239
af: Max M Rasmussen
@
delt

Simple burgerboller og pølsebrød

Burgerboller - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Burgerboller har en simpel funktion. De skal sørge for at man ikke får fedtede fingre når man spiser sine burger. De skal også være nemme at bide over, så man ikke hiver indmaden ud af burgeren imens man forsøger at bide en sej skorpe over. Desuden skal de være så flade at man rent fysisk kan tage en bid af alle lagene i sin burger. Princippet er det samme for pølsebrød så man kan bruge den samme dej.

Ingredienser

Giver 8 burgeboller
  • 2 dl mælk
  • 25 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 1 æg
  • 1 spsk olie
  • 6 dl mel (ca.)

Fremgangsmåde

Kom mælken, gæret, salten, ægget og olien i en skål.

Rør gæren ud.

Hæld melet i og ælt det hele sammen.

Ælt i ca. 5 minutter.

Lad dejen hæve en halv time.

Kom dejen på et meldækket bord og del den i 8 stykker.

For burgerboller

Lav små kugler af stykkerne.

Rul dem flade og kom dem på en bradepande. Hver bolle skal være ca. 1 cm tyk og 10 cm i diameter.

Du kan evt. pensle dem med æg og drysse med sesam frø.

Lad dem hæve en halv time mere.

Bag dem 10-15 minutter ved 200 grader.

Lad dem køle i 20 minutter inden du spiser dem.

Et godt trick er at skære dem over og riste dem. Smagen af ristet brød går rigtigt godt på en burger.

For pølsebrød

I stedet for at forme dem som kugler, så lav aflange brød ved at presse ned på midten af dejen så der kommer en fordybning. Folde dem sammen så rul dem til dej-pølser der er lige så lange som de pølser der skal i dine hotdogs. Resten er lige som ved burger bollerne.

Noter

Mælken og ægget gør at bollerne bliver gyldne inden skorpen bliver hård. Så de bliver til at bide over. Olien og ægget giver en blød og let krumme uden alt for meget struktur i.

Det er langt det nemmeste er at bruge en røremaskine til at ælte med. Dejen skal ikke æltes for længe, da krummen ellers bliver sej og sværere at bide over.

En burger skal overholde "2 fingers reglen". Som betyder at den samlede tykkelse på burgeren ikke må være større end to fingre. 2 fingres tykkelse er lige hvad man kan tygge over.

0
af: Anonymous

Tip - når jeg “ruller” dejen ud, så ruller jeg den faktisk ikke. Jeg tager en kugle dej og giver den et let drys mel og trykker den flad mellem to tallerkner. Dette gøres nemmest ved at vrikke den øverste tallerken hhv med og mod uret til den rette tykkelse opnås. 

0
af: Anonymous

Hvor meget gær synes du, at jeg skal bruge, hvis jeg laver dejen aftenen før og bager dem om eftermiddagen? Så ville jeg lade dem hæve i køleskab fra om aftenen og på køkkenbordet fra om morgenen og indtil jeg skal bruge dejen.

0
af: Anonymous

Hævning

Hej Max, Jeg lavede disse burgerboller igår, og de blev fantastiske. Dog er der en lille ting der forvirrer mig: Skal mælken være kold? Jeg brugte nemlig kold mælk, og da dejen stod til hævning den første halve time, hævede den slet ikke. Så vidt jeg har forstået, er det da også varme der får gæren til at fungere. Var det evt. bare fordi at min dej ikke stod lunt nok? Det var sådan set ikke et problem, for de hævede fint i ovnen. Jeg undrede mig bare :)

Hævning

Jeg plejer at bruge kold mælk. Det er ikke min erfaring at det gør en kæmpe forskel. Der er alligevel meget mel i, som jo som regel har stuetemperatur. Det kan jo også bare hæve lidt længere. Men som sagt syntes jeg ikke de skal være for høje, så kold mælk kan ligefrem være en fordel. Der er dog ikke noget galt i at lune mælken først.
0
af: Anonymous

mmm

fantastiske - ekstra lille pift = sesam på toppen :)
0
af: Anonymous

Gær + salt?

Synes jeg har læst adskillige steder at gær og salt er en rigtig dårlig kombination. Nogen grund til at det ikke er tilfældet i denne opskrift? Tak for en ski'go' blog!

Gær + salt?

