308
af: Max M Rasmussen
@
delt

Mørdej - til tærter og kager - tærtebund

Bagt tærtebund - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Simpel opskrift. Stor brugbarhed. Mørdejen er det der i mange opskrifter samler ingredienserne til noget særligt. Den er også hurtig at lave. Her er et eksempel på både at gøre det manuelt og på at bruge en foodprocessor. Jeg bager også bunden uden fyld.

Ingredienser

1 portion til 1 tærte

  • 100 gram kold smør 
  • 150 gram mel
  • 1½ spsk sukker (kan undværes hvis du ikke laver kage)
  • 1 knsps salt
  • ½-1 æg

Fremgangsmåde

Blanding med foodprocessor.

Det nemmeste er at bruge en foodprocessor.

Kom mel, salt og sukker i foodprocessoren.

Skær smørret i tern. Ca. 2x2 cm.

Kom smørret i foodprocessoren.

Blend indtil det får konsistens som savsmuld, med en masse små gryn.

Pisk hele ægget sammen.

Blend æg i lidt af gangen, indtil dejen begynder at samle sig i større klumper. Ca. det halve æg.

Tag dejen op af foodprocessoren og saml den til en rund klump.

Manuel blanding

Den manuelle metode er nemmere at beskrive men mere besværlig i praksis.

Bland mel, salt og sukker på dit bord.

Læg smørret oven på.

Hak i små stykker. Jeg bruger fx tit en sandspartler som jeg har købt i et byggemarked.

Bland smør og mel sammen og hak i mindre og mindre stykker, indtil det har konsistens som savsmuld.

Pisk ægget sammen og hæld ca. det halve oven på melblandingen.

Saml det til en rund kugle.

Udrulning og bagning for begge metoder

Rul dejen fladt ud på et meldækket bord.

De fleste steder står at man skal komme dejen i køleskabet inden man ruller ud. Jeg har nu aldrig fundet det nødvendigt. Men hvis den falder for meget fra hinanden, så kom den i køleskabet en halv times tid og prøv igen.

Smør bunden af tærteformen eller dæk den med bagepapir.

Rul den flade dej op på kagerullen og rul den ud på tærteformen.

Pres dejen godt ud i kanten af formen. Skær overskydende dej af.

Prik dejen med en gaffel så bunden ikke buler op.

Bunden bages ved 200 grader i 20-25 minutter.

Noter

Du kan sagtens bruge en røremaskine eller håndmikser til at røre smørret ud med. Bare hæld i skål og pisk til det har den rigtige konsistens. På Kitchenaid og Kenwood bruger jeg kødkrogen til det. Ikke piskeren. Med håndmikser bruger jeg bare piskerisene.

Du kan også flytte den udrullede dej med en pizzaspade.

0
af: Anonymous

bagning igen

Skal den bages igen når man kommer fyld på? I så fald hvor længe ca? Mvh Tina A
0
af: Anonymous

Sundere dej

Kan man tilføje evt noget grahamsmel, eller hvordan kan bunden gøres "sundere"

Sundere dej

Jeg vil tro du kan skift alt melet ud med grahamsmel. Men du skal nok bruge noget mere æg så.
0
af: Anonymous

Undgå 'faldende' kanter

Min franske babysitter lavede ofte tærter, og af hende lærte jeg, at hvis man ville undgå, at kanten af tærter faldt de små 1-2 cm ned ad siderne, skulle man blot folde noget sølvpapir, som man så forede tærten med, det skal blot lægges op ad siderne... Et lille fif...
0
af: Anonymous

Undgå 'faldende' kanter

Kan du forklare det nærmere? HVor lægger du det foldede sølvpapir?
0
af: Anonymous

Smør til mørdej

I stedet for at hakke smørret bruger jeg den groveste del af et rivejern til at rive smørret, som jeg forinden gør hårdt i fryseren.
0
af: Anonymous

