Risengrød
Ingredienser
risengrød
- 1 liter mælk
- 110 gram grødris (1 1/4 dl)
- ½ tsk salt
kanelsukker
- 1 del kanel til 6 dele sukker (1 tsk kanel / 2 spsk sukker)
Fremgangsmåde
Varm ovnen op til 120 grader.
Sæt risengrøden ind i ovnen i en gryde eller et ildfast fad.
Bag det i 2 timer. Sætter du det ind i en kold ovn, så giv det 10 minutter mere.
Rør rundt en gang imellem, for at checke om det brænder på. Ca. hver ½ time plejer at være fint.
Noter
Det største problem med risengrød er at den brænder på. Det kan kun ske når mælken og risene bliver varmet op til over 130 grader. Derfor er det praktisk at lave det i en ovn med en lavere temperatur end det. Man behøver kun at røre i det et par gange, og man skal ikke tænke på det ellers.
Skal du absolut lave det i en gryde så er der flere måder at gøre det på:
- Bring mælken i kog. Hæld risen i, og kom det ind i sengen i en times tid. Pakket godt ind i dyner. Det er høkasse princippet, og er specielt velegnet til risengrød der ellers ville brænde på.
Bring det i kog igen, (Fjern det fra sengen først.) og lad det simre indtil det er har den rette konsistens. - Bring i kog, og lad det simre ved svag varme i ca. 50 minutter. Rør jævnligt rundt. Det lyder enkelt, men det er svært at undgå at det brænder på.
Er det brændt på i bunden? Så check om det smager påbrændt. Gør det det, så smid det ud og begynde forfra. Kan du ikke nå at begyne forfra det så smør nogle rugbrødder. Brændt mælk kan ikke reddes!
Hvis det bare er i bunden af gryden at problemet er, så hæld det over i en ny gryde og lad det simre videre. En tybundet gryde er bedre til at fordele varmen, så det kan hjælpe, og så skal du røre noget oftere ;-)
Tilføjelse: Jeg har for nyligt lavet en portion på 4 liter ved 100 grader. Den var færdig efter 4 timer og 40 minutter.
Hej Max Tusind tak for et fantastisk godt råd. Jeg har læst de andre kommentarer og nogle af de gange det går galt, er der en forklaring på hvorfor. Skal man f.eks koge større portion end i opskriften, skal mælken
varmes op til den damper før den blandes med risene. Gøres hurtigst i mikroovnen. Når man rører i grøden skal der RØRES FORSIGTIGT med en grydeske, absolut aldrig piske med piskeris, så slår man risene itu og grøden bliver vandet eller til mos. Stil gryden på en rist på nederste rille, ikke direkte på ovnbunden. Husk låg ellers koger grøden tør og brænder på. Forøvrigt kogte jeg min grød i en stor bodumskål, den med korkplade,den er jo af glas og så kunne jeg holde øje med grøden undervejs.Jeg håber nogen kan brumine råd. Mvh. Pernille
Hvorfor virker det ikke
Hej Max Jeg har fulgt din opskrift - den er ret simpel, så jeg tænker ikke der er mange steder at begå fejl. Men nu har jeg været i gang i lidt over to timer. I min gryde er der fortsat varm mælk og nogle ikke særligt svulmede ris?!?!?! Kan det lade sig gøre at gøre noget forkert? VH. /DennisHvorfor virker det ikke
Ovne kan være ret upræcise. Det er nok det der er problemet. Prøv at skrue temperaturen op med 10 grader af gangen. Og det er mere effektivt med varmluft. - maxHvorfor virker det ikke
pikhovedFejl 40, Id...
