Risengrød

Ingredienser
risengrød
- 1 liter mælk
- 110 gram grødris (1 1/4 dl)
- ½ tsk salt
kanelsukker
- 1 del kanel til 6 dele sukker (1 tsk kanel / 2 spsk sukker)
Fremgangsmåde
Varm ovnen op til 120 grader.
Sæt risengrøden ind i ovnen i en gryde eller et ildfast fad.
Bag det i 2 timer. Sætter du det ind i en kold ovn, så giv det 10 minutter mere.
Rør rundt en gang imellem, for at checke om det brænder på. Ca. hver ½ time plejer at være fint.
Noter
Det største problem med risengrød er at den brænder på. Det kan kun ske når mælken og risene bliver varmet op til over 130 grader. Derfor er det praktisk at lave det i en ovn med en lavere temperatur end det. Man behøver kun at røre i det et par gange, og man skal ikke tænke på det ellers.
Skal du absolut lave det i en gryde så er der flere måder at gøre det på:
- Bring mælken i kog. Hæld risen i, og kom det ind i sengen i en times tid. Pakket godt ind i dyner. Det er høkasse princippet, og er specielt velegnet til risengrød der ellers ville brænde på.
Bring det i kog igen, (Fjern det fra sengen først.) og lad det simre indtil det er har den rette konsistens. - Bring i kog, og lad det simre ved svag varme i ca. 50 minutter. Rør jævnligt rundt. Det lyder enkelt, men det er svært at undgå at det brænder på.
Er det brændt på i bunden? Så check om det smager påbrændt. Gør det det, så smid det ud og begynde forfra. Kan du ikke nå at begyne forfra det så smør nogle rugbrødder. Brændt mælk kan ikke reddes!
Hvis det bare er i bunden af gryden at problemet er, så hæld det over i en ny gryde og lad det simre videre. En tybundet gryde er bedre til at fordele varmen, så det kan hjælpe, og så skal du røre noget oftere ;-)
Tilføjelse: Jeg har for nyligt lavet en portion på 4 liter ved 100 grader. Den var færdig efter 4 timer og 40 minutter.
Hej Max Tusind tak for et fantastisk godt råd. Jeg har læst de andre kommentarer og nogle af de gange det går galt, er der en forklaring på hvorfor. Skal man f.eks koge større portion end i opskriften, skal mælken
varmes op til den damper før den blandes med risene. Gøres hurtigst i mikroovnen. Når man rører i grøden skal der RØRES FORSIGTIGT med en grydeske, absolut aldrig piske med piskeris, så slår man risene itu og grøden bliver vandet eller til mos. Stil gryden på en rist på nederste rille, ikke direkte på ovnbunden. Husk låg ellers koger grøden tør og brænder på. Forøvrigt kogte jeg min grød i en stor bodumskål, den med korkplade,den er jo af glas og så kunne jeg holde øje med grøden undervejs.Jeg håber nogen kan brumine råd. Mvh. Pernille
Hvorfor virker det ikke
Hej Max Jeg har fulgt din opskrift - den er ret simpel, så jeg tænker ikke der er mange steder at begå fejl. Men nu har jeg været i gang i lidt over to timer. I min gryde er der fortsat varm mælk og nogle ikke særligt svulmede ris?!?!?! Kan det lade sig gøre at gøre noget forkert? VH. /DennisHvorfor virker det ikke
Ovne kan være ret upræcise. Det er nok det der er problemet. Prøv at skrue temperaturen op med 10 grader af gangen. Og det er mere effektivt med varmluft. - maxHvorfor virker det ikke
pikhovedFejl 40, Id...