Hvis du kommer salt eller sukker direkte oven på frisk gær, så skiller der sig en væske fra. Der er gærcellerne der dør. Men hvis du som her blander det med andet og hurtigt kommer mel i, så betyder der ikke noget. Gæren kan godt tåle det.
0
af: Anonymous

Grove burgerboller?

Hvis man gerne vil lave grovere burgerboller, har du så et forslag til mel? Og om der i så fald skal mere væske i? Mvh. Sidsel

Grove burgerboller?

Grahamsmel og fuldkornsmel er det samme. Fuldkornsmelen er dog malet noget grovere. Prøv at starte med grahamsmel. Og ja der skal så lidt mere væske i. Jeg har ingen tommelfingerregler for hvor meget endnu.
0
af: Anonymous

Nomme nom

De var SUPER gode, HELT perfekte... Sprøjtede dem med vand inden de hævede 2. gang, og lod dem hæve under film... passede perfekt med 8 stk. Glæder mig til at prøve dem som burgerboller...
0
af: Anonymous

Kan du ikke lige uddybe?

"I stedet for at forme dem som kugler, så lav aflange brød ved at presse ned på midten af dejen så der kommer en fordybning. Folde dem sammen så rul dem til dej-pølser der er lige så lange som de pølser der skal i dine hotdogs. Resten er lige som ved burger bollerne". Hvordan laver man aflange brød ved at presse ned på midten af dejen, så der kommer en fordybning? Grunden til jeg spørger er at jeg høre, at det ikke bare er noget med at man skal forme dem til pølser fra starten af?

Kan du ikke lige uddybe?

Se venligst min artikel om formning af brød.
0
af: Anonymous

MUMS

Nå nå, nu har jeg også begivet mig ud i denne opskrift! Nu må vi se hvad det bliver til :-)
0
af: Anonymous

Hvordan opbevares de bedst ?

Først og fremmest tak for en super inspirerende side. Nu har jeg lavet disse boller 2 gange, og det halve af dagens dobbeltportion venter lige nu i en pose på at ende som hotdogs imorgen :-) Vi bruger burgerbollerne som madpakkebrød, men da jeg ikke får bagt hver dag, vil jeg høre om der er nogen erfaringer med hvordan man bedst opbevarer dem, så de ikke bliver for kedelige ? Thomas
0
af: Anonymous

Hvordan opbevares de bedst ?

Jeg fryser alt mit bagværk ned, så snart det er kølet af, og giver det en tur i mikroovnen på optøning, hvis det lige skal gå stærkt og jeg ikke har fået tid til at tage op. Jeg var træt af at mine boller blev kedelige allerede dagen efter, men dette fungerer perfekt :)
0
af: Anonymous

Hvordan opbevares de bedst ?

Melet binder væsken i brød. Det er derfor det bliver tørt. Ikke fordi væsken fordamper. Derfor er der ikke så meget at gøre ved det. For selv hvis man forhindrer alt væsken i at fordampe, så bliver det tørt alligevel. Men hvis du skal bevare det spiseligt længst muligt, så skal du opbevare det i en lufttæt beholder. Jeg plejer bare at komme det i en frysepose. Hvis du vil besvare skorpen bedst muligt skal du gemme det i en papirspose, men det betyder ikke så meget til burgerboller. Du kan få væsken ud i brøddet ved at opvarme det igen. Det er en af grundene til at ristet brød bliver godt. Et øjeblik i ovenen eller mikrobølgeovnen er også godt. Men når ungerne skal have det med på madpakke så er der nok ikke så meget at gøre. Mine egne påstår at det hjælper at riste dem inden de tager i skole. Jeg har ikke prøvet, så jeg kan ikke sige om det er selvbedrag :-D
0
af: Anonymous

Kærnemælk

Vil man kunne udskifte mælken med kærnemælk, uden det har den store betydning for smag og tekstur?
0
af: Anonymous

Kærnemælk

Sagtens. Jeg plejer at bruge halv vand / halv kærnemælk.
0
af: Anonymous

Varmluft

Hej.. Skal kaste mig ud i det her bagning :-) som absolut ikke er en af mine spidskompentancer.. Så et hurtigt spørgsmål.. Når man bager er det så altid med varmluft eller bare almindelig varme? Go weekend. Thomas
0
af: Anonymous

Varmluft

Det er valgfrit. Nogle sværger til varmluft og andre til alm. ovn. Jeg selv har bagt rigtig meget i årenes løb, og jeg foretrækker alm. ovn. Lige over dit indlæg har jeg skrevet om burgerboller med 2 "undere". Prøv den. Enkelte bradepander er for dybe til denne metode, men de fleste kan bruges.
0
af: Anonymous

spiseboller...