Brændt risengrød
Et godt tip til at undgå at risengrøden brænder på er at tage en tykbundet gryde , smør den indeni ( bund og sider) med koldt smør hæld mælken i og varm mælken op ,jeg rører først rundt i gryden når mælken er meget varm ,næsten på kogepunktet,så bruger jeg piskeriset Så Kommer risen i , skruer ned for varmen og koger det 5 - 10 min. Mens jeg lige rører i det indimellem , Så et håndklæde om og ind under dynen indtil det skal bruges , men mindst en time , det kan holde sig varm i sengen i mange timer. Det at smøre gryden med koldt smør inden jeg hælder mælk i gør jeg også når jeg skal lave buding, osv.Rosenrød - ikea 365 gryder
Brug en Ikea365 gryde med tyk bund så brænder grøden ikke på. Jeg har senere købt nye gryder - men hvis det ikke skal brænde på graver jeg Ikea gryden frem.Grød ris
Hej Max Jeg bor i Japan og jeg har derfor ikke adgang til eller ved hvad grødris er. Kan du hjælpe mig med at udskift grødris til en anden type ris? Jeg har opdagede din side for et par uger siden og den er siden blevet flittigt brugt, man tak.Grød ris
KORTE ITALIENSKE RIS VIRKER HER I CANADAGrød ris
Grundprincippet er at jo kortere risene er, jo mere klistrer de. Så hvis du kan få fat i risotto ris, så kan du nok bruge dem, hvis du koger dem lidt ekstra. At koge almindelige løse ris som man plejer i vand, og så bagefter koger dem en gang mere i mælk kan også være en løsning. Bliver det ikke så tykt som det skal, kan du sikkert redde det med lidt maizena.Grød ris
Som tidligere udenlandsdansker har jeg kogt masser af vellykket ridengrød af risottoris, både på komfuret og i høkasse. Jeg har også en gang brugt en rest sushi-ris, men de udgjorde kun 1/4 del i opskriften så jeg ved ikke om det holder.Mærket Nishiki, sælger nogle ris der er korte og lidt mere blanke, de er rigtig gode…..
Brune grødis
Hej Har forsøgt med brune grødis, men de skal sørme ha lang tid. Er der nogle tommelfingerregler her ? Tror at de måske skal sættes i blød natten over. Mvh ErlingSBrune grødis
Det har jeg aldrig prøvet. Måske nogen andre ved noget?Brune ris skal i en trykkoger for at komme op på 120 grader så skallen kan fordøjes. Kog risene op med lidt vand og hæld varm mælk i og sæt tryk på trykkogeren og lad den stå ved svag varme i 50 min.
Risengrød
Det er en god ide, at bruge varmluftovn og ikke alm. ovn, da varmluft spreder varmen bedre og giver et hurtigere resultat :-)Risengrød
Ja. Jeg bruger varmluft i alle mine opskrifter. Noget jeg nok burde gøre mere opmærksom på.Risengrød
Varmluft - oho - det forklarerer en del. jeg har anvendt din metode et par gange. Den fungerer fint men jeg skal nærmere bruge 3 1/2 time. Har desværre ikke en varmluftsoven men ideen er go' nok alligevel.Risengrød
Støvmiderne i sengen skal også have risengrød, velbekommenRisengrød i *rte-ovn
I min gamle, dårlige el-ovn uden varmluft, gav jeg risengrøden omkring 180-190 C i den sidste time, mens jeg havde et termometer i grøden, under låget. Grødtemperaturen kom ikke over 100 C på noget tidspunkt. Havde jeg turdet give grøden 180-190 C fra starten, TROR jeg tilberedelsestiden kunne reduceres med ½ time, hvis ikke mere.Pas på
Jeg skulle til at lave risengrød efter høkasse princippet og googlede lidt og fandt så ud af, at det kan være farligt at lade det stå under dynen for længe. Hvis ris kommer ned under 65 grader, kan der dannes bacillus cereus. Og det hjælper IKKE at varme det op igen bagefter, da der allerede er dannet giftstoffer. Så det er bedst at nøjes med en times tid, og måske lige tjekke temperaturen. Her er det link jeg faldt over: www.arla.dk/opskrifter/artikler/julens-24-sporgsmal-om-mad/kogning-af-risengrod---hokasse-eller-ej/Kogetid
Enten så passer ingrediensdelene ikke ikke også så passer bagetiden ikke. Nu har jeg prøvet 2 gange og hver gang harvgrøden skullenstå mindst 3 timernfornat opsuge mælken, også bliver det nærmest mos agtigt. Hvad kan der være galtRisengrød til a la mandaen . .
