Kikærter er billige, sunde og kan bruges til et utal af retter. Desværre skal de sættes i bløde mange timer før man kan koge dem. Hvem af os husker det? Så ender det som regel med kikærter på dåse, eller med at lave noget andet. Heldigvis kan man tilberede dem på under en time med en trykkoger.
Mælkekefir er ikke så sædvanligt at lave selv, men det er utroligt nemt. Det virker både ved stuetemperatur og i køleskabet. Det sværeste er at få fat i nogle kefir gryn til at starte med. Der skal man "kende nogen der kender nogen". Der er også en helt simpel opskrift på en kefir smoothie.
Pesto er en af de bedste måder at bruge krydderurter på, og man kan lave pesto af næsten alle de "fine" etårige krydderurter. Ramsløgpesto er nok min favorit. En kraftig men fin smag. Ramsløgsæsonen er kortere end nederdelen på en realitystjerne, så det er med at komme af sted når tiden er til det. Dette er også den første video jeg laver som en "vlog" hvor jeg kommer ud af køkkenet og møder verden. Jeg jagter ramsløg I skovene omkring Wannsee nær Berlin.
Gateau marcel er en chokolademousse hvor en del af den bliver bagt, og den anden del fortsætter livet som chokolademousse. Så fra den samme dej får man både bund og fyld. Det er den eneste kage jeg kan mindes at det sker i. Så den er nem at bage, og den smager udelukkende af den chokolade man bruger. Så brug en rigtig god chokolade. Kagen er det værd.
Jeg har ændre mængderne en lille bitte smule fra den originale opskrift, og så bruger jeg lidt revet appelsinskal.
Når man laver noget tit er det vigtigt at det er nemt at lave, og hvis man ved fonden kun skal bruges til suppe, så er det her en god genvej. Den allermest simple fond du kan lave, som kun består af kyllingelår og vand. Normalt er der kød, knogler, grøntsager og krydderurter i en fond. Men når man laver supper så kommer man jo grøntsager og krydderurter i suppe, så behøver det ikke også at være i fonden.
Jeg ved godt at jeg efterhånden har en hel del opskrifter videoer med fond, men for mig er det en helt grundlæggende bestanddel af den mad jeg laver. Om vinteren laver jeg typisk en portion fond hver uge til suppe og saucer, og jeg gider heller ikke altid at skrælle og rense en masse grøntsager til min fond. Så bruger jeg den her.
Sprødstegt kylling er noget af det bedste kød man kan spise. Jeg laver det tit. Særligt når det er en travl uge, og jeg forbereder mad til flere dage til asiatiske retter. Så tager det kun 10 minutter at forberede kødet på selve dagen.
Når man bestiller en asiatisk ret med sprød kylling, er det som regel brystet man får. Men i virkeligheden er låret endnu bedre at sprødstege. Man bruger næsten samme teknik til lår og bryst, men der er alligevel lidt forskel, så det kommer i to forskellige opskrifter.
En af de ting vi alle sammen har dårlig samvittighed over er at spise for lidt grøntsager. Når man så endelig husker at købe grøntsager bliver man overoptimistisk og får købt alt for mange. Så ligger de og bliver bløde i bunden af grøntsagskuffen i køleskabet. Min måde at løse det på er et forberede en masse grøntsager fx om søndagen, så jeg har til en hel uge, eller i hvert fald til flere dage. Det gør det meget nemmere at lige tage in portion grøntsager ud og bruge i en portion suppe, eller til wokmad eller andre asiatiske retter. I denne video beskriver jeg hvad jeg gør og hvorfor.
Når man ved man får en travl uge er det en god idé at forberede sig så de enkelte retter kan lave simpelt. Jeg plejer at lave kyllingeretter i de uger. Derfor forbereder udskærer og tilbereder jeg kylling til så længe som jeg har brug for.
Jeg laver tit den samme slags mad i en uge af gangen. Asiatisk, indisk, fransk osv. Kylling forberedt på denne måde er specielt velegnet til asiatisk uge.
Der er 4 portioner per kylling, så det er bare at gange op med hvor mange måltider du skal bruge. Er I fire i familien så er det en kylling per dag.
Udbening af at kyllinglår er en god teknik at kunne. Det gør det meget nemmere at stege låret på panden. Man kan fylde låret med fx fars, hakkede svampe eller krydderurter. Knoglen kan koges i længere tid til en fond, uden at ødelægge kødet, så man får mere ud af det. Selv bruger jeg det mest til at at lave asiatisk sprødstegt kyllingelår. Den opskrift kommer inden alt for længe. Det er også godt til kyllingelår sous vide at man slipper for at have knoglen med i vakuum posen.
Normalt bliver hvid kartoffelsalat lavet med mayonnaise, men jeg foretrækker en hvid sauce lavet med yoghurt og fløde. Nemt at lave og passer både til hverdag og fest, rødt kød eller grillpølser. Tit har man også alle ingredienserne i køleskabet, så det er hurtigere end at bestille en pizza.
Grøn kartoffelsalat er en god opskrift hvis man ikke lige har noget at lave sovs til kartoflerne med, eller hvis det skal gå lidt hurtigt. Man kan lave det i lige så store portioner som man har gryder til, og kartoflerne kan koges dagen før og stilles på køl, så det er forrygende til fester. Opskriften kan også varieres i det uendelige alt efter hvilken krydderurter man kan lide.
Vinaigrette, eller "olie eddike dressing" som den bliver kaldt, er en meget simpel dressing. Det er en af de opskrifter man skal kunne. Den kan bruges til: tomatsalat, bladsalat, kartoffelsalat, pastasalat, bønnesalat og hvilken salat du ellers kan finde på. Uanset hvad så passer den til. Ok. Måske ikke lige til frugtsalat. Den kan varieres i det uendelige med krydderier, krydderurter og andet.
Denne kage er nem og hurtig at lave! Kagen er både glutenfri, fri for raffineret sukker, vegetarisk og
paleo venlig ;-) Nogle ville endda mene at det er en sund udgave af den velkendte "banankage".
Kagen kan sagtens laves med børnene!
Denne opskrift kræver:
- En foodprocesser eller blender.
- 25 cm springform.
Server gerne kagen med bær eller flødeskum.
Kagen kan spises både varm og kold. Kan holde sig et par dage i køleskabet.
OBS. Jeg har oplevet at det godt kan virke som om at kagen ikke er færdigbagt, selv efter den angivne tid i ovnen. Min erfaring siger mig at dejen sætter sig efter den er kommet ud af ovnen. Hvis kagen spises lun direkte efter ovnen er dejen blød - den kan sagtens spises alligevel.
Video opskrift - De opskrifter jeg har set om at pochere et æg, prøver at gøre det alt for kompliceret. Det er i virkeligheden en meget nem proces og det er en af de bedste måder at tilberede æg på.