180
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet Ricotta (Paneer)

Ricotta (Paneer) - formet i en si - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Ostefremstilling er ikke noget mørkt og mystisk. Specielt oste der ikke skal lagres kan være nemme at fremstille. Den italienske ricotta og fætteren, den indiske paneer, er begge nemme at lave, og utroligt brugbare til madlavning.

Ingredienser

  • 2 liter mælk

  • ½ dl hvid eddike (eller 1½ dl citronsaft)

  • ½ dl vand
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

Bring mælken i kog.

Bland vandet og eddiken sammen så du har 1 dl vand/eddike blanding klar.

Når mælken begynder at simre hælder du noget af eddikeblandingen i og rører rundt imens.

Mælken begynder så at skille i ostemasse og valle pga. syren og varmen. Ostemassen er klumperne og vallen er det flydende.

Du bliver ved med langsomet at hælde mere eddikeblanding i og røre rundt. Når vallen bliver gullig og gennemsigtig er ricottaen færdig.

Si blandingen så kun ostemassen er tilbage.

Behold ostemassen i sien og skyld den under en rindende hane eller en skål med kold vand. Findel den med fingrene så alt syresmagen kan blive skyldet ud.

Kom den skyllede ostemasse op i en skål og bland saltet i. Fordel det godt.

Afhængig af hvor fast du vi have osten kan du presse og forme den. Det nemmeste er at komme den i en form og så lægge noget tungt på. Hvis vandet kan løbe fra så bliver den presset.

Jeg bruger selv en gammel dåse fra dåsetomater, som jeg har åbnet med en dåseåbner der ikke giver skarpe kanter.

Du kan også lade den blive i sien, eller komme den ind i noget ostelærred, og så lægge noget tungt oven på. Jo tungere vægt jo fastere ost. Selv nøjes jeg med at presse den godt ned i formen, og så har jeg ellers ikke mere vægt på, når den står i køleren natten over.

Mere info

Lad mig indrømme det med det samme. Det er ikke helt korrekt at kalde dette en ricotta, men der er ikke nogen forskel i hverken smagen eller anvendelsesmulighederne.

Traditionelt laves ricotta med den valle der bliver til overs fra almindelig osteproduktion. Der er en masse proteiner i vallen. Man tilsætter noget mere mælk til vallen, og så koger man det op og tilsætter citron eller eddike.

Men hvis du ikke lige har din egen osteproduktion så er det ikke så tit man står med flere liter valle der kan koges til ricotta. Til gengæld har man tit et par liter mælk der er ved at synge på sidste vers. Dem laver jeg gerne ricotta af. Så får de lige en uge mere at leve i.

I en traditionel indisk paneer bruger man citron i stedet for eddike. Så hvis du syntes du kan smage eddiken i denne opskrift og du ikke kan lide det. Så prøv at skifte det ud med citron. Jeg bruger eddike fordi jeg kan lide det lige så godt, og det er billigere.

Du kan selv bestemme hvilken mælk du bruger til opskriften. Jeg bruger normalt sød eller letmælk. Mere fedt giver en blødere ost.

Ricotta og andre opvarmede oste har den egenskab at de ikke smelter. Dvs du kan skære dem i skiver og stege dem på en pande. Det er mest det jeg bruger mit til, når jeg da ikke lige laver ricotta ostekage.

Ricotta (Paneer) - formet i gammel tomatdåse - Max M Rasmussen
Stegt ricotta på hjemmelavet vallebrød - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Vinsyre?

Kan man bruge vinsyre i stedet for eddike og citronsyre?

Vinsyre?

Det kan man sikkert, men jeg har ingen anelse om hvor meget man skal bruge.
0
af: Anonymous

Kan den laves på skummet mælk?

Jeg prøver at spare lidt på kalorierne. Kan man lave ricotta´en på skummetmælk?

Kan den laves på skummet mælk?

Teoretisk kan du godt, men det bliver ikke en rigtig ricotta. Den bliver nok meget tør i det.
0
af: Anonymous

Ricotta boller

Hej er der nogen af jer der har haft held med at komme ricottaén i boller, hvis ja gider så smide en opskrift ind. Mvh Klaus
0
af: Anonymous

Mængde

Hvor mange gram ost få du ca ud af to liter mælk? Super side du har dig her - er meget begejstret for dine opskrifter!
0
af: Anonymous

Ricotta

Jeg har lavet opskriften et par gange baseret på sødmælk både med citronsaft og eddike. Med citronsaft bliver resultatet præget af citronsmagen også selv om det skylles godt. I begge tilfælde bliver konsistensen ret fast og lidt tør (kan skæres i skiver og steges). I flere italienske opskrifter indgår ricotta som en cremet ost og det har mine forsøg ikke været velegnet til. Den ricotta jeg køber i supermarkedet er helt anderledes cremet og let. Er der mon noget der kan gøres for at tilnærme resultatet af mine forsøg til det der kan købes i butikkerne?

