Tarte Tatin - fransk æbletærte eller pæretærte med bund af butterdej

Ingredienser
- 150 gram sukker
- 25 gram smør
- 6 æbler (eller pærer) (ca. 1 kg)
- 1 portion butterdej
Fremgangsmåde
Tag butterdejen ud af køleren/fryseren og lad den varme op til stuetemperatur så den er til at rulle ud.
Tænd ovnen på 200 grader.
Skræl æblerne og skær dem i både.
Smelt langsom alt sukkeret. Pas på det ikke brænder på. Rør rundt hvis det begynder at ryge inden det hele er smeltet.
Rør smørret ud i sukkeret.
Tilsæt æblerne. Brun dem indtil de er gyldne over det hele. Ca. som brune kartofler juleaften. Stykkerne skal være hele, så de må ikke blive alt for bløde.
Når æblerne bliver varmet op begynder der at trænge saft ud af dem. Det danner en tynd sirup i bunden af panden. Den skal koges ind til en tykkere sirup. Ellers bliver butterdejsbunden blød og klæbrig når kagen er færdig.
Rul butterdejen ud så den lige kan dække panden. Pensl evt. flere stykker sammen med et pisket æg.
Dæk panden med butterdej og sæt den i ovnen. Hvis din pande ikke kan tåle at komme i ovnen, kan du bruge et rundt ildfast fad i stedet for. Bare hæld æblerne over i det og dæk det med butterdej.
Prik huller i butterdejen så dampen fra æblerne kan trænge ud.
Sæt panden i en varm ovn på 200 grader i 20-25 minutter.
Bag indtil butterdejen er jævnt gylden.
Vend kagen over på et fad så butterdejen ender nederst.
Spis den gerne lidt lun, med creme fraiche eller flødeskum til.
Tip
Hvis man har nogle muffinforme der ikke er alt for høje, så kan man lave portionsanretninger af denne opskrift.
Bare kom det stegte frugt nederst i formene og så butterdejen oven på. På samme måde som med panden.
Bages på samme måde som med panden.
Turen i ovnen
Smukt og illustrativt. Men du må godt lige huske at sige på filmen, at den skal i ovnen på 200 grader. Ellers skal man til at læse indenad for at regne det ud ;-)Tarte tartin
Super duper - nu er det 3 gang jeg laver den. Jeg kommer dog æblerne over i en tærteform når de er færdige. Presser så dejen ned i siderne og når den er færdig, vender jeg den ud på et fadTak for opskriften :-)
Kan man forbrede den til stadiet lige inden den skal i ovnen og så lade den vente i køleskab eller på køkkenbord indtil da?Tak for opskriften :-)
Jeg har ikke prøvet, man kan ikke se hvorfor ikke. MaxKlumper
Hvad har man gjort galt, hvis man følger opskriften, og når pærerne/æblerne kommer i den smeltede sukker med smør, så klumper sukkeret sammen?Klumper
Du kan have glemt smørret, eller der kan være kommet vand med sammen med æblerne.Klumper
Hej Max Tak for det hurtige svar. Smørret var med, men i stedet for æbler brugte jeg nogle velsaftige pærer, og det er nok skyld i klumperne. Jeg forsøgte igen og lagde kun enkelte skiver pærer i sukkeret og det lykkedes derefter.Skru op for varmen, så smelter det igen