Gær

Kan man bruge tørgær istedet for frisk i denne opskrift. kada

Gær

Jeg tror du tænker på en anden opskrift. Fx en med gær i :-)
0
af: Anonymous

Flydende Becel

Er det muligt at bruge flydende Becel i stedet for smør? Kan ikke tåle mælkeprodukter...
0
af: Anonymous

Flydende Becel

Jeg har ikke prøvet så jeg ved det ikke. Måske almindelig bagemargarine ar bedre.
0
af: Anonymous

Flydende Becel

Tak. Det må komme an på en prøve så. Det er nemlig meget lang tid siden jeg har set en almindelig bagemargarine der ikke indeholder mælkeprodukter...
0
af: Anonymous

Flydende Becel

Lidl fører en bagemargarine uden mælkeprodukter - og ligeledes en smørbar én af slagsen.
0
af: Anonymous

Frysning af en bagt bund

Hvis man har bagt bunden kan denne så fryses efterfølgende?

Frysning af en bagt bund

Ja, men den bliver noget mere krymlet.
0
af: Anonymous

Hård

Jeg har lavet en mørdej og efter den har været i ovnen blev den hård:/ Godt nok har jeg ikke brugt ovenstående ingredienser og fremgangsmåde, ved ikke om det har en betydning. Nogen der ved hvorfor den bliver hård?
0
af: Anonymous

Hård

Måske for meget sukker
0
af: Anonymous

Hård

sut røv
0
af: Anonymous

Kniv

Hvis man bruger et skærebræt som "bord", kan man så nøjes med en normal kniv til formålet, i stedet for en pizzaspade? :-)
0
af: Anonymous

Halvt æg...

Det ser godt og nemt ud.. :) Du skriver halvdelen af ægget.. skal den anden halvdel bare smides ud, eller skal den i senere?

Halvt æg...

Smid det ud, eller bag to bunde ;-)
0
af: Anonymous

Halvt æg...

Jeg skal til at bage en polsk æblekage, som man kalder szarlotka eller charlottekage og der skal bruges 4 æggeblommer til 400 g mel. Det har altid undret mig, at der skal mange æg til i de polske kager. Hvad er grunden til at man bruger så mange æg i PL og så lidt i DK? Hvad er æggets funktion i dejen/kagen?

Halvt æg...

Æggene holder sammen på dejen og giver noget fylde og smag. men det vigtigste er nok strukturen.
0
af: Anonymous

mange tak for den nemme opskrif

Nu har jeg bakt hindbærsnitter og tror at aldrig mer behøver at købe dem for de smager så godt, og den er super enkel at lave. Tak :) Mvh Assaf
0
af: Anonymous

God opskrift

Tak for opskriften. Jeg brugte den i går til en tærte med bl.a. spinat, parmaskinke, gedeost og pinjekerner og den blev super god. Man kan bruge ca. 2 dl. alm. creme fraise i stedet for græsk yougurt og undlade sukkeret. Glemte at prikke bunden med gaffel, men det gjorde bestemt ikke noget.
0
af: Anonymous

Hej!

Hej Max. Elsker simpelthen dine opskrifter - og bruger dem tit. Kigger her, før jeg kigger andre steder hvis jeg mangler svar på noget. Anyways! Kan man bruge en blender til at "blende" smør etc, i stedet for en foodprocessor? Sådan en har jeg nemlig ikke - har til gengæld en fantastisk blender (og stavblender - hvis det kan gå?)

Hej!

Hej og tak. Nej, en blender er ikke velegnet. Den er til at knuse ting med til så små bestandele som muligt. En food processer ligner itl forvekslning, men har en anden funktion. Lidt større blad og lidt grovere snit gør en stor forskel i denne sammenhæng.
0
af: Anonymous

Hej!

Øv bøv - må finde mig en foodprocessor, har efterhånden manglet én længe!
0
af: Anonymous

Hej!

