233
af: Max M Rasmussen
@
delt

Chokolademousse

Chokolade mousse med flødeskum - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Hvad kan være bedre end chokolade? Chokolade pisket op med æg, til en luftig blanding, og flødeskum oven på ... selvfølgelig. God i et stort fad. God portionsanrettet. God!

Dette er den klassiske franske chokolademousse, som altid vækker begejstring.

Ingredienser

8-10 portioner
  • 225 gram chokolade, 70%
  • 50 gram blødt smør
  • 9 æggehvider
  • 125 gram sukker
  • 6 æggeblommer

4 portioner

  • 100 gram chokolade, 70%
  • 20 gram blødt smør
  • 4 æggehvider
  • 55 gram sukker
  • 2-3 æggeblommer, afhængigt af størrelsen

Fremgangsmåde 

Hak chokoladen groft og smelt den langsomt i en skål i et varmt vandbad.

Rør smørret ud i chokoladen.

Pisk æggehviderne imens du langsomt tilsætter sukkeret. Når skålen kan vendes på hovedet uden at hviderne falder ud er det stift nok.

Vend forsigtigt, men grundigt, æggeblommerne i hviderne.

Vend ca. 1/4 - 1/3 af æggeblandingen i din chokolademasse. Det er en mellemvej der gør det nemmere at får chokoladen fordelt tilbage i æggene.

Når det er blandet sammen vendes det forsigtigt i resten af hviderne. Det gør ikke noget at der er få lyse pletter af æg. Så kan man se det er hjemmelavet ;-)

Moussen kan enten skrabes over i én skål eller i små portionsglas.

Sæt den i køleskabet mindst to timer indtil den serveres.

Pyntes med flødeskum lige inden servering.

Noter

Jeg har tilføjet en mindre mængdeangivelse også, da jeg syntes at den første er noget stor i det, og jeg tit fandt at jeg kun lavede en halv portion. Denne passer også med en hel plade chokolade, hvilket er praktisk. Men det er den samme opskrift.

0
af: Anonymous

Vil ikke stivne

Hej Max Jeg har forsøgt mig med din opskrift, men jeg kan ikke få moussen til at stivne ordentligt. Den er mere som en fast creme end som en mousse. (den flyder langsomt hvis man hælder skålen). Den har været i køleskabet i knap 14 timer. Kan det være at chokoladen ikke har kølet nok af inden den blev rørt i hvide/sukker/blomme blandingen? eller kan det være fordi der er for meget æggeblomme i? (jeg har ikke helt følingen med hvor meget æggeblomme der skal i) Selvom den ikke er stivnet smager den fantastisk :-)

Vil ikke stivne

Jeg tror ikke du har pisket hviderne nok.
0
af: Anonymous

Vil ikke stivne

Mine hvider ville heller ikke stivne nok i første omgang, så stormede som en gal ned og købte nye æg i sand panik, og næste gang gik det fint, det tog bare en utrolig lang tid. Første gang havde jeg købt de pasteuriserede æggehvider i små beholdere, og næste gang almindelige æg. Så ved jeg ikke, om det havde noget med det at gøre, eller fordi jeg første gang begyndte at hælde sukkeret i for tidligt måske. Anden gang ventede jeg med sukkeret til de hvider var helt stivnede. Mvh, Eva Zangenberg
0
af: Anonymous

Chokolademousse

Jeg er en pige.. der elsker at lave mad.. Jeg prøvet at lave chokolademousse 2 gange - Det er ikke gået godt så lige et par spørgsmål om chokolademousse Skal det var æggene var pastitoert? Hvor lang tid tager æggehviderne alene og lave med en håndmiker ( min går fra 1 - 5)? Skal man have noget over det imens det er i køleskabet? Hvor lang tid tager det og størkne i køleskabet? Håber jeg får svar - Lærke

