174
af: Max M Rasmussen
@
delt

Ginger ale eller andre sodavand med brus - uden maskine

Ginger ale - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Ind imellem kom trangen over mig til at lave sodavand selv. Jeg ville specielt gerne eksperimentere med at lave det af usædvanlige smage. Eller prøve at lave min egen cola ud fra nogen af de cola opskrifter der er tilgængelig på nettet. Men jeg er altid gået i står ved sodavands maskinen. Jeg drikker simpelthen ikke sodavand nok til at købe sådan en. Men så fandt jeg en meget simpel opskrift hvor der bruges gær til at lave bruset med. Ligesom i øl og champagne.

Ingredienser

grundblanding

  • ½ ærtestørrelse gær
  • 2 liter vand
  • 2½ - 3½ dl sukker
  • 1 citroner, saften af

smagsstoffer

  • 1-2 spsk revet ingefær (15 gram per spsk skrællet.)

Fremgangsmåde

Bland det hele sammen i en 2 liters sodavandsflaske. Kom det i køleskabet i 12-24 timer.

Si smagsstofferne fra så der ikke er trevler i sodavanden. I mange opskrifter på nettet lader de dem blive i, men det er altså ingen fornøjelse at drikke.

I videoen tilsættes gæren på dette tidspunkt. Men hvis du sætter blandingen i køleskabet for at trække smag kan du sagtens komme den i fra starten. Det begynder ikke at gære før blandingen når stuetemperatur.

Hæld det tilbage i flasken og lad det stå mørkt og varmt i 1-2 dage.

Når flasken er lige så hård at føle på som en købt sodavand er, og den ikke giver sig når man trykker på den, så sætter du den i køleskabet og drikker den inden for en måned.

Noter

Hvis du laver den klassiske opskrift med ingefær og citronsaft behøver du ikke stille det i køleskabet først. Bare klem saften ud af den revne ingefær og ned i vandet. Så kan du gå direkte til gæringen.

Grundblandingen kan du lave ens i nogenlunde alle slags sodavand. Smagsstofferne kan du udskifte efter behov og lyst.

Idéen er at man laver en saft som er tilpas kraftig sur og sød til at man kan drikke den uden brus.

Kog fx saft af nogle bær, bland sammen med grundblandingen og så smag til med citron.

Man tilsætter så en lille smule gær, så den kan udvikle kulsyre. På den måde kommer der naturligt brus i.

Opskriften kan bruges på alle slags saft og limonade. Bare smag til med sukker og citron indtil det smager som du har lyst til.

Du kan også købe færdigt sodavandsekstrakt.

På grund af gæret er der en lille smule alkohol i sodavandet ca. 0.6%, men ikke nok til at man kan blive beruset. En 2 liters flaske svarer til mindre end én øl.

Brug plastikflasker i stedet for glas, og lad den ikke stå for længe ude. Jo længere den står jo mere kulsyre får du. Det giver mere brus, men også risiko for at flasken springer i luften.

Mere alkohol

Vil du have mere alkohol i den, så lad være med at komme låget på, men dæk hullet i flasken med cellofan som du holder fast med elastik. Jeg vil skyde på at der bliver lavet ½% alkohol per døgn. Så efter 1 uger har du øl, og efter 2 har du vin :-D

Gæret spiser sukker for at lave alkohol, så jo mere alkohol der er, jo mindre sød er den.

Du kan også købe ølgær. Det smager mindre af gær.

Når du er tilfreds med den så kom låget på, og lad den stå den samme tid og gære som den "alkoholfri" version, så du får brus i den. Og kom den så så i køleren!

Husk den er levende, så hvis den mister brus, kan du bare give den 12 timer ved stuetemperatur med låg på, og så er bruset tilbage. Det trick virker ikke med købesodavand ...

Smagsstoffer til andre opskrifter

Du bestemmer selv om du også vil komme ingerfær i disse opskrifter. Jeg plejer det. Det er en herlig nem opskrift at eksperimentere med. En 2 liters flaske fylder ikke meget i køkkenet.

Alle opskrifter smages til med sukker og citron inden den gærer.

te

Kom 2-3 spsk tørrede teblade i blandingen. Du behøver ikke koge teen. Faktisk bliver det bedre uden. Mindre bittert. Det er det der hedder sol-te.

appelsinsmag

Kom 2-3 appelsiner eller 3-4 dl appelsinjuice i.

grape

Kom saften af 1-2 grapefrugter i.

hindbær

Kog 300 gram hindbær med lidt vand i 20 minutter. Bland den udkogte saft i.