Hej Max, De lyder da også gode som alm/sanwich, med pålæg, boller :0) - som vi kan tage med i picnic-kurven. Kan jeg tilsætte kerner såsom solsikke, græskar osv? Hvordan vil det evt påvirke hævetid, bagetid? Sus
0
af: Anonymous

frysning?

Hej igen ... Kan jeg lave en større portion dej, komme den i fryseren og tø den op og bage bollerne før gæsterne kommer? din "fan" Sus :0)
0
af: Anonymous

frysning?

Du kan sagtens blande andre ingredienser i. Hvis det er nogen dr opsuger væske skal du bare komme mere væske i. mht til at fryse dej, så nej. Det kan man ikke med boller der skal hæver. Gluten strukturen bliver ødelagt. Sådan noget som wienerbrød og butterdej kan godt fryses.
0
af: Anonymous

frysning?

wienerdej indeholder også gær, så det hæver også. jeg får leveret frosne rundstykker, boller og franskbrød i rådejsform, som så skal tøes op, raskes og så bages. og der fejler glutenstrukturen bestemt ikke noget. med hensyn til kernerne kan du bare sætte dem i blød først, så har de opsuget den nødvendige væske og så skal resten af opskriften bare følges.

frysning?

Det meste af det brød man kan købe frosset til selv at bage, er bagt 80%, til en indre temperatur på 82 grader. Så er gæren død og stivelsen og gluten strukturen har sat sig, og man kan bage dem færdigt indtil de er gyldne. Det bruger jeg også selv indimellem. Det kan man også med disse boller. Når man fryser dej ned ubagt, så er det betydeligt sværere at lave et godt brød. For det første så dør det meste af gæren i fryseren. Iskrystallerne i gæren punktere simpelthen gærcellerne. Derfor bliver der ofte brugt dobbelt så meget gær i frysedej, og jeg er ikke meget for gærsmagen. Man skal også ælte dejen med meget kolde ingredienser og så fryse dejen ned lige efter første æltning. Efter selvfølgelig at have tøet dem først. Derefter skal dejen helst tøes op i køleskabet, hæve og så i ovnen. Hvilket i praksis vil sige at dejen kun er igennem en enkelt gang hævning. Jeg må indrømme at jeg ikke har prøvet at fryse dej ned, da alt hvad jeg har læst om det virker som om det giver dårligt brød. Jeg syntes heller ikke det er mere besværligt at sætte en dej over end at komme en frossen dej i fryseren.
0
af: Anonymous

frysning?

den dej du får i "bag selv" rå dejs-typerne er tilsat et tryllepulver ved navn E472e, som hjælper gæren til at overleve frysning. kan henvise til et Puratos produkt, vi bruger på mit job ^^ kimo long
0
af: Anonymous

frysning?

tegning :)
0
af: Anonymous

frysning?

Endelig, kan man også fryse efter bagning. Det bliver også godt. Det er bare en god idé at pensle med surmælksprodukter i stedet for æg, for det er det, der gør, at overfladen krymler, når man tøer den op og forsøger at skære dem over.
0
af: Anonymous

Røremaskine

Hejsa. Jeg er ikke indehaver af en røremaskine, kan dejen evt. laves med en håndmikser, eller synes du, at det er en dårlig idé? Mvh. Charlotte. :)

Røremaskine

Røremaskine er nok ikke muligt. Du må i gang med de store armbevægelser :-D
0
af: Anonymous

Øv

Øv, det blev de dårligste burgerboller nogensinde. Tynde og hårde og kedelige. De røg direkte i skraldespanden :-(
0
af: Anonymous

Boller

Bollerne var det bedste jeg kunne få, suuuuuuuuuuuper opskrift tak
0
af: Anonymous

Sukker

Hej Max, jeg har bagt efter opskrifter fra din side hele weekenden, startede med surdej i sidste uge - dine opskrifter og videoer er simpelthen geniale!!! Helt suverænt! Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan man får burgerbollerne lidt søde, jeg tænkte at man kunne tilføje honning eller lidt sukker i starten, så hæver de vel bare lidt mere ik, eller har du et skarpt input? Er burgerbollerne du har beskrevet rimelige luftige også? /Rasmus

