Hjemmelavet feta ost ... eller som det hedder i dag - "hvide salatterninger"

Ingredienser
osten
- 4 liter sødmælk - helst homogeniseret
- 1/8 tsk ostekultur (eller 3 spsk yoghurt naturel)
- 1/8 tsk lipase enzym
- ½ tsk osteløbe
saltlagen
- 1-1½ dl salt
- 1 liter vand
Fremgangsmåde
Syrning
Varm mælken op til 32 grader.
Bland ostekulturen og lipase enzymet op med ½ dl vand.
Bland det i mælken og rør godt rundt.
Lad det stå og fermentere i ½-1 time.
Tilsæt løben og rør godt rundt.
Lad det så stå helt urørt i 1 time.
Deling
Check med en finger om du kan "knække" mælken. Dvs. om den opfører sig som en stivnet gele. Hvis ikke, så vent indtil du kan.
Skær osten ud i tern på ca. 2cm x 2cm ved hjælp af en flad paletkniv, brødkniv eller lignende. Skær først et ternet mønster oppe fra og ned. Skær dernæst skråt ind fra siden. Du ender med nogle skæve tern, men det er godt nok. Det skal alle sammen være nogenlunde lige store.
Lad massen stå 10-20 minutter så vallen kan skille sig ud fra ostemassen.
Rør forsigtigt rundt ind imellem.
Hæld 3/4 liter valle fra. Det er nemmest med et låg på gryden som holder ostemassen tilbage imens du hælder.
Lad massen stå i 10-20 minutter mere imens der røres forsigtigt ind imellem.
Afdrypning
Fordel ostemassen i en eller flere utætte beholdere.
Lad vallen løbe fra.
Vend osten 2 gange med 10 minutter imellem hver gang.
Vend derefter 2-3 gange i løbet af det næste døgn.
Syrecheck
Check med en strimmel lakmus papir at PH graden ligger imellem 4,7 og 4,9. Gør den ikke det, så lad osten stå i nogle timer indtil den gør.
Udskæring
Skær blokkene ud i tern på ca. 4cm x 4cm - hvis osten ikke er fast nok til at skære i, så lad den stå og dræne i køleskabet nogle timer indtil den bliver mere fast.
Saltning
Hæld salt og vand sammen i en gryde, og varm det indtil salten er opløst. Du kan også bare opløse saltet ved at blende det i koldt vand.
Kom osteternene i saltlagen og lad det stå ude i et døgn. Det kan godt stå ude i længere tid. Så bliver det mere salt og mere skørt/krymlet.
Sæt det i køleskabet indtil du har lyst til at spise det. Kan sagtens holde sig i køleskabet op til en måned.
Noter
Du kan købe libease enzym, ostekultur og løbe i flere online butikker. Bare google det.
Hvis du ikke har præcis varmestyring som jeg har, så kan du vare mælken op til fx 34 grader, og så pakke din mælkebeholder ind i en dyne eller håndklæder imens den venter.
Du kan så gradvist varme op og røre rundt ind imellem og flytte tilbage til håndklæderne.
Gem vallen. Den kan bruges til at bage med.
hej. God opskrift. Jeg har en anova sousvide stav, kan den bruges til temperatur styring hvis man ikke har dit riskoger setup?