Limonade

3 citroner + 3 dl sukker og ingen ingefær

Cola

Jeg har ikke fået prøvet "Open Cola" opskriften endnu, men den er her hvis du skulle føle trangen: http://www.colawp.com/colas/400/cola467_recipe.html

En primitiv gaslås - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Feeeedt!

Super sej opskrift - og hjemmeside i det hele taget!! MVH Laura
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

Jeg har været i gang med at lave hyldedrik, som jeg plejer, men der var ikke plads til den store gryde i køleskabet, så den stod på gulvet i køkkenet i 3 dage. Og så var det jo at jeg opdagede at der var kommet brus i da det skulle hældes på flasker. Nå, men det smager forrygende og det synes min datter på 4 år også...og her er det så at jeg lige har brug for lidt input. For jeg aner jo ikke hvad alkoholprocenten er om det overhovedet er forsvarligt at servere det for hende. Opskriften på den hyldedrik jeg laver er som følger: 5 l vand, 50 skærme hyld, 2 øko citroner, 400 gr. sukker og så sødemiddel for resten (i et forsøg på at lave en knap så kalorieholdig drik).Altså ingen gær hvorfor gære det så??Slutteligt; tak for en superfed hjemmeside, som jeg ofte benytter mig af.

Sodavand ved et uheld :-)

Når det hæver så kort tid er der typisk under en halv procent. Så jeg ville roligt lade mit barn drikke. Der er noget mere diskussion under min ginger ale opskrift. Bare få den på køl så den ikke springer flaskerne i luften. Du kan lade den koge op. Det vil fordampe alkohol og stoppe gæringen.
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

Nå ja! det med at koge den op havde jeg ikke tænkt på - go' ide. Kan jo altid tage lidt fra som de voksne kan drikke ;-)
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

Nu skriver du ikke hvordan du har behandlet ingredienserne før du blandede det sammen. Men hvis du bare har skyllet det værste af hylden, så kan du muligvis have fanget en vildgær som det kaldes. Gær lever frit i naturen og hvis man har lyst til at eksperimentere kan man "fange" en gær selv ved at stille en kop udenfor med en vand/mel blanding. Det skal dog siges at man godt kan være uheldig at fange en gærtype som giver en kraftigere gærsmag end normalt.

Sodavand ved et uheld :-)

Ha. Så lige at dette er ginger ale opskriften :-)
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

ja - mere eller mindre :-)
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

Nå,ja glemte lige at tilføje 5 spsk. citronsyre til opskriften.
0
af: Anonymous

Sodavand ved et uheld :-)

Hejsa, der er sket det at din hyldeblomstdrik er begyndt at gære. Sukkerholdigt væske + varme + tid (blot et par dage) giver gæring - også uden gær :) M.h.t alkoholen så er der næsten ikke noget i - måske 0,1-0,3 % vil jeg tro, hvis den ikke har stået mere end 3 dage :)
0
af: Anonymous

Sodavand

Kan børn drikke det ???

Sodavand

De bliver ikke fulde, hvis det er det du tænker på.
0
af: Anonymous

Øl :)

Kan man godt lave øl på denne måde ? og var det ikke noget at give sig i kast med? :) hammer god side du har. mvh Henriette

Øl :)

Øl er mere besværligt og nemmere at få til at blive dårligt. Jeg har set en del simple ølopskrifter rundt omkring. Men jeg er ikke nået til dem endnu.
0
af: Anonymous

Øl fra flere belgiske klostre, er lavet på den måde - uden gær, men med vildgær.

0
af: Anonymous

Lugt ?

Hej, Rigtig spændende med hjemmelavet ginger-ale!! Vi undrede os dog over, at sodavandet lugtede af dårlige æg! Er det normalt ved gæring, eller er der gået noget galt? Smagen og brusen var som den skulle være. Tak for et godt site

Lugt ?