Chokolademousse

Det gør ingen forskel for opskriften om æggene er pasteuriserede eller ej Der er en lille sundhedsrisiko ved ikke at bruge pasteuriserede æg. Så hvis du er bange for at blive syg, eller retten skal serveres for folk med et dårligt helbred, så brug endelig pasteuriserede æg. Hvis du bruger pasteuriserede æg skal du være opmærksom på at du skal piske hviden noget længere. Du skal piske med mixeren for fuld drøn. Indtil skålen kan vendes på hovedet uden at skummet falder ud. Det tager sikkert ca. 5 minutter. Men det kan man ikke sige noget præcist om. Hvis du har madvarer i køleskabet som lugter, så er det en god idé at dække moussen til. Brug en tallerken eller noget andet der ikke falder ned i moussen. Den tager mindst to timer om at størkne, men kan sagens laves om morgenen og så stå til om aftenen.
0
af: Anonymous

Mindre sukker

Man kan sagtens nøjes med 75 gram sukker og så tilføje et godt drys vanillepulver (næste gang vil jeg endda nøjes med 50 gr sukker).
0
af: Anonymous

IS

Smid den en tur i fryseren, så fremkommer den lækreste chokoladeis :) Min datter og jeg lavede den forleden og gæsterne sloges nærmest om at få lov at slikke skålen ;)
0
af: Anonymous

Nødder?

Hej Max Jeg elsker luftig chokolademousse, og har idag for første gang selv forsøgt mig med at lave det - desværre ikke med det store held. Jeg har forsøgt mig med 2 opskrifter uden æggehvider men med flødeskum. Men ingen af dem blev luftige. Men din mousse ser dejlig luftigt ud, og skal helt sikkert afprøves i løbet af ugen. Jeg har i den forbindelse lige et par spørgsmål: Har du prøvet at blande nødder eller lignende i din mousse. Eller på en eller anden måde give den lidt "knas"? Kan jeg lave moussen et døgn før servering? Mvh Line

Nødder?

Hvis du kommer hårde små stumper i, så tror jeg der er en god chanche for at den bliver mindre luftig. De vil simpelthhen "punktere" luftboblerne i moussen. Et bedre bud er et komme nødderne i flødeskummet, som jo kun kommer på til sidst. Et døgn før kan godt lade sig gøre, men den er altså ebdst den samme dag. Smagen er den samme, men konstensen bliver mere løs.
0
af: Anonymous

Nødder?

Hej Max Tak for at afmystificere madlavning generelt :o) Jeg har prøvet at lave din mousse og det gik super. Jeg talte med en kollega, som sagde at hun havde brugt Daim-chokolade i stedet for almindelig chokolade og at det havde været en stor succes. På den måde kan man få lidt crunch i moussen :) Endnu engang tak for din fantastiske hjemmeside! Venlig hilsen Liset
0
af: Anonymous

små klumper

Kære Max! Jeg har lidt svært ved at undgå at moussen får små klumper - hvad er det jeg gør galt?

små klumper

Du rører sikkert ikke nok rundt ved den første "midlertidige" sammenblanding.
0
af: Anonymous

små klumper

Hmmm... jeg må vist hellere prøve igen! Jeg troede faktisk det var fordi jeg havde rørt for meget, der kan man bare se...
0
af: Anonymous

Chokolade mousse

Hej kvalimad, jeg er 13 år og har lavet din chokolade mousse.og gæsterne elskede den tak for opskriften
0
af: Anonymous

chokolade mousse

den her opskrift er næsten magen til min opskrift på chokolade souffle. hvis jeg bruger den til mousse istedet for souffle, erstatter jeg noget af æggehviden med flødeskum.. den er rigtig lækker:-) og som altid, fedt site du har Max:-)
0
af: Anonymous

lys mælkechokolade

Hvordan vil det smage, hvis man erstatter den mørke chokolade med en lys mælkechokolade?? Samme gode smag???
0
af: Anonymous

Bedste opskrift længe på chokolade mousse. :-)

