Manhatten style amerikansk cheesecake

Ingredienser
- 200 gram digestive kiks (½ rulle)
- 3 spsk smeltet smør
- 1200 gram flødeost, fx mascarpone
- 225 gram sukker (2½ dl)
- 3 spsk mel eller maizena
- Kornene af en stang vanille, eller 1 spsk vanillesukker
- 2½ dl creme fraiche eller tyk drænet græsk yoghurt.
- 4 æg
- 1 revet appelsinskal
- 1 dl jordbærsyltetøj uden kerner.
Fremgangsmåde
Bunden
Blend kiks og smør sammen i en food processer. Eller smulder kiksene med fingrene og bland smørret i.
Bag ca. 10 minutter ved 150 grader.
Ostemassen
Bland det hele sammen i en skål og rør det sammen med håndmixer, grydeske eller kødkrogen på en køkkenmaskine.
Rør så lidt som muligt. Hvis der kommer for mange luftbobler i, så hæver kagen op når den bages. Det er ikke meningen.
Hæld det i springformen oven på den forbagte bund.
Pynt
Fordel marmeladen over kagen i klatter. Kør en kniv igennem så den bliver marmoreret.
Bagning
Bages i ca. 1- 1½ time ved 150 grader. Indtil den interne temperatur er 70-72 grader. Brug gerne stegetermometer de første gange.
Den skal blævre lidt i midten men ikke skvulpe.
Hvis du stikker en kniv ned i midten af den, skal den også være ren når du tager den op.
Bagningen er klart det sværeste. Fordi kagen er så flydende er det er en meget vanskellige kage at få korrekt, hvis man ikke kender teknikken. Selv forskellen på størrelsen af springformen har stor betydning.
Noter
Hvis du bruger min hjemmelavede mascarpone opskrift, så passer det med at du skal lave af 2 liter fløde. Lad den endelig dræne længe. Mindst et døgn. Hvis osten er for flydende risikerer den at skille når der kommer surmælksprodukt i. (Bitter erfaring!)
Kagen er bedst dagen efter.
Ostekage er en variation af en bagt creme.
Surmælksproduktet er vigtigt for smagen af kagen. Uden det smager den bare som en kæmpe creme brulee.
Min bund blev desværre ikke sprød, men ellers lykkedes kagen godt med hjemmelavet mascarpone, så tak for opskriften!
Hvorfor blev bunden ikke sprød? Årsager jeg overvejer: For lidt smør i (3 spsk gør ikke al smulderen fedtet, så der er ikke noget til at adskille det våde lag med bunden) eller måske at bunden ikke fik lov til at køle ned før fyldet kom på?
Hej Max
Vil det være muligt at sous vide denne lækre ostekage? Altså efter selve bunden er bagt i ovnen, og den “rå”ostemassen er lagt på den bagte bund. Tænkte det ville være nemmere at ramme de 70-72 grader på denne måde. Mangler bare tidsangivelse på sous vide metoden.
Mvh Laustrup