Hej Max. Har lige kogt risengrød efter din 4 l. opskrift, og der kom en helt fantastisk skøn risengrød ud af det, lige godt 4 timer på 100 gr. med varmluft. Glæder mig til at lave grøden færdig i morgen til en lækker ris a la manda . . Rigtig go jul til alle, husk nu og nyd det :)din video er blevet væk...HJÆLP
Hej Max, hvor er din risengrøds-video blevet af? Jeg skulle lige til at vise familien hvor nemt det er at lave risengrød (selvfølgelig med en bagtanke :0)..de påstår jo at de ikke kan lave mad (mand og søn) så her er der ingen undskyldning, som de jo kan se med egne øjne, hvis ellers videoen dukker op igen :0) ??!!!!! Jeg venter spændt på svar. Susdin video er blevet væk...HJÆLP
Det er faktisk et godt spørgsmål. Jeg mener ikke at have ændret noget. Jeg har sat den ind igen.din video er blevet væk...HJÆLP
Høkasse principet er den bedste metode men brug en slow cooker. kog på lav varme for 4 - 6 timer eller høj varme 1 - 2 timer eller AUTO for 4 - 4 timer Anders, SydafrikaRisengrød i sydafrika
Hej Andrs, hvad er en slow cooker?? Og til alle andre - kan man bruge en trykkoger, og hvordan? Kirsten HansenFunker ikke for mig
Fulgte opskriften, men efter to timer ligger der blot kogte ris i mælk - og ikke en grød. Prøvede at give den 10 min mere men det gjorde ingen forskel :-(Funker ikke for mig
Har du rørt rundt ind imellem?Hvad med tribble portion
Hej Max Tak for endnu en god opskrift. Jeg skal lave ris a la mande til omkring 40, som jeg ved tager fra, så jeg vil lave tredobbel portion. Men hvad betyder det for bagetiden. Jeg vil jo gætte på, at det skal have længere tid, men hvor meget mon? Mvh. HanneHvad med tribble portion
Hvis du bringer det i kog først og så kommer det i ovnen, så burde det ikke betyder meget for tiden. Ovnen holder det så bare varmt, og det er opvarmningen der tager ekstra tid.Funker ikke for mig
wwww.risengroed.dk har flere opskrifter.Konsistens
Lyder (og ser ud) som om den bliver lidt mere "vandet" end når man laver den i gryde som standard. Tør vædde på at det er pga. afdampningen ved ovn metoden ikke er nær så stor da den har hat på 95% af tiden .. Tror jeg vil lave ovn grøden i løbet af ugen og hive toppen af efter sidste omrøring og give den de sidste 20-30min uden varmluft og låg. Burde være nok til at komme af med det overskydende vand, evt. problem vil være skind dannelse men time will tell.Udkogt grød
Øv øv øv - jeg satte en dobbelt portion grød i ovnen lidt over tre i eftermiddags da planen var vi skulle spise senest halv seks - men den havde først fået den rigtige konsistens kl. halv syv - og da jeg smagte på den var risene helt udkogte, så der absolut intet bid var i grøden! Den eneste fejl jeg kan se er at jeg fik puttet 10 gram færre ris i end opskriften siger (210 gram i stedet for 220 til 2 liter mælk) - da jeg kom i tanke om det ret tidligt, fjernede jeg noget af mælken, men det kan godt være jeg skulle have taget meget mere væk. I hvert fald er der ingen i huset der gider spise ris-mos, som det nærmest er blevet til - så vi må finde et stykke rugbrød i stedet for :-) Men kan 10 gram ris virkelig betyde en ekstra times kogetid? Mvh. HeidiUdkogt grød
nej, det skulle ikke betyde noget. men det tyder på at du har givet den for længe. når den er færdig er konsistensen ikke heelt som almindelig risengrød. Der skal lige røres et minut eller to, for at grøden får den rigtige konsistens. Hvis du lægger mærke til den sidste gang jeg rører i grøden på videoen, der er den også lidt sjov i konsistensen. Indtil jeg rører i den lidt.Låg eller ej.
Brugte ildfast fad uden låg. Brugte 5 timer på at få en dobbelt portion færdig. Bruger aldrig denne opskrift igen!Låg eller ej.
Det er klart det tager meget lang tid når du ikke har "låg" på...:-) god julEllers prøv at find Knorrs opskrift. Den fungerede godt for mig! Ser frem til december i år :-)
Udkogte ris
Hej, jeg har i dag med spænding afprøvet din opskrift, men min risengrød var først færdig efter 3 timer og der var risene selvfølgelig helt udkogte! :( Kan det være fordi mit låg slutter ALT FOR tæt så intet vand fordamper...jeg mener, når du laver det på komfur, er fidusen jo, at der fordamper en del væske ikk....?! Hilsen CharlotteUdkogte ris
Risengrød skal være kogt ud. Det er det der gør mælken til en grød. Det er ikke fordi der damper vand væk.perfekt
Endnu en super opskrift. Succes hver gang.Risengrød