Jeg ville bare lige sige, at den mousse bare sidder lige i skabet efter første gang ved mig! Den er helt fantastisk. :-) Fed site for øvrigt.
0
af: Anonymous

opbevaring

kan den evt fryses ned og gemmes eller laves dagen i forvejen?? jeg tænkte nemlig på at lave den til en barnedåb men vil jo helst ikke stå i køkkenet på selve dag...

opbevaring

Det tror jeg ikke. Der er ikke noget i den der stabiliserer den. Så skal du nok bruge en opskrift med flødeskum og husblas.
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Det ser lækkert ud, men det der har intet med chokolademousse at gøre, der er ikke sukker eller æggehvider i chokolademousse, og hvor fanden er flødeskummet? Jeg er ked af at sige det, men det du har lavet der er ikke andet end en marengsdej med chokoladesmag.

Ikke en rigtig chokolademousse

Det lyder da interessant. Hvad er din dokumentation for at det ikke er en chokolademousse?
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Jeg har prøvet denne opskrift og synes, at det resulterer i en fremragende chokolademousse. Den lidt halvlamme kommentar ovenfor kan jeg derfor ikke støtte. Jeg brugte mørk koge/spisechokolade fra Netto på 44 % chokolade, og jeg tænker, at man kan give moussen endnu mere kraft ved at bruge en kraftigere chokolade. Nogle gode ideer til bedre koge/spisechokolade? Derudover kunne jeg godt tænke mig ideer til, hvad man kunne supplere med til moussen for balancere smagsbilledet med noget mere frisk/syrligt. Nogle (friske?) skovbær af en slags? Jeg synes det bliver for tungt at servere flødeskum til. Har også familiemedlemmer, som ikke er de allerstørste fans af chokolade, mens hvis moussen serveres med noget frisk eller (syrligt?) til, ja så kunne det måske nemmere glide ned hos dem også.

Ikke en rigtig chokolademousse

Jeg gør jævnligt det at jeg laver en trio af chokolademousse, appelsinfromage og hindbærmousse. Det plejer at balancere godt. jeg kan også finde på at servere en vanilleis eller en en appelsinsorbet til. Din idé med bær til er også god. Specielt hvis du portionsanretter og så ligger dem i bunden. Men helt ærligt. Familliemedlemmer der ikke kan lide chokolade? Det er højst suspekt!
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

HAr prøvet denne opskrift af et par gange nu, med samme vellykkede resultat hver gang, så jeg kan altså heller ikke understøtte den kommentar om at det ikke er en chokolademousse... Men nok om det - prøv at købe 77 % chokolade (ved det er bitterchokolade) - men prøv så oss at tilsætte saften fra 1 til 1½ friskpresset appelsin, det tager det bitre og pifter usandsynligt vildt op på smagen.... skal selvfølgelig serveres med iskold flødeskum til... Lavede den første gang til en cafeaften hvor der kom 12 personer - de har allesammen krævet at jeg laver moussen igen til næste gang - mon ikke det er bevis nok på, at det er en "rigtigt chokolademousse" ??? :)
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Jeg er nødt til at sige; Held og lykke med at lave marengs ud af denne opskrift! Det kan slet ikke lade sig gøre. Marengs er grundlæggende lavet på æggehvider og sukker. Putter du de nævnte mængder smeltet chokolade i, plus æggeblommer og smør og bager det, så er det ikke marengs du tager ud af ovnen.
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Sikke dog en stupid kommentar - chokolademousse blev opfundet af den franske kemiker Hervé This fra Frankrig, og er lavet af piskede æggehvider, sukker, æggeblommer og Nix weiter😜
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

+ selvfølgelig chokolade som siger sig selv!
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Jeg er Belgier :-) chokomoussens hjemland! og bortset fra, at en god flamlænder altid vil blande sukkeret i æggeblommen og ikke i hviden, og at piskefløde bare i nærheden, er bandlyst (der benyttes kandiserede violer); så er det her DEN RIGTIGE CHOKOMOUSSE! Som min farmor altid sagde; "kan man spise to portioner chokomousse, er det fordi, der er sparet på kvaliteten" ;-) Tak for en god side kh Mietje :-)
0
af: Anonymous