Du kan bare bruge en røremaskine eller en håndmikser til at blande smørret i med. - Max
0
af: Anonymous

Hej!

Jeg plejer bare at nulre smørret ud med fingrene..
0
af: Anonymous

Udrulning

Hvis man synes mørdejen klistrer, eller man har brug for at rulle den tyndt ud kan man rulle den mellom to stykker plastfolie - så klistrer den garanteret ikke til kagerullen eller bordet.
0
af: Anonymous

Kødkrogen

I forbindelse med Kitchenaid skriver du kødkrogen, mener du dejkrogen eller spatlen? Mvh. Flemming
0
af: Anonymous

Dejen skiller

God og nem opskrift at gå til. Dejen jeg har lavet bliver ved med at skille. Også efter en tur i køleskabet. Er der nogle gode råd til hvordan man får den samlet igen
0
af: Anonymous

Dejen skiller

Hvilken slags smør har du brugt? hvis man bruger kærgården ell.lign. produkter, bliver den enormt blød og skiller let. Det kan også skyldes at du har for meget mel i, altså enten for tørt eller for "vådt"
0
af: Anonymous

Dejen skiller

Jeg synes det er en klar fordel med Kærgården el. lign. produkter med blødt smør, da du slet ikke behøver at rulle dejen ud. Den er så blød, at den uden problemer kan trykkes direkte ud i formen på 1 minut, hvilket jeg foretrækker. Og nej, den skiller ikke, når den er så blød. Tværtimod hænger den langt bedre sammen.
0
af: Anonymous

Kærgården.....

Kærgården er IKKE det samme som smør.
0
af: Anonymous

Dejen skiller

Fordi kærgården er et blandingsprodukt som indeholder planteolie. Til tærtedej skal man bruge RIGTIGsmør
0
af: Anonymous

Fantastisk dej

Det er helt igennem en fantastisk dej. Let at lave god at arbejde med. Havde fået lavet lidt rigeligt den første gang, hvorfor jeg gemte en portion i køleskabet i en plastikbeholder. Ca 48 timer efter jeg havde lavet dejen, fandt jeg denne rest frem, er nu var meget meget hård, men efter at jeg ahvde arbejdet lidt med den og fået den rullet ud, og efterfølgende lavet en kyllingetærte, blev der en skorpe og en bund så sprød jeg aldrig har prøvet før. Det bliver denne tærtedej jeg laver fremover. mvh Ole
0
af: Anonymous

Sandspartel

Fin beskrivelse du har lavet, men den der sandspartel fra byggemarkedet ville jeg ikke bruge - hvis den er af alt andet end ubehandlet træ. Plast m.m. skal være beregnet til madvarer, før det er sikkert at benytte.
0
af: Anonymous

Frysning

Kan denne dej fryses.kada
0
af: Anonymous

"Imprægnering" af forbagt tærtebund

I 1080 spanske retter, anbefaler de at man smører dejen med æggehvide inden man forbager den. Det virker super godt, så undgår man den våde dej når tærten er helt færdig. Jeg tænkte, tja hvis det virker i en utæt køler på bilen i en snæver vending, så virker det vel også på tærten :-).
0
af: Anonymous

Kan den bages dagen før brug?

Sikke en fin blog :) Et hurtigt spørgsmål, som jeg håber der er en der kan svare på... -Kan bunden bages dagen før der kommer fyld i, og den skal spises? På forhånd tak :D
0
af: Anonymous

Størrelse

Det ville være virkelig dejligt, hvis der stod hvor stor tærteformen er :) Så man ved om der eventuelt skal laves mere dej.
0
af: Anonymous

Bage bunden?

Vil du også bage bunden i de fulde 20-25 minutter såfremt bunden skal bruges i forbindelse med en opskrift, der kræver yderligere en halv times bagning?

Bage bunden?

Nej, der er mange opskrifter hvor man ikke forbager bunden.
0
af: Anonymous

Bage bunden?

eks. tarte tatin