192
af: Max M Rasmussen
@
delt

Pizza - formning og bagning

Pizza med løg, olie og timian - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Uanset hvordan man laver sin pizzadej eller hvilket fyld man kommer på, så skal pizzaen formes og bages. Jeg prøver her at beskrive teknikkerne bagved.

Forming af pizza

Generelt så er det meget nemmere at forme en god dej end en dårlig eller middelmådig dej. Den bliver simpelthen mere elastisk og formbar. Så hvis du har tid så lav dej der hæver så længe som muligt.

En våd dej er også nemmere at forme end en tør dej.

Jeg har en generel artikel med video om formning af brød. har du tid, så prøv at se den. Det er meget de samme teknikker der bruges.

Når pizzadejen er først har hævet, er formet til en kugle og har hævet anden gang, så er det tid til at lave den flad så den kan bages.

Man kan sagtens bruge en kagerulle. Det har dog den ulempe at man så presser sin pizza helt flad. Den bliver simpelthen ikke så luftig og fyldt med store uregelmæssige huller. Så rigtige entusiaster former dem i hånden :-D

Når man køber pizzaer så er de ensartet formet og helt runde. Det er sjældent at ens egne pizzaer bliver det. Man kan godt hvis man vil. Man skal bare være omhyggelig.

Det er som regel også et tegn på at de er bagt med en ret tør dej. Jeg foretrækker våd til mellemvåd dej til mine pizzaer, og de har det med at blive lidt mere uens i udseendet. Dejen er simpelthen sværere at styre.

Personligt foretrækker jeg også det rustikke og uens udseende som pizzaerne ofte har i italien.

Pres og træk teknikken

Det er den klassiske teknik, som er nem og effektiv. Når man endelig kan den :-S

Læg kuglen på en overflade. Pres den forsigtigt så flad som muligt med hænderne. Prøv at punktere så lidt luftbobler i den som muligt.

Pres på midten af dejen med den ene hånd og træk samtidig kanten af dejen væk fra midten med den anden hånd. Træk forsigtigt så du ikke laver huller.

Træk kanten væk hele vejen rundt.

Flyt "pressehånden" lidt væk fra midten. Træk kanten væk med den anden hånd. Ud for der hvor du presser.

Flyt begge hænder og gentag.

Hvis du kan mærke at dele af pizzaen er tykkere, hvor den skulle være trukket ud, så går du indefra og ud igen på det stykke. Indtil toppen er jævnet ud.

Fortsæt indtil du har en flad pizza med en lille kant. Kanten holder fyldet på plads. Og pizza bages ved så høj temperatur at man ikke vil have at fyldet ryger ud i ovnen. Det giver alt for meget røg.

Olie presse metoden

Det er nok den nemmeste teknik, men den kræver at du laver pizzaen på bagepapir.

Læg kuglen på bagepapiret som pizzaen skal bages på.

Kom godt med olie på fingrene og brødkuglen.

Pres dejen med fingerspidserne. Begynd i midten og så pres ned og ud af. Flyt fingrene lidt ud mod kanten pres ned og ud osv.

Når du har gjort det én gang så gentag indtil pizzaen har den rette form.

Tyngdekraft metoden

Metoden er lige som at vende pandekager i luften. Det ser godt ud og er hurtig og effektivt. Men der kommer altså noget dej på gulvet indtil man kan den ...

Den kræver en god, våd elastisk dej. Ellers er det næsten umuligt.

Pres kuglen lidt flad med håndfladerne. Træk i kanterne.

Kom så den let flade dej oven på dine knoer, som du holder opad foran dig. Dine hænder skal form en omvendt skål. Bliver den for spids går der hul på dejen, bliver den for flad kan du ikke styre dejen.

Drej så dejen rundt og træk den forsigtigt længere indtil den har den rette form.

Du kan kaste den op luften imens du snurre den rundt. Det strækker også dejen ud. Når du først kan teknikken er det faktisk ikke så svært.

Bagning af Pizza

Bagning af pizza er nemt...

  1. Lav en pizza der er så tynd som muligt
  2. Der må ikke være æg, smør eller mælk i dejen. Så brænder den på inden fyldet er stegt færdigt.
  3. Tænd ovnen i god tid. Gerne en time inden du bager den første pizza.
  4. Skru helt op for din ovn. Jo varmere jo bedre.
  5. Har du en bagesten så brug den endelig.
  6. Bag indtil der begynder at komme mørkebrune toppe på fyldet og skorpen er gylden.

