271
af: Max M Rasmussen
@
delt

Håndlavet frisk pasta - hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Der er efterhånden mange der har en pasta maskine, men hvis man er rigtig hardcore, så laver man det i hånden. En kagerulle og en kniv er det eneste man har brug for. Det sjove er at det faktisk ikke tager længere tid at lave det i hånden ... Men det er lidt hårdere for armene. Ok. En maskine er nemmere, men det er sjovt at lave det hele i hånden.

Ingredienser

Nok pasta til 4-5 personer. Eller 2 italienere ...

  • 2 æg
  • 4 håndfulde mel med top (ca 4-6 dl)

Fremgangsmåde

Blanding

Kom melet op på et bord, og lav en fordybning i det.

Hæld æggene op i melet.

Ælt mel og æg sammen.

Æltning

Når dejen bliver mere fast, så ælt den ved at presse den flad, og folde den på midten. Fortsæt i omkring 10-15 minutter.

Er dejen for tør, så kom lidt vand i den. Er det helt galt, så tilsæt et æg mere. Er den for våd, så bare brug mere mel.

Når dejen er glat og minder om modellervoks eller marcipan er den færdig.

Det meste gluten er trukket ud af melet, og dejen er blevet meget eleastisk. Hvis du forsøger at rulle den ud med det sammen, vil den trække sig sammen igen. Lad den derfor hvile i 15-30 minutter. Det får gluten til at slappe af, og den er meget nemmere at rulle ud.

Udrulning

Brug en kagerulle, som kun består af en rund stok til at rulle pastaen flad med. Et oversavet kosteskaft er ganske udmærket.

Når dejen bliver så tynd at den er svær at presse sammen, så rul dejen rundt om stokken.

Sørg for at der er godt med mel på pastaen. Det er for træls (ja jeg er fra Århus) lige pludselig at stå med et dejhylster til sin kageruller som ikke kan skilles ad i lag. Bare dyp hænderne i mel, og så fordel det over dejen med håndfladerne. Jo mere våd din pastadej er, jo mere mel skal der på.

Det er desværre et håndværk, så det kræver lidt øvelse at få fornemmelse for det.

Når du har fået pastaen trykket mere flad så rul den af kagerullen og begynd forfra.

Når du kan se din bordplade igennem pastaen, eller bogstaverne i en avis, så er den færdig. (Du skal ikke kunne læse avisen, blot se at der er bogstaver.)

Rul så pastaen omkring kagerullen en sidste gang, og skær langs den i et enkelt snit, der skærer igennem alle pasta lagene. Så får du aflange lasagne plader.

Hvis du vil lave pastastrimler. Enten de brede tagliatelle eller det tynde spagetti, så skal du bare lægge lasagnepladerne sammen på den lange led. Fold dem på midten, og fold så de to lag på mindten osv. osv. indtil du har en "pølse" der er til at skære i "skiver".

Hver skive så bliver til en strimmel paste.

Tilberedning

Den friske pasta skal koge i ca. 2 minutter. Tilsæt ca. 1 spsk salt til 3 liter kogevand.

Hjemmelavet tørret pasta. - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Pas. Eller alm. Æg?

Hej Kan man godt bruge pastireserede æg, eller skal det være alm?
0
af: Anonymous

Pas. Eller alm. Æg?

Jeg vil anbefale almindelige æg, men hvis man har pasteuriserede æg i overskud kan man sagtens bruge dem.
0
af: Anonymous

Pas. Eller alm. Æg?

Okay mange tak!
0
af: Anonymous

Mængden af pasta

Jeg havde aldrig prøvet at lave pasta før, men fulgte bare dine gode instruktioner. Rullede dejen med en kastepind fra Kubb spillet (ja, det kan de åbenbart også bruges til), og resultatet blev over al forventning. Lige en kommentar til mængden af pasta: ud fra to æg og 4-5 dl mel fik jeg ca. 250 g pasta. Altså hvad der svarer til en almindelig pakke pasta fra butikken. Ved ikke hvordan det er hos andre, men hjemme hos mig er det kun nok til 2 personer. Tak for en meget spændende side. Mvh. Andrea
0
af: Anonymous

Mængden af pasta

En god tommelfinger regel er: 100g mel og 1 æg til 1 person ;O)
0
af: Anonymous

Kødhakker

Jeg har også eksperimenteret noget med hjemmelavet pasta, og har hørt, at man kan lave (det må så blive spagetti) på en kødhakker. Er der nogen der har erfaringer med dette? (det lyder noget nemmere end alt det rullerri)
0
af: Anonymous

Kødhakker

Man kan godt lave spagetti på en kødhakker, de bliver bare lidt tykke, selv når du bruger den fineste hulskive.
0
af: Anonymous

Kødhakker

KitchenAid har lavet hulskiver til formålet. Der er skiver til både macaroni, tynd og fin pasta m.m.m. Se den på Kitchenaid.com. De kalder den Pasta Press Attachment med 6 forskellige hulskiver.
0
af: Anonymous

Kødhakker

Det kan klart anbefales at investere i en "pastamaskine" - de kan købes for ca. 400 kr. Så går det meget hurtigere med rulningen, og der er indbygget mulighed for at bånde pastaen i to størrelser (ud over selvf. lasagneplader :-) ).
0
af: Anonymous

Speltmel ..