Ricotta

Jo mindre væske du presser ud af den, jo mere cremet bliver den. Men så er den også sværere at fx stege. Jeg foretrækker min fast, så jeg har faktisk ikke forsøgt at gøre den mere cremet. Men hvis du blander lidt mælk i den efter du har skyllet syren ud, så burde det gøre det.
0
af: Anonymous

Ricotta

Nu har jeg lavet ricotta for første gang, og jeg køber det ikke mere. Har ikke presset den meget så nu er den en anelse cremet. Mums.

Ricotta

Ja, det er fascinerende at selv opskrifter man regner med er et "produkt" kan varieres på samme måde som alle de kendte daglidags opskrifter.
0
af: Anonymous

Paneer og glæde

Tusind, tusind, tusind tak for at dele denne opskrift. Det spiller 100 % Jeg kan slet ikke bestemme mig for om den smager bedst med citron eller eddike som syre. Uanset hvad, er jeg fuld af fortrøstning efter at være kommet hjem efter flere måneder i Indien: Jeg behøver ikke at leve uden paneer i Danmark! Yes!
0
af: Anonymous

Anvendelsesmuligheder

Hej! Rigtig god hjemmeside du har. Jeg har afprøvet flere af dine opskrifter med succes. Kan du ikke give eksemplar på, hvad denne ost kan bruges til og evt. opskrifter f.eks. på ricotta ostekage? Jeg kunne godt tænke mig at lave osten, men jeg er i tvivl om, hvad jeg skal bruge den til
0
af: Anonymous

Ricotta

Mange tak for opskriften :-) laver gerne italiensk mad; men har ikke kunnet finde ricotta. Nu er den lavet på 2 min. af en rest minimælk og en youghurt 1% Og med vand og lagereddike. Smager skønt efter tilsætning af et drys salt. Lidt som mozzarella og /eller hytteost. Kan man lægge osten i saltvand og lave mozzarella.. Vil prøve :-)
0
af: Anonymous

Proteinpulver i stedet for ostevalle?

Først vil jeg gerne sige tak for et fremragende site. Det gør det så utroligt meget sjovere at lave mad, når man forstår mere omkring, hvordan det fungerer. Jeg er blevet bidt af at lave mine egne syrnede mælkeprodukter takket være dine artikler, og nu har jeg et spørgsmål: Du skriver i artiklen, at man normalt ikke ligger inde med flere liter valle. Men nu ligger det sådan, at jeg af forskellige grunde faktisk ligger inde med et mindre lager af whey proteinpulver, og det er gået op for mig, at whey faktisk betyder valle. Ville man kunne tilføje mælken noget af dette, og hvordan ville det mon påvirke ostens smag og konsistens? (Da pulveret er med jordbær- hhv. chokoladesmag, vil dette selvfølgelig påvirke smagen, men jeg tænker mere på, om den vil blive mere "gammelost-agtig" i det.) Jeg spekulerer også på, om wheyproteinpulver kan erstatte skummetmælkspulver i opskriften på yoghurt? Endelig vil jeg dele med jer andre mejeriafficionados, at man kan lave skyr selv efter samme opskrift som græsk yoghurt. Blot bruger man skummetmælk i stedet for sødmælk, skyr i stedet for græsk yoghurt, og temperaturintervallet 38 - 44 grader. Jeg testede det i forgårs, og i dag fik jeg hjemmelavet skyr til morgenmad :-) Mvh Maria

Proteinpulver i stedet for ostevalle?

Så vidt jeg husker er whey pulver behandlet helt anderledes end skummetmælkspulver mht. varme osv. Så jeg tror ikke du kan bruge det ene som det andet.
0
af: Anonymous

Kogt tykmælk

Jeg har lige forsøgt mig med at koge en liter tykmælk i karton og det hele. Det fungerer fantastisk. Jeg lagde kartonen i en gryde, dækkede med vand, kogte op og lod koge stille og roligt i en lille times tid. Hældte indholdet i en sigte - et voilá :-) superlækkert! Måske det ikke bliver ricotta, men virkelig en nem måde at lave friskost på. Gud ved om det også vil fungere med en liter mælk?

Kogt tykmælk

Nej. Der skal syre i for at det skiller i valle og ostemasse.
0
af: Anonymous

Mængde

Hej Max Ved du ca hvor meget "ricotta" man ender med ved at bruge 2 liter mælk? Skal.nemlig bruge det til.en anden opskrift... Super lækker side!

Mængde

Så vidt jeg husker er det ca. 1/3 til 1/4 del. Jeg skal prøve at måle næste gang jeg laver det.
0
af: Anonymous

Ricotta

jeg tænker at man kunne ligge osten i krydderolie f.eks. solsikkeolie m. rosmarin og timian. ville det konserverer osten - forlænge holdbarheden? Mvh Emil

Ricotta

ja og ja
0
af: Anonymous

Ricotta contra Frisk ost

Som der står under mere info er det ikke ricotta der laves, idet den fremstilles ved indkogning af valle fra osteproduktionen. Det opskriften viser er hvordan man laver frisk ost! og det er jo også et godt produkt, men megen smag, det har bare ikke noget med ricotta. Køb en rigtig ricotta, f. eks. en original ricotta fra Italien bl.a. laves af Galbani og smag forskellen og så nyd alle opskrifterne efterhånden som du har tid. God fornøjelse!