Brændt risengrød
Et godt tip til at undgå at risengrøden brænder på er at tage en tykbundet gryde , smør den indeni ( bund og sider) med koldt smør hæld mælken i og varm mælken op ,jeg rører først rundt i gryden når mælken er meget varm ,næsten på kogepunktet,så bruger jeg piskeriset Så Kommer risen i , skruer ned for varmen og koger det 5 - 10 min. Mens jeg lige rører i det indimellem , Så et håndklæde om og ind under dynen indtil det skal bruges , men mindst en time , det kan holde sig varm i sengen i mange timer. Det at smøre gryden med koldt smør inden jeg hælder mælk i gør jeg også når jeg skal lave buding, osv.Rosenrød - ikea 365 gryder
Brug en Ikea365 gryde med tyk bund så brænder grøden ikke på. Jeg har senere købt nye gryder - men hvis det ikke skal brænde på graver jeg Ikea gryden frem.Grød ris
Hej Max Jeg bor i Japan og jeg har derfor ikke adgang til eller ved hvad grødris er. Kan du hjælpe mig med at udskift grødris til en anden type ris? Jeg har opdagede din side for et par uger siden og den er siden blevet flittigt brugt, man tak.Grød ris
KORTE ITALIENSKE RIS VIRKER HER I CANADAGrød ris
Grundprincippet er at jo kortere risene er, jo mere klistrer de. Så hvis du kan få fat i risotto ris, så kan du nok bruge dem, hvis du koger dem lidt ekstra. At koge almindelige løse ris som man plejer i vand, og så bagefter koger dem en gang mere i mælk kan også være en løsning. Bliver det ikke så tykt som det skal, kan du sikkert redde det med lidt maizena.Grød ris
Som tidligere udenlandsdansker har jeg kogt masser af vellykket ridengrød af risottoris, både på komfuret og i høkasse. Jeg har også en gang brugt en rest sushi-ris, men de udgjorde kun 1/4 del i opskriften så jeg ved ikke om det holder.Brune grødis
Hej Har forsøgt med brune grødis, men de skal sørme ha lang tid. Er der nogle tommelfingerregler her ? Tror at de måske skal sættes i blød natten over. Mvh ErlingSBrune grødis
Det har jeg aldrig prøvet. Måske nogen andre ved noget?Brune ris skal i en trykkoger for at komme op på 120 grader så skallen kan fordøjes. Kog risene op med lidt vand og hæld varm mælk i og sæt tryk på trykkogeren og lad den stå ved svag varme i 50 min.
Risengrød
Det er en god ide, at bruge varmluftovn og ikke alm. ovn, da varmluft spreder varmen bedre og giver et hurtigere resultat :-)Risengrød
Ja. Jeg bruger varmluft i alle mine opskrifter. Noget jeg nok burde gøre mere opmærksom på.Risengrød
Varmluft - oho - det forklarerer en del. jeg har anvendt din metode et par gange. Den fungerer fint men jeg skal nærmere bruge 3 1/2 time. Har desværre ikke en varmluftsoven men ideen er go' nok alligevel.Risengrød
Støvmiderne i sengen skal også have risengrød, velbekommenRisengrød i *rte-ovn
I min gamle, dårlige el-ovn uden varmluft, gav jeg risengrøden omkring 180-190 C i den sidste time, mens jeg havde et termometer i grøden, under låget. Grødtemperaturen kom ikke over 100 C på noget tidspunkt. Havde jeg turdet give grøden 180-190 C fra starten, TROR jeg tilberedelsestiden kunne reduceres med ½ time, hvis ikke mere.Pas på
Jeg skulle til at lave risengrød efter høkasse princippet og googlede lidt og fandt så ud af, at det kan være farligt at lade det stå under dynen for længe. Hvis ris kommer ned under 65 grader, kan der dannes bacillus cereus. Og det hjælper IKKE at varme det op igen bagefter, da der allerede er dannet giftstoffer. Så det er bedst at nøjes med en times tid, og måske lige tjekke temperaturen. Her er det link jeg faldt over: www.arla.dk/opskrifter/artikler/julens-24-sporgsmal-om-mad/kogning-af-risengrod---hokasse-eller-ej/Kogetid
Enten så passer ingrediensdelene ikke ikke også så passer bagetiden ikke. Nu har jeg prøvet 2 gange og hver gang harvgrøden skullenstå mindst 3 timernfornat opsuge mælken, også bliver det nærmest mos agtigt. Hvad kan der være galtRisengrød til a la mandaen . .