Ikke en rigtig chokolademousse

Okay hvis du spørger de gamle "husmoder" opskrifter osv, så er den rigtige klassiske chokolademousse lavet med piskede æggehvider. Du spørger også til flødeskummet, men bare lige en lille ting omkring det er at flødeskum plejer man som regel at tilføje ovenpå bagefter. Selvfølgelig er der mange opskrifter på denne her fantastiske dessert, men der er ingen der er mere rigtig/forkert end den anden. Og denne her opskrift var lige den jeg ledte efter, fordi den har jeg fået lige siden jeg var lille hos min farfar og farmor, med opskrift fra en pænt gammel dessert opskrift bog. Så don't complain, måske du bare ikke kendte denne her opskrift?
0
af: Anonymous

For lys

Hej :-) Jeg har lige et par enkelte spørgsmål. Jeg synes moussen ser meget lys ud, i forhold til hvad man ellers ser. Har kigget lidt rundt, for at finde nogen med video og fandt så din. Synes det ser helt fantastisk lækkert ud, men den ser meget lys ud. Hvordan kan det være? Er det chokoladen der er for lidt af? :-)

For lys

Nej. Den er som den skal være, også i farven.
0
af: Anonymous

Alternativ

Den klassiske franske variant er fantastisk! En anden variant jeg har brugt nogle gange på det sidste er som følger: Smelt 200g chokolade og rør 1 dl. olivenolie i. Pisk 2 dl. fløde og vend det sammen med chokoladen. Drys med en smule salt inden servering. Personligt syntes jeg det lød meget underligt med olivenolien, men jeg kan anbefale at prøve det. Jeg synes den er fantastisk. Salten lyder måske også lidt underlig, men det virker! Eneste ulempe er, at den skal laves lige inden den spises, da olivenolien vil blive grynet, hvis man putter det på køl. Hvis moussen er en smule tynd, kan den dog godt klare 5 min. på køl for at blive lidt mere fast. Smagen er meget intens og da der ikke er lige så meget luft i, er det ikke en mousse man spiser i store mængder. Hvis man ligger inde med en olivenolie der er tilsat lidt citronsmag, kan det også anbefales.
0
af: Anonymous

supernem chokomousse

Ledte længe efter en god og nem opskrift, men der var så mange, hvor man puttede flødeskum i selve moussen, og det syntes jeg kommer til at være for kvalmende. Denne her er bare god. Jeg lavede til 4 portioner, men jeg kunne nu godt have delt den til 6 portioner, hvis man først har fået både forret og hovedret. Men lækker og meget nem at gå til. Tog ikke en halv time at lave.
0
af: Anonymous

Mousse til flødeboller?

Hej Max Tror du man kan bruge denne opskrift som skum til flødeboller. Lavede flødeboller efter din "rigtige" opskrift igår, og de er også blevet ok. Men jeg synes at fyldet er for sejt og kompakt, og har slet ikke den luftige lette konsistens. Det minder meget om det guf man får på sin gammeldaws vaffelis.

Mousse til flødeboller?

jeg ved det ikke, men du kan jo prøve og så sige hvordan det gik :-D
0
af: Anonymous

pasteuriserede æggehvider

Meget ros til alle dine lækre opskrifter. Du siger i videoen til chokolademousse, at du selv har pasteuriseret æggehviderne - hvordan gør du det?
0
af: Anonymous

KAge og fyld

Kan den bruges som et lag i en kage ? altså kage mosuse og kage ?