Dårlige æg skal det ikke lugte af. Det er svovlbrinte forbindelser. Det plejer dog ikke at ske i løbet af et døg. Men den kan sagtens lugte lidt gæret, og det betyder ikke noget. Uden at lugte til det kan jeg dog ikke sige hvad det er.
0
af: Anonymous

gæring

Hvordan kan det være at den skal stå koldt, uden at ville lægge hovedet på blokken for det, men jeg dog at gæringen ville gå hurtigere ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Mvh. Reo
0
af: Anonymous

gæring

Den skal først stå i køleskabet for at trække smagen ud af smagsstofferne, hvis disse ikke er flydende. Dernæst skal den stå ved stuetemperatur imens den gærer. Til sidst skal den i køleskabet så den ikke eksploderer.
0
af: Anonymous

Ginger ale - endnu enklere

Den virkelig hurtige version af ginger ale, som jeg laver, er ikke helt fra bunden, men se her: Riv frisk ingefær fint på et microplane rivejern, og klem saften af med fingrene. (Eller, må jeg tilstå, jeg laver en enorm portion i min saftmaskine. Det holder sig fint i køleskab i en uges tid. Jeg bruger også ingefærsaften til marinader, til at pifte diverse juicer op, til wok mad og meget andet.) Pointen: rå ingefær saft er dejligt i sodavand. Pres saften af nogle limes og/eller citroner.(Igen: jeg laver en stor portion som opbevares koldt og anvendes i løbet af maks en uge.) Lav en simpel sukker sirup af ½ vand ½ sukker (efter volumen) og kog den godt igennem i ca 4-5 minutter. Køles ned.(Jeg laver også altid en stor portion og har siruppen stående på flaske. Holder sig uendeligt, og har mange anvendelsesmuligheder.) Køb nogle store flasker billig danskvand. Jeg holder ingredienserne adskilt, så kan alle få den smagsblanding af syrlighed/sødme og ingefær/citrus som de vil have. Dette forhold fungerer dog godt for de fleste: 1 spsk. ingefærsaft 1 spsk. citrus saft (enten citron eller lime eller blandet) 1 - 2 spsk. sukker sirup Hældes i et højt glas og fyldes op med dansk vand. Jeg har ikke prøvet kvalimad versionen, så jeg kan ikke udtale mig om forskellen. Jeg synes dog min ingefær drik smager dejligt, og jeg kan godt lide friskheden i at smagsstofferne ikke har været varmet op, og alle vitaminer derfor bevares. God fornøjelse. Vh Katrine Kirk
0
af: Anonymous

De vitaminer får du så ikke gavn af, da der er sukker i, det er derfor mange tror på de officielle anbefalinger om hvor mange vitaminer vi skal have... Sandheden er dog en helt anden, for den eneste grund til at man har brug for alle de vitaminer, er fordi 99.999999999% af verdens befolkningen, ikke spiser som de er skabt til, og sjovt nok alle de vitaminer de anbefaler, er kun i varer der også indeholder kulhydrater, problemet er så bare, at Glukose og Vitaminer kæmper om den samme plads i kroppen, og det er sukkeret der vinder den kamp :S

0
af: Anonymous

Hov glemte lige...

Hov glemte lige at rose din fantastiske side, min første kommentar skal i hvert fald ikke være uden taknemmelighed for alt det arbejde du lægger i denne side og som jeg værdsætter højt. Når jeg har brug for kulinarisk adspredelse kigger jeg herind og bliver inspireret til lave nyt, bedre og nogen gange også sundere mad end jeg ellers ville have lavet. Mange tak for at du gider og jeg håber du vil blive ved med at producere indhold af denne høje kvalitet. Mvh. Reo
0
af: Anonymous

Hov glemte lige...

Bare rolig. Jeg bliver ikke fornærmet hvis du går lige til biddet med spørgsmål :-D Og jeg er også glad for at få påpeget fejl og uklare passager. Og ja jeg stopper ikke foreløbigt.
0
af: Anonymous

Sukker %

Hvor meget sukker er der tilbage efter gæring - syntes 2-3 dl. sukker lyder af meget.
0
af: Anonymous

Lyder Lækkert...

Lyder lækert vil selv prøve det nu
0
af: Anonymous

Tørgær

Ja, måske er det et dumt spørgsmål.. Men kan man bruge tørgær?

Tørgær

Tørgær er det samme som alm. gær, det er bare behandlet anderledes. 1/4 - 1/8 tsk fuld burde række.
0
af: Anonymous

alternative gærtyper

Hejsa, fantastisk blog, du har - det er virkelig en kilde til stor inspiration! Jeg ville gerne spørge dig, om du har erfaring med anvendelse af ølgær - hvor meget skal der i til din portion? Og er der en type, som specielt egner dig til ginger ale? Mange tak!

alternative gærtyper

Bagergære *er* ølgær. Men man kan bruge de fleste former for gær. Har dog kun prøvet med bagergær, da jeg er helt tilfreds med resultatet.
0
af: Anonymous