Lad den hvile 10 minutter inden du spiser. Pizza er et brød, og brød skal køles af inden det er færdigbagt. Pizza skal være varmt. Ikke brændende.


Med almindelig bradepande i almindelig ovn

Lav pizzaen direkte på bagepapir.

250 grader i ca. 10-15 minutter.


Med bagesten af sten

Lav pizzaen på en pizzaspade, kom den i ovnen med det samme.

Bag direkte på bagestenen.

Du kan også lave den på bagepapir. Det gør ikke en kæmpe forskel.

250 grader i ca. 8-12 minutter.


Med bagesten af metal

Lav pizzaen på en pizzaspade, kom den i ovnen med det samme.

Bag direkte på bagestenen.

Du kan også lave den på bagepapir. Det gør ikke en kæmpe forskel.

250 grader i ca. 6-7 minutter.

300 grader i ca. 3-5 minutter.

 

Jeg har en artikel om bagesten, som er relevant og vigtig i forhold til at bage pizza. Den vil jeg anbefale at læse.

Bagestene til pizza - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Hej og tak for en fremragende pizza-instruktion! Og en helt særlig tak for den specielle behandling af pizza af våd dej. Den var lige, hvad jeg stod og manglede - fordi jeg kan lide at bage pizza, når jeg alligevel har gang i en - våd - brøddej!🌹👍

0
af: Anonymous

Bagesten af metal

Hej Max Tusinde tak for din pizza-serie. Meget inspirerende og den står helt klart på pizza i morgen :-) Bare lige et spørgsmål om din støbejernsplade. Hvor har du skaffet den og ved du om de fås endnu? Tak skal du have. Hilsen Ole

Bagesten af metal

Det korte svar: der står mere om det i artiklen om bagesten. Det længere: Dancook sælger støbejerns pizzasten. Jeg købte hos XL Byg. De sælger dem vist i Bilka for tiden. Ud over det har jeg fået lavet en bageplade i 8mm stål (30*40 cm) hos en skibssmed. Det kostede et par hundrede. Kanon investering. Du må selv finde en smed i nærheden. Alle kan lave det.
0
af: Anonymous

Bagesten af metal

Weber laver plader af støbejern til deres gasgrill. De må kunne bruges i ovnen.
0
af: Anonymous

Bagesten af metal

Åh ja det vil jeg ogsa gerne vide
0
af: Anonymous

Bagning

Hej Først mange tak for en super side. Mine pizzaer har det med at få en stenhård skorpe når jeg bager dem. De bliver bagt på max temp., hvilken er 275grader. Hvad gør jeg galt?
0
af: Anonymous

'stenhård pizza'

Lyder som for meget mel i dejen. Eller prøv med lidt olie i dejen. Det kan selvfølgelig også skyldes, at du simpelthen bager for længe...
0
af: Anonymous

Varmluft?

Tak for en super god hjemmeside med dejlige opskrifter. Bruger du varmluft eller alm. Varme i ovnen? Mvh Meget glad bruger

Varmluft?

Jeg bruger næsten altid varmluft. Ellers skriver jeg det i opskriften.
0
af: Anonymous

Bagning af pizza

Min erfaring er at pizza lavet på en pizza sten i kugle-grillen er det bedste man kan få. Personligt synes jeg selv at de er bedre end dem der er lavet i en stenovn. Grillen skal tændes op ca 2 timer før man bager, først 1 time hvor kullene bliver godt varme, herefter 1 time hvor pizza stenene bliver varmet op. Jeg plejer at flytte kullene ud i siden af grillen så man bager pizzaerne med indirekte varme. De bliver super sprøde og får lige to hak op af smagsstigen pga kullene. Det er aldrig lykkedes mig at lave en rigtig god pizza i ovnen, men det skyldes måske også tildels at det er en gasovn, der i øvrigt heller ikke har varmluft.
0
af: Anonymous

Bagning af pizza

Jeg har nøjagtigt samme erfaring. Jeg lægger kullene i kuglegrillen i en cirkel langs kanten så pizzastenen præcis ikke har kul direkte under sig og varmer stenen op med låget på grillen. En halv time kan vist også gøre det. Herefter kan jeg tage låget af, glide en pizza over på stenen fra pizzaspaden, og på med låget igen. 5 minutter efter er der fantastisk pizza. Jeg bruger også pizzastenen i ovnen nogle gange, men modsat kuglegrillen taber pizzastenen varmen så snart jeg begynder at bage pizzaer. Efter 1-2 pizzaer er der ikke nok varme i stenen længere. Så en almindelig standard ovn fungerer... men kuglegrillen er helt fantastisk.
0
af: Anonymous

Haha

Den slutning!!! :)
0
af: Anonymous

Kun undervarme?

