Hjemmelavet sirup - minder om ahornsirup
Det mest karakteristiske ved ahorn sirup er den gyldne farve, svagt karamelbrændte smag og et snert af lakrids. Det er det jeg forsøger at ramme. Det smager ikke helt som ahorn sirup, men det smager faktisk lige så godt.
Ingredienser
- 5 dl sukker (2 kopper)
- 2 1/2 dl vand
- 1 lakridsrod
- appelsin
Fremgangsmåde
For at få den gyldne brændte smag frem skal vi karamellisere/smelte sukkeret, men smelter vi alt sukkeret bliver den brændte smag alt for dominerende. Så vi nøjes med at karamellisere det halve.
Smelt 2 1/2 dl sukker i en kasserolle. Gør det ved så lave temperatur at det ikke brænder på. Begynder det at ryge så rør rundt.
Hæld vandet i og bring det i kog igen. Pas på det kan godt sprøjte.
Hæld samtidig de sidste 2 1/2 dl sukker i.
Slå lakridsroden i stykker. Fx med en kagerulle. Den behøver ikke at blive pulveriseret. Bare skil den ad så lakridssmagen nemmere kan trænge ud i siruppen. Kom det i vandet.
Tag skallen af appelsinen. Du kan enten rive den, bruge et juliennejern (min favorit) eller en kartoffelskræller. Pas på ikke at få for meget af det hvide med. Det er bittert. Kom appelsinskallen i vandet sammen med saften fra appelsinen.
Lad det koge sammen ved svag varm, og rør ind imellem rundt indtil det hele er smeltet.
Når boblerne danner en konstant "skum" på overfladen er sirupen færdig. Har du et sukker- eller stege-termometer skal det vise 105 grader.
Si det igennem en metalsigte og det er færdigt.
Læs mere om teorien bag sirup i opskriften Hjemmelavet hvid klar grundsirup.