Alkoholfri

Hej har man mulighed for at lave den alkoholfri? Hvis ja, hvordan? mv yusuf ;D

Alkoholfri

Der er ikke meget alkohol i. Omtrent som når man hæver/gærer et brød. Forskellen er dog at alkoholen stort set bliver bagt ud af brødet. Men helt uden alkohol kan man ikke lave det. Ikke så længe man bruger gær. Men der er ikke så meget alkohol I at man på nogen måde kan mærke det. Uanset hvor meget man drikker. Jeg har også en metode hvor jeg har en bøttefuld med 2-4 dl vand stående. Så hakker jeg ca. 2 tsk ingefær hver dag, og blander det med 2 tsk sukker. Det kommer jeg i vandet og rører rundt. Når jeg har gjort det en uges tid eller to, så begynder det at boble. Det er en slags surdej til ingefær. Jeg bruger så et par deciliter af det i stedet for gær. Det virker fint og det smager godt. Jeg har læst at det ikke er gærkulturer man får ud af det, men en form for mælkesyre bakterier. Derfor skulle det ikke producere alkohol. Det har jeg dog ikke kunnet kontrollere fra pålidelige kilder, så jeg er ikke sikker. Eneste andet alternativ jeg kender til er en sodavandsmaskine. Men det er jo ikke lige så sjovt.
0
af: Anonymous

Alkoholfri

Fed side - og lækkert med alle de videoer. Jeg skal helt sikkert selv i gang med at teste nogle varianter. Har du prøvet at lave en tonic? En anden ting, er der nogle råvarer som giver sodavanden en kortere holdbarhed? Noget man skal passe på med? Mvh drinksnørden Bo

Alkoholfri

jeg har ikke prøvet med tonic. ved faktisk ikke hvad der skal i sådan en ... andet end kinin :-S Jeg ved ikke om der specielt er noget man skal passe på med. Ud over jordbakterier. Men der er ikke noget der forhindrrer at man giver der et kort opkog hvis man er nervøs. Inden man tilsætter gæren selvfølgelig.
0
af: Anonymous

Alkoholfri

Ok. Det er fordi jeg tænker på at kombinere din metode med nogle af de ting de snakker om i denne tråd: http://forums.egullet.org/index.php?/topic/41431-tonic-water-and-tonicquinine-syrup/page__p__581892__hl__tonic__fromsearch__1#entry581892 Der skal så købes noget kinin pulver, men ellers lyder det til at lade sig gøre.

Alkoholfri

Det ser også spændende ud. Jeg har mest forsøgt mig med cola lavet af appelsiner, citroner og krydderier. Dvs. de ting som ciolafabrikanterne tilsætter som æteriske olier prøver jeg at bruge "rå", og jeg rammer faktisk noget der er meget cola agtigt. Men som alligevel er noget helt andet. Mere komplekst i smagen. Jeg arbejder dog stadigvæk på en endelig opskrift.
0
af: Anonymous

cola

Hej MAxim Hvordan gik det med dine colaforsøg? Hilsen, Jacob
0
af: Anonymous

cola

Langsomt. Jeg drikker ikke så meget sukkervand osv. så jeg er ikke super motiveret :-D Tror faktisk ikke jeg har lavet forsøg siden mit forrige svar.
0
af: Anonymous

Ginger ale delicious

ORV! Dette er helt fantastisk! Det glæder jeg mig til at prøve!
0
af: Anonymous

sprite

jeg ved at sprite er en slags limonade, men hvad ville en god opskrift på sprite være.
0
af: Anonymous

Vand Kefir istedet for gær

Tak for en informativ side!! Faldt lige over denne med hjemmelavede sodavand. Jeg har set dem blive lavet med probiotic istedet for gær, eller vandkefir og nogle stedet med Kombuchasvampen. Kefir lavede jeg æble-brus af her i sommer, smagte friskt og skønt og med god brus. Vandkefir svampen er lidt anderledes end den traditionelle kefir til mælk. Jeg tog en skefuld kefir og en liter ufiltreret æblemost. Lod den stå på køkkenbordet i 2-3 dage og vupti lækker æblebrus. Tone Fryd
0
af: Anonymous

Open Cola

Læste lige "opskriften" - Haha hillemænd. Ja det er ikke for tøsedrenge. Skriv endelig hvis du får gennemført et forsøg på at lave cola. Måske skulle du lade en kanariefugl smage først - medmindre du er glad for den ;-)

Open Cola

Jeg har eksperimenteret med at bruge de originale ingredienser fra opskriften som rene råvarer. Altså rigtige kanelruller i stedet for æteriske olier af kanel. Appelsinsaft og skaller i stedet for æteriske olier af appelsin. osv. Så kan man faktisk lave noget der smager af cola, men meget mere friskt.
0
af: Anonymous

Mere brus

Jeg har lavet et par sodavand efter hånden. Både Appelsin, hindbær og Blåbær. Dog har jeg et problem med brus. Syntes ikke jeg får nok brus i sodavanden. Det gære rigtig nok, flasken bliver hård efter 1-2 dage, men vil gerne opnå mere brus. Er der noget du kan anbefale? Jeg har hørt man kan bruge champagne gær til at give mere brus. Men han du noget du kan anbefale?

