Fik endelig købt en PID controller og så ser jeg, at du gudhjælpemig har lagt helt to videoopskrifter op med sådan en jas.Jeg lavede en cuvette, men før jeg så din opskrift. Den fik altså 48 timer, men den blev dælme lækker alligevel. Men det er altså dyrt at være fan af dig :) Kom endelig med flere sous vide opskrifter. De bedste hilsener Thomas

Mums

jeg kan love dig for at det er mindst lige så dyrt bare at være mig :-S
0
af: Anonymous

feta hjemmelavet

Har i fredags begyndt min egen lille produktion af feta, havde jeg været klar over hvor nemt det er så havde jeg da begyndt noget før. Har her til aften marineret min feta, mener saltlagen var meget salt, så næste gang prøver jeg da din saltlage og så på køl istedet for stuetemperatur.
0
af: Anonymous

ostekultur eller yoghurt

Ingredienserne angiver et valg mellem ostekultur og yoghurt. Er der nogen forskel på processen eller det færdige produkt om man bruger det ene eller det andet?
0
af: Anonymous

Udstyr

Havde du ikke en artikel om udstyr et sted? Jeg tror det handlede om Sous Vide, men det var da ikke sådan en riskoger(?). Kunne du smide et par linjer eller et link om "dimsen"?

Udstyr

Jeg har skam mere end én slags udstyr til der kan bruges til sous vide og temperaturstyring :-D http://www.kvalimad.dk/artikler/udstyr-til-sous-vide
0
af: Anonymous

feta ost

er det en bestemt olie man skal bruge eller kan man brug raps, solsikke olie
0
af: Anonymous

feta ost

Det er traditionelt set olivenolie man bruger, men alt slags olie kan bruges.
0
af: Anonymous

Undgå olivenolie, den er for kraftig i smagen. Solsikkeolie er neutral.

Et fed hvidløg og et laurbærblad passer til 400 gr  salatost( Feta) lavet af 3 l uhomogeniseret, men pasteuriseret mælk direkte fra mælketanken.

Jeg opvarmer mælken til 72 gr.