Hej Max Fantastisk lækker side. Jeg elsker dine videoer - du har en lige så fængslende stemme som Thomas Winding :-). Jeg har læst flere steder, at folk slukker for overvarmen i ovnen når ovnen (og stenen) er helt varm. Det er ikke noget du har forsøgt dig med? Mvh, Thomas

Kun undervarme?

Nej. Jeg kan godt lide en godt overvarmet overvarme også. De der næsten brændte mørke toppe giver en god smag. Som alle andre syntes jeg at stemmen lyder noget anderledes inde fra. Men jeg har da vænnet mig til at høre den optaget :-S
0
af: Anonymous

Et lille tip

Laver man pizzaen i alm. ovn i bradepande kan det anbefales at opvarme bradepanden før pizzaen kommes på. Så får man den gode sprøde bund.
0
af: Anonymous

Et lille tip

Det er da en rigtig god idé, den har jeg ikke tænkt på før... Tak vil jeg prøve næste gang jeg laver pizza
0
af: Anonymous

Super opskrift!

Denne opskrift + min Forno( www.morso.dk/produkt/morsoe-forno ) er bare et absolut drømmematch!
0
af: Anonymous

i grill med sten

Jeg har en pizzasten fra Weber, og kom til at tænke over hvordan den bedst bages (pizzaen - ikke stenen) i en Webergrill. Direkte eller indirekte varme?

i grill med sten

Jeg har dårlige erfaringer med det, men indirekte er den eneste måde, ellers bliver stenen alt for varm.
0
af: Anonymous

Kan den forbages og fryses??

Hej Naar man har Teenagere I huset :-) Der er altid en soegen efrte mad naar de kommer fra skole derfor dette spoergsmaal. Kan man forbage og fryse bundene? saa de er lige til at komme fyld paa og bage?? Saa er de da I det mindset ogsaa noget mere naeringsrige end koebepizzaer og smager med garanti ogsaa bedre Mvh Dorte
0
af: Anonymous

Kan den forbages og fryses??

Ja det kan du. Jeg plejer at forbage dem med kun tomatsovsen på. - max
0
af: Anonymous

Hej. 

Hvor længe forbage du den så, og ved hvilken temperatur? Og behøver de fryses først. Overvejer nemlig at forbage dem her i eftermiddag, og så lave færdig til aften. 

Mvh. Pia

0
af: Anonymous

Pizzaformning

Flot artikel du har skrevet. Jeg vil lige tilføje en metode som jeg faldt over i en eller anden bog. Man kan forme pizzaen over en skål med bunden i vejret. Jeg har faktisk lige set det praktiseret på en tysk motorvejscafé (en af de nye lækre, hvor de laver maden når den bliver bestilt). Damen havde en rustfri halvkugleform, som hun formede dejen over. Det virkede også. Jeg har aldrig opnået øvelse nok til at kunne forme dejen i luften. :-) /Sejer

Pizzaformning

Hvis du kigger på den nyeste video med æltet pizzadej, så har jeg brugt teknikken i den. Tal lige om at internettet er interaktivt :-)

Pizzaformning

Det lyder faktisk som en rigtig god idé. Den skal jeg have afprøvet.
0
af: Anonymous

fantastisk kartoffel pizza

Først og fremmest tak for et genialt site.. synes bare jeg vil bede dig prøve at lave kartoffelpizzaen i videoen ovenfor, med mascarpone, rosmarin, og eventuel et stænk reven citronskal... Det smager himmelsk. endnu en gang tak for kvalimad
0
af: Anonymous

fantastisk kartoffel pizza

Hvis man ikke har en bagesten kan man varme en god metalpande op(uden fedtstof) på komfuret og så stege/bage den ca. 3 minutter og derefter i ovnenen(på gril). Det er lettest hvis man bare starter med at putte dejen på panden og så derefter fyldet mens den "steger". Du kan få en meget højere temperatur på din pande end du kan i din ovn så derfor får du en meget bedre bund. Kan din pande tåle at gå i ovnenen kan du evt. bare flytte hele panden over i ovnenen når den har fået 3 minutter på komfuret.