Hej Max. Har lige kogt risengrød efter din 4 l. opskrift, og der kom en helt fantastisk skøn risengrød ud af det, lige godt 4 timer på 100 gr. med varmluft. Glæder mig til at lave grøden færdig i morgen til en lækker ris a la manda . . Rigtig go jul til alle, husk nu og nyd det :)din video er blevet væk...HJÆLP
Hej Max, hvor er din risengrøds-video blevet af? Jeg skulle lige til at vise familien hvor nemt det er at lave risengrød (selvfølgelig med en bagtanke :0)..de påstår jo at de ikke kan lave mad (mand og søn) så her er der ingen undskyldning, som de jo kan se med egne øjne, hvis ellers videoen dukker op igen :0) ??!!!!! Jeg venter spændt på svar. Susdin video er blevet væk...HJÆLP
Det er faktisk et godt spørgsmål. Jeg mener ikke at have ændret noget. Jeg har sat den ind igen.din video er blevet væk...HJÆLP
Høkasse principet er den bedste metode men brug en slow cooker. kog på lav varme for 4 - 6 timer eller høj varme 1 - 2 timer eller AUTO for 4 - 4 timer Anders, SydafrikaRisengrød i sydafrika
Hej Andrs, hvad er en slow cooker?? Og til alle andre - kan man bruge en trykkoger, og hvordan? Kirsten HansenFunker ikke for mig
Fulgte opskriften, men efter to timer ligger der blot kogte ris i mælk - og ikke en grød. Prøvede at give den 10 min mere men det gjorde ingen forskel :-(Funker ikke for mig
Har du rørt rundt ind imellem?Hvad med tribble portion
Hej Max Tak for endnu en god opskrift. Jeg skal lave ris a la mande til omkring 40, som jeg ved tager fra, så jeg vil lave tredobbel portion. Men hvad betyder det for bagetiden. Jeg vil jo gætte på, at det skal have længere tid, men hvor meget mon? Mvh. HanneHvad med tribble portion
Hvis du bringer det i kog først og så kommer det i ovnen, så burde det ikke betyder meget for tiden. Ovnen holder det så bare varmt, og det er opvarmningen der tager ekstra tid.Funker ikke for mig
wwww.risengroed.dk har flere opskrifter.Konsistens
Lyder (og ser ud) som om den bliver lidt mere "vandet" end når man laver den i gryde som standard. Tør vædde på at det er pga. afdampningen ved ovn metoden ikke er nær så stor da den har hat på 95% af tiden .. Tror jeg vil lave ovn grøden i løbet af ugen og hive toppen af efter sidste omrøring og give den de sidste 20-30min uden varmluft og låg. Burde være nok til at komme af med det overskydende vand, evt. problem vil være skind dannelse men time will tell.Udkogt grød
Øv øv øv - jeg satte en dobbelt portion grød i ovnen lidt over tre i eftermiddags da planen var vi skulle spise senest halv seks - men den havde først fået den rigtige konsistens kl. halv syv - og da jeg smagte på den var risene helt udkogte, så der absolut intet bid var i grøden! Den eneste fejl jeg kan se er at jeg fik puttet 10 gram færre ris i end opskriften siger (210 gram i stedet for 220 til 2 liter mælk) - da jeg kom i tanke om det ret tidligt, fjernede jeg noget af mælken, men det kan godt være jeg skulle have taget meget mere væk. I hvert fald er der ingen i huset der gider spise ris-mos, som det nærmest er blevet til - så vi må finde et stykke rugbrød i stedet for :-) Men kan 10 gram ris virkelig betyde en ekstra times kogetid? Mvh. HeidiUdkogt grød
nej, det skulle ikke betyde noget. men det tyder på at du har givet den for længe. når den er færdig er konsistensen ikke heelt som almindelig risengrød. Der skal lige røres et minut eller to, for at grøden får den rigtige konsistens. Hvis du lægger mærke til den sidste gang jeg rører i grøden på videoen, der er den også lidt sjov i konsistensen. Indtil jeg rører i den lidt.Låg eller ej.
Brugte ildfast fad uden låg. Brugte 5 timer på at få en dobbelt portion færdig. Bruger aldrig denne opskrift igen!Låg eller ej.
Det er klart det tager meget lang tid når du ikke har "låg" på...:-) god julEllers prøv at find Knorrs opskrift. Den fungerede godt for mig! Ser frem til december i år :-)