KAge og fyld

Det er ikke så godt. Den falder hurtigt sammen. En mousse med flødeskum pisket i er nok bedre til det.
0
af: Anonymous

Et stort kompliment og et lille fif

Hej Max. Først vil jeg da komplimenterer dig for din hjemmeside. Den er enkel, overskuelig og nem at benytte. jeg arbejder med nogle unge mennesker, som med succes har lært at lave flere ting i køkkenet på egen hånd, med hjælp fra dine fine forklaringer i film klippene. Så stor ros :0). Men egentlig skrev jeg med foreslaget om et lille indslag til din chokolademousse, tunge chokoladekager, isdesserter også videre. Har prøvet noget som hedder hindbær vincotto. Lige denne specifikke er fra torvehallerne i Kbh. Den smager fantastisk som suplement til friske frugter, eller bare som nødløsning i tider hvor de friske frugter er svære at skaffe i god kvalitet. Har prøvet en kombi med friske, tørret hindbær og så vincottoen. Var først skeptisk, men det blev ret spændende og lækkert til chokolademoussen, der dog afveg en smule lige fra denne opskrift. så en lille anbefaling til jer som får lyst at prøve noget lidt andet, og som nyder at have noget der kan holde sig over længerer tid på hylderne. Kan også bruges til salater.
0
af: Anonymous

Mhmmmm..

Jeg har nu lavet denne opskrift et par gange, og skal igen nu. Den er ikke svær at lave - og det smager himmelsk! I lørdags havde jeg en sød veninde der pænt fortalte at hun ikke var til chokolademousse, men hun spiste da hele glasset og var meget begejstret, fordi det rent faktisk smager af chokolade! Både min mor & jeg bruger jævnligt kvalimad.dk og anbefaler den også til andre. Tak for det!

Mhmmmm..

En kvinde der ikke kan lide chokolade? Det lyder heller ikke rigtigt ;-)
0
af: Anonymous

Mangler lidt luft

Lækker opskrift! Øjet har dog det problem at den bliver meget bastant. Den er ikke så luftig. Den er dog helt fast, men mangler lidt "luftighed" hvad kan dette skyldtes? Er blandingen for varm når jeg blander chokoladen i? Skal man prøve med mindre æg? Jeg kan jeg have pisket hviderne for meget?
0
af: Anonymous

Hvid chokolade

Hejsa..... Kan man godt bruge hvid chokolade istedet?? Jeg skal snart konfirmeres og vi skal have hvid chokolademousse til Desert;) håber at du svare hurtigs muligt😉
0
af: Anonymous

Super opskrift

Super opskrift der giver en god og lækker mousse.... Jeg kommer tidt skallen fra en 1/2 appelsin i, det giver lidt ekstra kant til chokolade smagen....
0
af: Anonymous

TAK

Jeg vil bare sige tusind, tusind tak for den geniale opskrift, jeg lavede den til dessert juleaften (vi kan ikke lide risengrød i vores familie), og den fik SÅ megen ros! Laver den igen til næste år. Og elsker videoerne! TAK igen og igen! Mvh, Eva Zangenberg
0
af: Anonymous

Chokolademousse

Nem chokolademousse, meget delikat og fyldig i smagen. Jeg brugte 80% chokolade, det fungerede fint med smagen. Lækker med jordbær - også selvom datoen siger 25. januar.
0
af: Anonymous

chokolademousse

Kan det dybfryses til senere brug og hvordan bliver det ved optøning? ligeså fast som inden dybfrysning ?
0
af: Anonymous

Chokolademousse

Hvornår skal sukkeret i ?
0
af: Anonymous

Chokolademousse

Når man pisker æggehviderne, som nævnt i opskriften
0
af: Anonymous

Chokolademousse

Som nævnt i opskriften, mens man pisker æggehviderne
0
af: Anonymous

Mousse med hvid chokolade

Hejsa Jeg skal til at lave en mousse men med hvid chokolade. Jeg har læst rundt omkring på nettet at folk der forsøger sig med at bare erstatte den mørke choko med hvid choko får et meget tyndt resultat. Har du noget input til hvad dette kan skyldes? Og evt. tip til at den selv samme opskrift kan lykkes med hvid choko? På forhånd tak :)