Sukker

Ja jeg syntes de er rimeligt luftige. Sukker eller honning er helt almindelige måder at få noget sødme i en hurtig dej som den her. Jo det får dem ti at hæve en smule mere, men ikke meget.
0
af: Anonymous

Burger og salatbrød

Jeg har ikke brugt andre opskrifter til burgerboller siden jeg fandt denne for et års tid siden. Det går aldrig galt. Men jeg bruger også opskriften til salatbrød (tilbehør)... jeg halverer kuglerne og får 16 små brød, stykker huller i det med en gaffel, smører med olie og drysser med grot salt og krydderurter. Laver dem ofte dagen før, og så får de lige et par minutter i ovnen inden spisning... det er mums og fungerer perfekt f.eks. til tapasretter. Hilsen J.
0
af: Anonymous

Opskriften passer

Hej, Jeg bagte burgerboller efter denne opskrift, da gutterne var på besøg - burgerbollerne blev gode og gutterne var mere end tilfredse. Opskriften passer præsis til 8 og ganges der med 2, så virker den (sjovt nok) også :-)
0
af: Anonymous

Burgerboller med 2 undere

Når jeg bager burgerboller lægger jeg bollerne på bagepapir i en bradepande, bagepapir over og dernæst en flad bageplade. Bollerne skal både hæve og bages under pladen. På den måde får man 2 undere, og burgeren bliver så tilpas flad, at selv mindre børn kan gabe over den. Mine boller vejer 70 - 75 g. inden bagning.
0
af: Anonymous

Lækre burgers

Jeg lavede halvanden portion i dag og fik altså 12 store flotte boller, penslet med det overskydende halve æg og drysset med sesamfrø. De udfyldte deres rolle perfekt, nemlig at holde sammen på indmaden (i vores tilfælde tykke skiver af ribbensteg, agurkesalat og rødkål) uden at falde fra hinanden. Det er en hård eksamen for en burgerbolle at blive dænget til med vådt rødkål uden at blive til mos, men det klarede disse altså fint. De er med andre ord fra nu af mine favorit-burgerboller! De færdigbagte boller var 13-15 cm. i diameter og omkring 2,5-3 cm. tykke. Næste gang ruller jeg dem nok knap så tyndt ud. Jeg glæder mig til næste gang, som nok bliver med traditionelle oksebøffer i. Kan nogen i øvrigt fortælle mig hvor jeg får fat i en bøfformer som kan lave store, flade bøffer? Dem jeg har set kan kun lave små latterlige bøffer på 8-10 cm, og så er der sgu' ikke meget tilbage når de først er skrumpet på panden. Jeg drømmer om én der kan forme burgerbøffer på Ø 15 cm. og en tykkelse på 1 cm.

Lækre burgers

Nej, jeg har selv kun det lille "bøfstempel". Men hvis jeg skal have dem specielt store og flade, så ruller jeg dem imellem 2 stykker husholdningsfilm. Det holder sammen på dem, og man kan lave dem meget flade.
0
af: Anonymous

Lækre burgers

hej. den største jeg har kunnet finde er den her fra H.W. Larsen. men den er dyr.. http://www.hwl.dk/products/boefformer+oe+12,5+cm+aluminium-(7054).aspx hvis du er helig, så kender du en på et værksted som kan lave en til dig.. den er ret simpel og så kan du få den i præcis den størrelse du vil.
0
af: Anonymous

Burgerbøffer

Tak for linket! Den ser perfekt ud - bortset fra prisen. Idéen med at få en smed til at svejse en i rustfrit stål er heller ikke dum. Men i aften bliver bøfferne formet manuelt. Og så bliver bollerne lidt tykkere i dag end sidst. Mmmmh... masser af rå løg, barbequeketchup og agurkerelish!
0
af: Anonymous

Lækre burgers

Tupperware har en fin bøf'former'/presse.
0
af: Anonymous

Lækre burgers

Hej. Jeg har taget et gammelt, 1,5 cm tykt, skærebræt og lavet et hul med et 140mm kopbor. (evt brug stiksav!). Derefter er det bare at "smøre" kødet i med en paletkniv. En perfekt form da jeg kan trykke kødet meget hårdt og formen bliver ens hver gang... Jakob
0
af: Anonymous

Uden mælk

Hej Max Kan man skifte mælken ud med vand? Jeg vil nemlig gerne bage dem til en fødselsdag, men der er en mælkeallergiker i selskabet..

Uden mælk

Ja. Så skal du bare bruge lidt mindre, og de bliver lidt mere seje.