Er det muligt at lave pasta med speltmel , og i såfald er det den samme mængde der skal bruges??

Speltmel ..

Det kan du sikkert godt, men jeg bryder mig ikke om grov pasta så jeg ved det faktisk ikke.
0
af: Anonymous

Durum eller Tipo 00

Hej, Nogle opskrifter er med durum og andre med tipo 00 - jeg kan ikke helt finde ud af hvad forskellen er - og hvorfor det ene eller det andet ? Har du nogle tanker mht dette ??

Durum eller Tipo 00

Durum er mel fra en bestemt kornsort. Den er ofte malet lidt grovere end almindelig mel. Den er derfor god til at drysse sin friske pasta med imens man ruller, og at drysse med til sidst. Det giver en lidt grovere overflade hvor sovsen hænger bedre fast. Tipo 00 er ud fra et italiensk klassificeringssystem. Det betyder at der almindeligt mel men det er det finest malede mel man kan få, og at det har et lavt mineralindhold. Man måler mineralindholdet ved at brænde at organisk materiale ud af melet og så se hvad asken vejer. Derfor siger man også ind imellem at det har en lav askemængde. Så kort sagt er durum en anden sort og lidt grovere. Tipo er almindeligt mel i en "finere" udgave. Du kan godt bruge durum mel til frisklavet pasta, men traditionene er at bruge almindeligt mel. Durum bruger man mest til tørret pasta. Så bare brug almindelig billigt dansk mel.
0
af: Anonymous

Forberedelse dagen før??

Kan man forberede det dagen før? Altså både rulle det ud og skære det i strimler og så koge det dagen efter -eller ryger "friskheden" så? Og har du en anbefaling til opbevaring? På forhånd tak. Marie

Forberedelse dagen før??

Hvis du pakker det, så er der stor risiko for sammenklistring. Du kan hænge det over et kosteskaft så det tørrer, eller lægge det i "fuglereder". Det ville jeg nok gøre. Det er ikke sådan at frisk pasta er "finere" end tørret pasta. Faktisk er det kun tørret pasta man kan får rigtigt "al dente", så jeg ville ikke bekymre mig om friskhed.
0
af: Anonymous

pasta

tak for den gode opskrift på pasta . godt gode . tak her fra . mvh tine
0
af: Anonymous

Mel?

Kan det være alt slags mel?
0
af: Anonymous

Mel?

Har brugt durummel
0
af: Anonymous

wauw

fantastisk det må jeg prøve i morgen
0
af: Anonymous

Meltype til Lasagne?

Hvilken meltype er bedst til lasagneplader? Jeg har engang læst et sted at der er forskel på om man vil lave alm 'koge pasta' eller lasagneplader. Jeg kan bare ikke huske hvad rådet var. Måske du ved det?? (0:
0
af: Anonymous

Meltype til Lasagne?

Jeg synes ikke det gør ens tur forskel. Nogen sværger til durum mel, andre til tipo-00. Jeg bruger bare almindelig hvidt mel. - max
0
af: Anonymous

Blomme vs hele æg

Hej, Kan man nøjes med æggeblommer? Jeg vil lave ravioli til en scoremiddag idag, og jeg søger en mere gullig pastadej. Fyldet bliver af lige dele ricotta, parmesan og spinat.

Blomme vs hele æg

Det bliver en bedre pasta af flere blommer. Men typisk vil man så vælge 1 æg og 3 blommer, så dejen er til at arbejde med.
0
af: Anonymous

Blomme vs hele æg

Ja det skal jeg sandelig love for! Den er god at arbejde med. MEN jeg har hverken bagerulle eller kasteskyts fra kubb. Min almindelige kagerulle er ved at tabe håndtagene nu, hvad gør jeg?
0
af: Anonymous

Blomme vs hele æg

kan du ikke bruge kagerullen uden håndtag ligesom bagerullen? eller måske skære et stykke af et kosteskaft og bruge det?
0
af: Anonymous

Blomme vs hele æg

Jeg endte med bare at skære dejen over på den lange led, så den holdt sig indenfor håndtagene. Jeg skulle alligevel stikke det ud til ravioli, og resultatet ser super ud.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet pasta

Hejsa! Du er fantastisk - og nu har jeg bare så meget lyst til at lave min pasta selv. Og rigtig mange tak for dine altid veloplaget og nemme råd og videovejledning på denne side. Mvh. Lise
0
af: Anonymous

Opbevaring..

