138
af: Max M Rasmussen
@
delt

Minirugbrød - vallebrød - et mildt rugbrød

Mini rugbrød - billede fra video - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Mini rugbrød, som ungerne elsker. Dejen er ikke så sur som almindelig rugbrød, men er nærmest en mellemting imellem rugbrød og franskbrød. Den samme opskrift kan også bruges til et godt sandwich brød, som minder meget om det amerikanske "Ryebread".

Ingredienser

Giver 12 minirugbrød eller ét stort brød

  • 4 dl kærnemælk eller valle
  • 4 dl rugmel
  • 4 dl hvedemel
  • 2 tsk salt
  • 12 gram gær (¼ pakke)

Fremgangsmåde

Jeg laver tit yoghurt, og har derfor valle tilovers. Så det bruger jeg. Hvis du dræner en sødmælksyoghurt for at lave græsk yoghurt kan du bruge den valle der løber fra der. Ellers kan du bare bruge kærnemælk som er fuldt ud lige så godt.

Opløs gæren i mælken.

Bland alle ingredienserne sammen. Det behøver ikke æltes, bare der ikke er hvide melklumper.

Lad det hæve til dobbelt størrelse. Ca 2-3 timer. Har du travlt så kom mere gær i. Men det smager nu bedre hvis det får lidt tid.

Læg dejen ud på et meldækket bord og ælt det sammen til en ensartet dej.

12 minirugbrød

Rul dejen ud til en eller flere pølser, der er lidt mindre end den størrelse du vil have. Det hæver op igen.

Skær pølsen ud i ca. 5-10 cm lange stykker, som du kommer på en bradepande.

Lad dem hæve ½-1 time.

Bag i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

De er færdige når de er gyldne.

1 stort mildt rugbrød

Du kan enten hæld dejen i en rug- eller fransk-brøds form. Det er det nemmeste.

Eller du kan forme brødet til en aflang franskbrødsform. Hvis dejen flyder for meget ud, så ælt noget mere mel ind i den.

Lad det hæve en times tid.

Bages ca. 30 minutter ved 200 grader.

0
af: Anonymous

“Det her er den perfekte oste-bolle!” Sagde min datter. Tak for lækker opskrift!

0
af: Anonymous

Ang. kerner

Hej. En dejligt nem, overskuelig opskrift uden noget som helst trylleri. Mange tak for den. Kan der tilsættes kerne(hvilke) eller gulerødder?

Ang. kerner

Ja. Bare sæt rug eller hvede kernener i blød en 12 timer før bagningen, Hæld vandet fra og tilsæt dem. Der skal nok tilsættes noget mere mel så for at de ikke bliver for våde.
0
af: Anonymous

Ang. kerner

Og hvad med gulerødder? Kan man også tage dem i?
0
af: Anonymous

Ang. kerner

Mange tak for svar. Hvad med solsikkekerner og lignende? (:

Ang. kerner

Dem smider du bare i som du har lyt til. De ændrer ikke dejens fugtighed.
0
af: Anonymous

Nu med surdej

Hej Max - Super side, gode instruktioner/opskrifter. Tænkte på om man kunne skifte gæren ud med surdej? Nu har du jo placeret opskriften under surdej..... ;-)

Nu med surdej

Det kan man teoretisk godt, men så er der ikke den store grund til at bruge den opskrift med kærnemælk. Kærnemælken er det der laver det til en surdej, så det ville være at hælde surdej i surdej. men du kan da hælde halvt vand og halvt våd surdej i i stedet for kærnemælken. Så burde det også virke.
0
af: Anonymous

Temperatur

Hej! Super hjemmeside! Du skriver ikke, om væsken skal være kold eller lun. Jeg brugte kold væske og dejen hævede overhovedet ikke i løbet af de 2-3 timer. Har nu haft den stående i køleskab natten over og vil prøve at bage i dag - koldhævning! Har jeg gjort noget forkert?

Temperatur

Gammelt gær er mit bedste bud.
0
af: Anonymous

Temperatur

Det kan du have ret i. Men er det korrekt, at væsken ikke skal lunes? Mette

Temperatur

Ja. Det betyder ikke noget. Dejen får hurtigt stuetemperatur af sig selv.
0
af: Anonymous

Valles bageegenskab?

Hej Max Det er en god idé at bruge valle i bagning i stedet for at hælde det ud, når man eksempelvis laver græsk youghurt. Jeg kan se i et af dine andre svar at vallen gør brødet til surdej, men hvad er fordelen ved det i forhold til at bruge vand i stedet for? Gør vallen noget godt i forhold til rugmelen eller bagningen i det hele taget? Eftersom du nævner at man ligeså godt kan bruge kærnemælk, har jeg tænkt den anden vej og med succes brugt valle til scones og på en opskrift på chokoladekage (som jeg fandt et andet sted) hvor der skulle bruges kernemælk, men spørgsmålet er også: Hvad gør kærnemælken/vallen i scones, vallebrød eller hvilket som helst andet bagværk, som vand eller almindeligt mælk ikke gør?

Valles bageegenskab?