Mere brus

Jeg plejer bare at lade den stå ude i varmen i længere tid. Hvis jeg har drukket af en flaske og syntes den begynder at virke lidt flad, så lader jeg den lige stå ude natten over så der kommer brus igen. Det eneste jeg kan komme på som du skal passe på er hvis der er skaller med i smagsgiverne, så er de højst sandsynligt sprøjtet med noget svampedræbene. Det bedste er at købe økologisk frugt der ikke er sprøjtet. Det næsbedste er at vaske frugterne i varm opvaskevand. Det fjerner det meste af sprøjtegiften. Frugterne tager ikke skade af en tur i varmt vand. Det er som en soldag sydpå.
0
af: Anonymous

Gær/bagepulver

Hejsa, jeg har prøvet at lavet de hjemmelavede sodavand, men hver gang den har gæret færdig og er klar til at blive drukket, så når jeg tager skruelåget af, så lugter det jo meget af gær selvom jeg ikke har puttet ret meget gær i. og kan bagepulver bruges istedet for gær til blandt andet brus og at sodavandsflasken bliver hård? Håber du vil svare, Knus mads.

Gær/bagepulver

Det er rigtigt det har lidt gærlugt. Men det smager ikke af gær. Du kan ikke bruge bagepulver. Eneste anden løsning er en sodavandsmaskine, eller at bruge en anden slags gær.
0
af: Anonymous

Mere smag?

Hej Max Super ide. Skal helt sikkert prøves. Tjekkede et par opskrifter. Kan det passe at der trækkes lidt mere smag ud hvis man tilsætter lidt vinsyre?

Mere smag?

Det har jeg ingen anelse om. Jeg kan ikke se hvad det skulle gøre som citronsaften ikke allerede gør.
0
af: Anonymous

Gær til

Hejsa! Jeg ved ikke om du (eller andre i tråden her) kender til den grundlæggende fremstilling af gær til øl og vin?!...hvis du gør, måske kunne give mig et par tip til hvordan jeg kunne lave min egen gær, som jeg forventer at bruge til mit komme projekt brændnældeøl. Det eneste jeg har kunne finde, er denne pige fra Japan som selv laver gær til brød: www.youtube.com/watch?v=w-GmnAD4J7E Brændnældeøl - River Cottage: www.youtube.com/watch?v=H1TtgOpe_90 På forhånd tak Anders

Gær til

Gær laver selv gær ;-) Gær, vand og sukker giver mere gær. Men hvorfor dog lave det selv? Det bliver meget svært for dig at lave en opskrift du kan stole på. Det gær vi køber i butikkerne er ølgær og det bliver brugt fordi det virker godt.
0
af: Anonymous

Hvorfor cellofan?

Hej Max Hvad forskel gør cellofan kontra låg ift. alkohol procenten? Har lige sat en omgang med hindbær på køl, men vil gerne have noget der minder om cider i alkoholprocent efter den har gæret og fandt i denne forbindelse din side med cellofan tricket - men jeg vil også gerne forstå hvad der sker, så gider du uddybe det lidt? På forhånd tak, Annemette Engell Hansen
0
af: Anonymous

Hvorfor cellofan?

Og lige et tillægs spørgsmål :) Hindbær versionen har nu stået og gæret i 1½ døgn. Umiddelbart ser det ud som om gæren ligger sig i toppen og danner "fnuller" - en del af det ser ud som om det bliver til skum og en del har lavet "store" fnuller i flasken. Jeg har passeret det omhyggeligt efter 1 døgn i køleskab og har derefter tilsat gæren (champagnegær). Har du nogen erfaring med at det gør dette? Annemette
0
af: Anonymous

Fantastisk

Har siddet og leget med noget med at lave ginger ale selv og det fungere ikke super godt, men med din opskrift vil jeg give mig i kast med det atter engang, muligvis også nogle af de andre interessante opskrifter. Igen tusind tak