Kan dejen laves om formiddagen, og opbevares på køl til aftens tid ?
0
af: Anonymous

Ravioli dagen før?

Tak for dejlige opskrifter :) Kan man egentlig lave ravioli med fyld og det hele dagen før og gemme det i køleskab og koge inden servering? Havde tænkt måske at lægge dem i bagepapir og film, så de ikke klister sammen og måske samtidig holder friskheden?

Ravioli dagen før?

Det er meget afhængigt af fyldet. Er det den mindste smule vådt så bliver pastaen til melklister.
0
af: Anonymous

Pasta

Jeg har lavet det før samme opskrift, men den pasta jeg lavede smagte meget af æg og lugtede.. Så blev nød til at smide det ud. Er det også sådan med jer? og hvis nej hvad er grunde ? :)
0
af: Anonymous

Pasta

ægene har nok været "lidt" for gamle :-/ har selv lavet samme fejl... plejer at hælde ægene op i en lille skål for det ryger i dejen får at være helt sikker... hvis et æg er dårligt bliver det bare ikke godt!!
0
af: Anonymous

Mesterlig teknik!

Ja, 10/10 for teknikken må siges at være på sin rette plads.
0
af: Anonymous

Super!

Super video! Meget let at forstå, nu er jeg helt klar til at gå i køkkenet:)
0
af: Anonymous

æltning

du siger i din video at man godt kan bruge maskine til æltning , hvilken og hvordan bliver det så og er man sikker på at der ikke kommer for meget mel i.. hvad skal først og så derefter..??
0
af: Anonymous

æltning

En af de store røremaskiner. Kitchen aid, assistent, kenwood. Bare bland det hele sammen. Hold lidt af melet tilbage. Når det ikke klistrer til skålen er der nok mel i.
0
af: Anonymous

Du ka' bar' det 'pis' der! :-)

Jeg sad nærmest med åben mund og polypper, da jeg så hvor 'proff' du håndterede denne dej!!! I øvrigt en skøn side, kommer helt sikkert igen.:-)
0
af: Anonymous

fantastisk

det var da fantastisk første gang og så er det bare så vellykket, giver 100 point ud af 100 :)
0
af: Anonymous

Geni vits

Eller 2 italienere.... Ahahhahaha
0
af: Anonymous

Geni vits

Ja den var rigtig god Årets vits
0
af: Anonymous

paste

Hej, jeg har for første gang lavet paste idag, sammen med ungerne, de synes det var helt vildt sjovt. Men da vores pasta blev kogt synes jeg det var rigelig klistret uden på, selv om det ikke var kogt mere end 2 min, og det var slet ikke kogt for meget. Har det noget med pasta dejen at gøre, måske en begynder fejl med brug af for meget mel eller noget endet???

paste

Hvis pastaen er for blød kan det ske. Eller mere sandsynligt, hvis der er for meget mel på overfladen.
0
af: Anonymous

Wow!

10/10 point for teknikken herfra. Slutresultatet ser rigtig lækkert ud.
0
af: Anonymous

Fyldt pasta?

Hejsa Lækker opskrift og flot håndværk! Jeg sidder nu og tænker, om man kan bruge samme fremgangsmåde, hvis man vil lave fyldt pasta? Fx med lidt kød, ost og grøntsager? Mvh Magnus

Fyldt pasta?

Det er nøjagtigt det samme hvis du vil lave ravioli. Så laver du det bare til lasagneplader, som du klemmer sammen om fyldet og udskærer.
0
af: Anonymous

Fyldt pasta?

Jeg elsker simpelthen dine opskrifter. Tænkte på om du også havde en opskrift med noget raviolifyld? Der er så meget forskelligt, det er slet ikke til at finde hoved og hale i. :-) Haha.

Fyldt pasta?

Min absolutte favorit er at smide skaldyr (fx rå men pillede tigerrejer), måske lidt hvidløg, salt og persille i en foodprocesser. Og så lige lidt æg til at samle det med
0
af: Anonymous

Fyldt pasta?

Hvordan gør man så med skinke og ost? Altså med skinken?

Fyldt pasta?

Det har jeg ikke lavet selv, men jeg ville bare hakke det, og binde det med et æg.
0
af: Anonymous

Fyldt pasta?

Jeg kan bidrage lidt til dette, efter jeg har eksperimenteret en del, inspireret af dette. vil man have en frisk pasta, som er al dente, så brug durum mel. en vidunderlig blanding er 50% durum, 30% tipo 00 og 20% Kastagne mel.