Perfekt - intet mindre! Jeg varmede grøden op næsten til kogepunktet inden jeg satte den i ovnen. Temperatur 120 gr, kontrolleret med stegetermometer. Jeg brugte ikke varmluft, for jeg tror ikke luftens bevægelse i ovnrummet gør den store forskel for klimaet inde i en lukket gryde. Det tog præcis to timer for en dobbelt portion, med grundig omrøring hver halve time. Jeg laver aldrig risengrød på andre måder!Risengrød
"Jeg brugte ikke varmluft, for jeg tror ikke luftens bevægelse i ovnrummet gør den store forskel for klimaet inde i en lukket gryde." Det har du ret i, men det gør en forskel for hvor hurtig gryden bliver varmet op. Bevægelse i luften ændrer varmeoverførelses koefficienten betydeligt. Det er samme effekt der får dig til at fryse i blæsevejr.Risengrød
Korrekt, men nu var gryden jo allerede varm da den blev sat ind, og så gør det vist ikke det store. I hvert fald blev grøden perfekt uden. Tak for dejlig mad :-)Udsmattet ris
Kære kvalimad Nu har jeg lavet din risengrødsopskrift - 2 gange. Denne december og sidste år. Det er en superfin måde at lave det på ( i ovn) MEN risene mister desværre AL struktur og bliver fuldstændigt bløde. Ikke særligt interessant. Jeg tænker det må være rismængden, der ganske enkelt er for lille. Og derfor undrer det mig lidt at så mange andre har haft succes med din opskrift. Kan det være noget andet?Antal personer
Det er en virkelig fin måde at lave risengrød på. il prøve det engang. Jeg tænker blot hvor mange personer der ca. er til i denne portion ?Lolz trug life
Jar du er LasseRisengrød
Hej Max Det var sgu da godtnok en nem måde at lave risengrød på. Man skulle tro, at du var tankelæser, for jeg havde nemlig planlagt, at vi skulle have risengrød i næste uge, og så vil jeg da helt klart prøve din metode! Tak for et godt tip ;oDRøre rundt?
Jeg vil lige dele to erfaringer: Jeg lavede en kæmpe 3 liters portion i forgårs, for der skulle også være til klatkagerne i går. Jeg varmede grøden på komfuret før jeg satte den i ovnen. Det tog præcis tre timer v. 120 gr. Jeg rørte rundt to gange med en halv times mellemrum, men resten af tiden stod den for sig selv, imens vi var ude at bowle. Det tog grøden overhovedet ingen skade af, og jeg rørte den bare grundigt igennem da vi kom hjem. På det tidspunkt havde den stået 'urørt' i lidt over halvanden time. Læg lige mærke til sidst i videoen, at grydens sider er brune. Grøden brænder ikke på nede i gryden, men den smule der damper op på de nøgne sider gør. Når man rører rundt til sidst er det vigtigt ikke at skrabe siderne, for så bliver grøden fyldt af ulækre, brune klatter. Den fejl gjorde jeg første gang.Risengrød :-)
Jeg vil da liiiiige 'poientere' at jeg har lavet risengrød på "høkasse-princippet" i mange år! Har aldrig haft brændt grød på denne enkle og tillige strømbesparende metode:-) Glædelig (for)jul! :-)Risengrød :-)
og ja, jeg ved godt det er lidt tidligt med juleopskrifter, men de skal jo helst være på sitet til December. Ellers er der ingen der finder dem før næste år.Risengrød :-)
:-)Helt ok, der jules jo osse på livet løs i butikkerne allerede. Ok med mig, elsker julen:-) Tilbage til høkassemetoden; Jeg koger blot risen op i mælken, og putter 1 tsk. smør i osse og fluks ind under dynen. 1 time efter, den fineste grød, efter god omrøring. Det virker godt for mig.....Risengrød :-)
Jeg har tænkt lidt over det, og jeg er ikke sikker på at høkasse metoden er specialt mere strømbesparende end ovn metoden. Ovnen er jo isoleret, og taber ikke varme. Specielt moderne ovne ved så lav en temperatur som 120 grader. Så den eneste energi man mister er den varme luft der slipper ud når man åbner lågen for at røre rundt. Ovnen virker på en måde som en "høkasse". Med høkasse metoden skal man jo røre godt rundt til start og slut for at undgå påbrænding. Det er jeg doven nok til at jeg syntes det er rart at slippe for ;-) Men jeg har også brugt høkasse metoden mange gange, og den virker fint.Risengrød :-)
Husk også, at høkassemetoden IKKE anbefales pga. udvikling af bakterier...!!ØV
ØV! Jeg har fulgt opskriften nøje og alligevel stod jeg efter 2 timer med en brun klæbrig uspiselig masse. Jeg måtte kassere det hele og starte forfra på komfuret. Mvh EvaGrøden kan reddes !
Få grøden over i en ren gryde, uden det fastbrændte i bunden. Pil ét løg og del det over. Kom det ned til grøden og rør rundt, tilsæt salt, rør et par minutter. Fisk løget op, og nu smager grøden som den skal !uh det lyder ikke lækkert, men det gør brændt grød jo heller ikke - og er man først nået dertil har man nok intet at miste og alt at vinde! Håber ikke det bliver nødvendigt men tak for tippet!