Ricotta contra Frisk ost

Nej, friskost er syrnet og har tilsat valle. Den helt rigtige betegnelse for det her er Paneer.
0
af: Anonymous

Ricotta

Kan man bruge langtidsholdbar mælk? Bor hvor flyfrisk mælk koster kr. 50 pr. L.

Ricotta

Jeg tror faktisk ikke at det vil gøre den helt store forskel. Det skal jo alligevel varmes op til 85 grader.
0
af: Anonymous

Ricotta

Da jeg brugte langtidsholdbar mælk blandede jeg youghurt og sødmælk plus fløde i og fik en aldeles fortrinlig Hytteost ud af det.
0
af: Anonymous

Råmælk

Jeg vil høre dig, om du har nogen erfaring med anvendelsen at råmælk? Opfører det sig anderledes ved opvarmning, eller får man bare en mere fyldig ost? Hvis råmælk ikke kan bruges hér, har du så andre foreslag til anvendelse? PS. Din opskrift på brød er perfekt. Bager næsten ikke andet nu.
0
af: Anonymous

Ricotta

Super let opskrift. Har lige sat osten på køl, og kan næsten ikke vente med at smage den i morgen. Har forresten aldrig smagt ricotta før, så er er ekstra spændende
0
af: Anonymous

Holdbarhed?

Hvad er holdbarhed på ricotta'en!?

Holdbarhed?

3-6 dage. Afhængigt af hvor heldig du har været med hygiejnen og opbevaringen.
0
af: Anonymous

Ricotta

Vallen der bliver til overs fra ricottaen kan man bruge den til dit verdens bedste broed?

Ricotta

Jeg har faktisk ikke prøvet. Jeg tror at det er for surt. Men hvis man bruger citron i stedet for eddike, så er der da en god mulighed for at det kan lykkedes. Men der er ikke meget næring tilbage i den valle. Det er jo i osten. Tit så laver man ricotta af youghurt og ostevalle, netop for at bruge det sidste næring i det. Der er heller ikke levende kulturer tilbage. Så ingen surdejs effekt.
0
af: Anonymous

Ricotta/Paneer

Hej. Tak for en fed side. Har lige prøvet at lave osten, men den blev meget grynet, lidt ligesom hytteost (det var som om klumperne aldrig blev større, selvom jeg tilsatte mere citronsaft og lod den simre til vallen var klar. Har du nogle løsningsforslag:-) Tak
0
af: Anonymous

Ricotta/Paneer

Den bliver ofte lidt grynet i det. Det er som regel afhængigt af hvor meget man rører rundt imens man kommer syren i. Jo mere røren jo mere grynet.
0
af: Anonymous

Temperatur

Jeg ville lige forsøge at lave noget ricotta, havde noget valle tilovers fra græsk yoghurt. Jeg brugte 1L mælk + 1L valle. Jeg varmede det stille og roligt op, mellem 50-60grader blev der dannet mange klumper, jeg fortsatte mod kogepunktet som du beskriver, ved 70grader var alle klumperne forsvundet igen. ved 85grader kom jeg så lidt af (lager)eddike/vand blanding i, og der skete intet, til sidst have jeg brugt den 1dl. Da jeg ramte 99grader stoppede jeg med at øge temp, men lavede en ny blanding eddike/vand og da jeg havde hældt det hele i, skete der stadig ikke noget. Er det forkert at bruge lagereddike, det var lige det jeg havde ved hånden, eller skulle jeg have hældt eddike i ved 50-60grader? Ved hvilken temp hælder du eddike i? Nu er jeg spændt på at se hvad der sker, når blanding køler af og rammer 50-60grader igen... Endnu en gang tak for et inspirerende site!

Temperatur

Forsvandt klumperne igen? De sank ikke bare til bunds? En yoghurt valle er ret sur, så den vil klumpe inden temperaturen bliver ret høj. Tit behøver man ikke engang komme eddike i. Når blandingen begynder at blive klar og gulligt så er den færdig. Uanset temperaturen.
0
af: Anonymous

Temperatur

Ja, de forsvandt da temp. kom over 70grader. Nu var det første gang jeg skulle forsøge med Ricotta'en, så jeg vidste ikke helt hvordan det ville reagere, i din video bruger du jo ikke 50/50 valle og mælk. Det blev ret hurtigt gulligt, men vallen fra yoghurten er jo også ret gullig i det, så jeg skal nok bare forsøge mig igen, nu ved jeg lidt bedre hvad jeg skal holde øje med undervejs.