Det er ikke et helt enkelt svar. Syren og sødmen i vallen giver en anden smag. Det er specielt godt i et hurtigt hævet brød. Altså under 2 timer. Det er også godt i kager i stedet for mælk. Syren får også hævningen til at gå lidt hurtigere. Proteinerne gør at brødet bliver hurtigere brunt. Så det skal bages ved lavere temperatur. Generelt gør valle ikke meget som kærnemælk ikke gør. Men når man nu har vallen er der jo ingen grund til at smide den ud.
0
af: Anonymous

Valles bageegenskab?

Stor tak! Du er sørme en klog vand!
0
af: Anonymous

Valles bageegenskab?

Mand, naturligvis. Ikke vand.
0
af: Anonymous

Minirugbrød m. kærnemælk

Har bagt dem i dag - fulgte din opskrift - rigtig gode boller. Tænker at de også ville være gode med lidt hørfrø og/eller solsikkekerner. Det prøver jeg næste gang. Super til madpakken :) tak for endnu en god opskrift jeppe
0
af: Anonymous

formning.

tak for en skøn opskrift! Er det muligt at forme dette brød som et rundt brød i stedet for den aflange franskbrødsform som du anbefaler?

formning.

Dejen er ikke god til et stort brød, men såå længe du laver små brød, så er det lige meget hvad form du giver dem.
0
af: Anonymous

på køl

hejsa, ville lige hører hvad du siger til at man fx efter første hævning, når man har formet brødene, smider dem på køl en halv eller hel dag og så tager dem ud når man skal bruge dem og lader dem hæve den halve eller hele time og så bager dem ?

på køl

Hvis du kan få det timet bliver brødet kun bedre.
0
af: Anonymous

1 stort mildt rugbrød

Hej Max, Forsøgte i dag dette brød med dine angivne mængder. Det hævede fint til mere end det doppelte og jeg fyldte dejen i en 1 1/2 ltr pyrex glasform. Efter 30 minutter ved 200 grader var det sprødt og en strikkepind hang ikke fast i dejen. Jeg havde smurt formen med smør men måske ikke nok. Jeg løsnede brødet med en tynd kniv i siderne og man kunne se i bunden af brødet at dejen ikke havde fået nok. Det hang i i midten af formen. Jeg gav det hurtigt 5 min mere på 220 grader. Det var bedre, men ikke nok. Har du haft lignende erfaringer? Jeg er stadig glad for dine ord og billeder. Tak igen.

1 stort mildt rugbrød

Hmm - det er fordi det har fået for lidt. Hvis du har et stegetermometer så kom det i brødet, og tag brødet ud når det er omkring 96°C i midten. Det er den eneste måde at være helt sikker. Så kan du checke hvor længe det skal have i din ovn.
0
af: Anonymous

1 stort mildt rugbrød

Idag lavede jeg dejen med de samme ingredienser plus 2 tsk kommen. I bagebogen fra Tørsleffs Husmoder Service var en dej beskrevet som din. De foreslog 45 minutter ved 200 grader. Denne gang var brødet upåklageligt og smagte himmelsk.
0
af: Anonymous

For salte??

Hejsa, Forsøgte i går at bage brødene, de blev super fine og slet ikke tørre eller hårde, så gider ungerne dem nemlig ikke, dog er de meget salte??? Er jeg den eneste der synes det??? Mvh Dinah
0
af: Anonymous

Fryses

Hej Max fantastisk blok du kører her. Vis man vil fryse brødene ned til senere brug, hvilket tidspunkt vil så være bedst at gøre det på? Inden bagningen, efter de er bagt, eller?? :D

Fryses

Jeg har ikke prøvet at fryse dem her. Men mit gæt er at de vil blibe bedst hvis de fryses indem bagning, når de er næsten færdige med at hæve.
0
af: Anonymous

Fryses

Jeg har bagt dem en del gange, og altid lagt dem i fryseren efter bagningen, hvilket har fungeret fint. Jeg plejer at være doven og varme dem i micro'en efter frysning. Max, tak for en masse fantastiske opskrifter! Det er virkelig dejligt, at der er så meget baggrundsinformation til opskrifterne, det gør det nemt at 'lege med maden' :)
0
af: Anonymous

dl i gram

Apropos dit indlæg om mel i dl eller i gram. Hvad er det "officielle" mål (i gram) af mel, der skal i brødet? Mit resultat (når jeg bruger dl) svinger meget, så det kunne være rart at prøve med en afmåling i gram.

dl i gram

Så kan du regne med omkring 65 gram per dl. Men prøv det selv. Det kan jo være du gør noget anderledes når du kommer mel op i dl målet.
0
af: Anonymous

Kan varmt anbefales

Ventetiden er en ulempe, men ellers kun fordele ved Valle-brødet! VIRKELIG nemt og lækkert. - en god mellemting mellem rugbrød og franskbrød til rugbrødsnybegyndere!
0
af: Anonymous

mini rugbrød

Tak for alle dine fantastiske opskrifter som du deler med os andre. Er det muligt at bruge Kefir i stedet for kærnemælk i mini rugbrødet?

mini rugbrød

Det skulle ikke gøre den store forskel.
0
af: Anonymous

Grovboller...

Dejlige rugboller, sønnike er vilde med dem i madpakken. Og de er supernemme at gå til. Men... Kunne også rigtigt godt tænke mig en god, gennemprøvet opskrift på grovboller, der ikke er tørre, men har masser af smag. Nogen mulighed for at du også deler sådan en opskrift?